Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, εκπροσώπησε τον Δήμο Πειραιά στην «Ευρωπαϊκή Ημέρας Θάλασσας» (European Maritime Day), που διεξήχθη στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας, στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2018. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (ΕΗΘ), διοργανώθηκε από τη Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε., σε συνεργασία με τον Δήμο του Μπουργκάς και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας) .
Ο κ. Κόκκαλης υπήρξε κεντρικός ομιλητής σε ένα από τα σημαντικότερα workshop που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της ΕΗΘ, με θέμα τις υφιστάμενες και μελλοντικές προοπτικές των ευρωπαϊκών περιφερειακών στρατηγικών και συνεργασιών στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας. Στόχος του workshop ήταν να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο τα ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας (Interreg), λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα αλλά και προηγούμενη εμπειρία εφαρμογής, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές, σε επίπεδο μακροπεριφερειών και ευρύτερων παράκτιων περιοχών μετά το 2020. Το workshop διενεργήθηκε στις 31 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Συνέλευσης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο INTERACT.
Ας σημειωθεί ότι ΕΗΘ διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2008, για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην κεντρική και στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της ΕΗΘ, οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικούς φορείς- μέλη της ευρωπαϊκής «θαλάσσιας κοινότητας» όπως λιμάνια, εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικοί εταίροι, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ΕΗΘ του 2015 διεξήχθη στον Πειραιά με μεγάλη επιτυχία.
Φέτος, στο πλαίσιο της 11ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας του Μπουργκάς, διοργανώθηκαν συνολικά 18 workshops όπου συμμετείχαν υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες – γνώστες των ζητημάτων που αφορούν στην παράκτια οικονομία και τη γαλάζια ανάπτυξη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σχετικών θεματικών περιοχών όπως η υδατοκαλλιέργεια και η γαλάζια βιοοικονομία, η θαλάσσια ρύπανση, η Ψηφιοποίηση και ασφαλής διαχείριση των Μεγάλων Δεδομένων, η θαλάσσια έρευνα και καινοτομία, η γαλάζια επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών λιμένων, η ασφάλεια στη θάλασσα, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, οι υπεράκτιες υποδομές ενέργειας και οι γαλάζιες ΑΠΕ.