Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, παρευρέθηκε στην 1η διεπιστημονική ημερίδα με θέμα : «Μέριμνα ψυχικής υγείας γονέων με παιδιά ΑμεΑ», που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τη αιγίδα του Δήμου Πειραιά, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Κώστας Κωσταράκος», στα Καμίνια.
Η ημερίδα οργανώθηκε από την κοινωνική επιστήμονα κα Στεφανία Βενιέρη, ειδική σε θέματα διαχείρισης παιδιών ΑμεΑ και τον σκηνοθέτη κ. Χάρη Ξυδιά και με την στήριξη των εκπαιδευτικών από τα ειδικά σχολεία του Πειραιά.
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, στον χαιρετισμό του αφού συνεχάρη τους στυλοβάτες - όπως χαρακτηριστικά είπε - της ημερίδας, τόνισε ότι επισφραγίζει ακαδημαϊκά μια μεγάλη κοπιαστική δουλειά που γίνεται από όλους σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Επεσήμανε πόσο σημαντικά είναι για την λειτουργία των σχολείων οι υποδομές, τα κτίρια και οι εξοπλισμοί, ωστόσο υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι ίδιοι οι άνθρωποι που μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα για μάθηση και παιδεία. «Αυτοί που κάνουν τη διαφορά είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, το στελεχιακό και υποστηρικτικό προσωπικό και βέβαια τα παιδιά μας. Και που χάρις στην ευαισθησία σας, την καθημερινή συνέπεια, το φιλότιμο, την αγάπη που δείχνετε, αποδεικνύετε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο μπροστά στην ανθρώπινη θέληση», πρόσθεσε ο κ. Αγραπίδης.
Τα δημόσια ειδικά σχολεία – συμπλήρωσε - έχουν προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου και αναφερόμενος στην ημερίδα που ασχολήθηκε με την ψυχική υγεία των γονέων, σημείωσε ότι οι γονείς διαχειρίζονται ειδικά φορτία, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία μεγάλης οικονομικής κρίσης και μ’ ένα κοινωνικό κράτος που απέχει από το να μπορεί να στηρίξει τέτοιες οικογένειες.
Υπενθύμισε ότι ο πολιτιστικός πολυχώρος «Κώστας Κωσταράκος» ολοκληρώθηκε επί δικής του δημαρχιακής θητείας, καθώς και δύο από τα ειδικά σχολεία της πόλης.
Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το έργο των καθηγητών, καθώς και τη στήριξή του προς τους γονείς. «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μαζί σ’ αυτόν τον κοινό αγώνα και δηλώνουμε πως θα είμαστε πάντα μαζί, θα το προσπαθούμε και στα δύσκολα και στα εύκολα», τόνισε ο κ. Αγραπίδης και πρόσθεσε ότι «ο Δήμος δίνει όλες του τις δυνάμεις και μέσα από την Επιτροπή Παιδείας, αλλά και μέσα από την κοινωνική του πολιτική. Με χαρά στηρίξαμε και θα στηρίζουμε ανάλογες πρωτοβουλίες ως ελάχιστη ανταμοιβή στον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Συνεχάρη τους καθηγητές για τη χαρά και τη δύναμη που δίνουν, λέγοντας ότι η δουλειά τους δεν αφορά μόνο τα ειδικά σχολεία, αφορά το μέλλον αυτής της πόλης, όπου όλοι είναι απαραίτητοι με τις ιδιαίτερες ικανότητες τους και όλοι μπορεί να προσφέρουν στην κοινή μοίρα μας.
Κλείνοντας, έκανε μια σύντομη αναφορά στο ντοκιμαντέρ «Χριστίνα» και στον δημιουργό του κ. Χάρη Ξυδιά. «Το ντοκιμαντέρ αυτό, κατά την άποψή μου, είναι άλλη μια απόδειξη της αγάπης, της θέλησης, αλλά και του περισσεύματος ψυχής που κατατίθεται για να λειτουργούν και τα σχολεία σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και ταυτόχρονα να τα κρατάμε σε τόσο υψηλό επίπεδο», κατέληξε ο κ. Αγραπίδης.
Στην 1η διεπιστημονική ημερίδα ομιλητές ήταν:
η κα Στεφανία Βενιέρη κοινωνική επιστήμονας, ειδική σε θέματα διαχείρισης παιδιών ΑΜΕΑ. Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος ειδικός παιδαγωγός, διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πειραιά για παιδιά με αυτισμό, με θέμα: «Κοντά στους γονείς». Η κα Νίκη Χατζηχαλεπλή κοινωνική λειτουργός, υποδιευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πειραιά με θέμα: «Τεχνικές αυτοβοήθειας και υπηρεσίες υποστήριξης γονέων ΑμεΑ». Ο κ. Παναγιώτης Τζουβελέκης εργοθεραπευτής, υποδιευθυντής του ΕΕΕΕΚ Πειραιά με θέμα : «Εργοθεραπεία: η επιστήμη του ευ πράτειν» και ο κ. Χάρης Ξυδιάς σκηνοθέτης.
Μετά το πέρας των ομιλιών προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Χριστίνα» του σκηνοθέτη κ. Χάρη Ξυδιά, το οποίο καταγράφει τις μεγάλες προσπάθειες ενός κοριτσιού με ειδικές ικανότητες, από την Σκιάθο και την επιτυχία της στους Special Olympics στην Αθήνα το 2011, όπου κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο στίβο.