Ο Δήμος Πειραιά, συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην περιβαλλοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece», με σύνθημα «Καθαρίζουμε τα βράχια της Πειραϊκής, σώζουμε τα καΐκια», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 10:30 με σημείο συνάντησης τον Σταυρό στην Πειραϊκή.

Η περιβαλλοντική εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά, πέρα από τον καθαρισμό στα βράχια της Πειραϊκής- στην οποία θα συμμετέχουν εθελοντικά φορείς, σύλλογοι αλλά και δημότες- έχει φέτος ως σκοπό την ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών καϊκιών, τα οποία καταστρέφονται, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» - Δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

Σημειώνεται ότι η φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η Πρόεδρος του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Σταυρούλα Αντωνάκου, παρευρέθηκαν σήμερα στην πλαζ Βοτσαλάκια, όπου υποδέχθηκαν το βαν του «Let’s do it Greece», στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη δράση.

Ο κ. Μώραλης, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίηση του που ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο «Let’s do it Greece» και χαρακτήρισε εύστοχο το κεντρικό σύνθημα της δράσης: «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις». «Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια Δήμαρχος σε μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχω διαπιστώσει ότι πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, είτε είναι η κεντρική διοίκηση είτε είναι οι περιφέρειες είτε είναι οι δήμοι», επεσήμανε ο Δήμαρχος Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης, κάλεσε φορείς, συλλόγους και τους Πειραιώτες, την Κυριακή 29 Απριλίου στον Όρμο της Αφροδίτης, προκειμένου να συμμετέχει η πόλη μαζικά στη δράση και στον καθαρισμό μέρους της Πειραϊκής, αλλά και να ενημερωθεί παράλληλα για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αναφορικά με την καταστροφή των καϊκιών. «Υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να καταστραφούν, να αποσυρθούν τα ξύλινα καΐκια. Αναλάβαμε πρωτοβουλία, προκειμένου να σώσουμε κάτι που αφορά την παράδοση στην χώρα μας και στον Πειραιά, ως ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδος. Έχουμε εισηγηθεί στον αρμόδιο Υπουργό, να σώσουμε κάποια από αυτά τα ξύλινα σκάφη, τα οποία να ελλιμενιστούν στο Μικρολίμανο, ώστε και με την ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή, να είναι ένα σημείο, στο οποίο θα μπορούν είτε Έλληνες είτε ξένοι να επισκεφθούν και να γνωρίσουν αυτήν την ελληνική παράδοση. Θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των ξύλινων σκαφών και γενικότερα να αποτελέσει αυτή η ενέργεια ένα κομμάτι της ναυτικής παράδοσης της χώρας, αλλά και της πόλης».

Επιπλέον ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως ο εθελοντισμός μπαίνει σιγά σιγά στη συνείδηση του Έλληνα, με αργά βήματα. «Η δική μου γενιά, δεν είχε εκπαιδευτεί στον εθελοντισμό και είναι αισιόδοξο ότι τα νέα παιδιά συμμετέχουν περισσότερο. Ο γιος μου είναι επτά ετών και μου μαθαίνει πώς να ανακυκλώνω. Εγώ έφτασα 50 ετών, αλλά δεν μας έμαθαν ποτέ πως να ανακυκλώνουμε», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

«Καιρός λοιπόν είναι να γίνουμε η αλλαγή που όλοι περιμένουμε και να συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις και ειδικά στη δράση αυτή που είναι πολύ σημαντική, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 1000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, την ίδια μέρα, ταυτόχρονα», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Η κα Γιάννα Παυλοπούλου, ως εκπρόσωπος της καμπάνιας «Let’s do it Greece» και μέλος της Πανελλαδικής Οργανωτικής Επιτροπής Εθελοντών που συντονίζει τη δράση στον Πειραιά, δήλωσε:

«Είμαι χαρούμενη που για τρίτη χρονιά συνεργάζομαι δημιουργικά με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη στην κινητοποίηση των δημοτών και φίλων του Πειραιά. Με κεντρικό σύνθημα μας φέτος “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις” την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, από τις 10:30 το πρωί, θα εξωραΐσουμε και θα καθαρίσουμε τα βράχια της Πειραϊκής, ξεκινώντας από το σημείο Σταυρός (Μνημείο του Αφανούς Ναύτη) με την ευγενική χορηγία υλικών από την SANITAS και τον Δήμο Πειραιά.

Ειδικότερα θα ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για την απόσυρση και πλήρη καταστροφή (χωρίς δυνατότητα βιώσιμης επανάχρησης) των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού. Τοπικό μας σύνθημα λοιπόν είναι «Σώζουμε τα καΐκια». Θα παραστούν εκπρόσωποι τοπικών ενώσεων αλιέων και θα ενημερωθούν διαδραστικά οι παριστάμενοι εθελοντές με εικαστικό δρώμενο. Στόχος μας να ενδυναμώσουμε το αίσθημα ατομικής κοινωνικής ευθύνης. Στις 29 Απρίλη ας σκεφτούμε ότι είναι προσωπικό χρέος του καθενός μας να είναι ενεργός και σκεπτόμενος πολίτης, που προτείνει εφικτές λύσεις για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ότι είναι χρέος του καθενός μας να διατηρούμε την χώρα μας καθαρή κι όμορφη, απαλείφοντας ό,τι ρυπαρό υπάρχει στον δρόμο, στην γειτονιά, στο λιμάνι (που εξυπηρετεί όλους τους Έλληνες κι όχι μόνο τους δημότες Πειραιά). Let’s do it Greece λοιπόν! Γίνε η αλλαγή που περιμένεις! Ελάτε να περάσουμε κεφάτα και δημιουργικά την Κυριακή μας στην δράση του Πειραιά ή εγγραφείτε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα στο www.letsdoitgreece.org».