Η 1η συνάντηση γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης των φορέων που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε χθες, ύστερα από πρόσκληση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά.
Η εκδήλωση αυτή έγινε με την ευκαιρία:
1. Της έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών στον Δήμο Πειραιά.
2. Την προσχώρηση του Δήμου Πειραιά στο Μνημόνιο Συνεργασίας σε προσφυγικά και μεταναστευτικά θέματα των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης κ.ά.
3. Την επικείμενη ανάληψη της διαχείρισης 56 διαμερισμάτων Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων από τον Δήμο Πειραιά, σε συνεργασία µε την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.
Πάνω από 70 εκπρόσωποι Φορέων, Υπηρεσιών, Δομών και Οργανώσεων έλαβαν μέρος στη συνάντηση και συμμετείχαν στα 4 τραπέζια εργασίας με θέματα: Υγεία – Παιδεία – Εργασία – Δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.
Ανταλλάχτηκαν εμπειρίες και απόψεις, εντοπίστηκαν δυσκολίες και προβλήματα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την επίλυσή τους και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην πόλη μας.
Διαπιστώθηκε η ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συμφωνήθηκε η καθιέρωση συναντήσεων σε τακτική βάση.
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Πειραιά κ. Πέτρος Κόκκαλης σε δήλωσή του επεσήμανε:
«Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ως ο φορέας εκείνος του Δήμου ο οποίος έχει την ευθύνη του συντονισμού και της συμβουλευτικής προς τον Δήμαρχο, διοργάνωσε την πρώτη Παμπειραϊκή συνάντηση γνωριμίας φορέων που εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται εδώ οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, των Υπουργείων, του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 70 άνθρωποι, οι οποίοι όλοι εργάζονται σε αυτό το πεδίο. Σκοπός είναι να ξεκινήσουμε, ώστε να γνωριστούν όλοι αυτοί μεταξύ τους, να μπορέσουν να συντονιστούν καλύτερα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των θεμάτων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ συγκροτήθηκαν τέσσερα τραπέζια εργασίας: ένα για την παιδεία, ένα για την υγεία, ένα για την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και ένα για την ένταξη στην εργασία, για να γνωριστούν ακόμα καλύτερα με τους αρμόδιους φορείς, να θέσουν τα προβλήματα και να τα συζητήσουν».