Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, ήταν ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου POSEIDON MED II, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ο.Λ.Π.

Κατά τη διάρκεια της  ημερίδας, που είχε ως κεντρικό θέμα: «Μετρήσεις Αερίων Ρύπων στους λιμένες», παρουσιάστηκαν προτάσεις για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των αερίων ρύπων στη δημόσια υγεία.

Ο κ. Βοϊδονικόλας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους άξονες της πρότασης του Δήμου Πειραιά για την αέρια ρύπανση στους λιμένες, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως  θα πρέπει να γίνεται χρήση καθαρού ντίζελ αντί μαζούτ στα πλοία που εισέρχονται στο λιμάνι,  ώστε να περιοριστεί η έκλυση επικίνδυνων σωματιδίων και ρύπων. Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά τόνισε πως είναι απαραίτητη η κατασκευή υποδομής για την ηλεκτροδότηση των πλοίων -και  κυρίως των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων- που σταθμεύουν στο λιμάνι, καθώς θα περιοριστεί σημαντικά η ρύπανση από τον συνεχή εκαπνισμό των μηχανών τους. Επίσης, ο κ. Βοϊδονικόλας τόνισε πως πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αποφυγή διέλευσης βαρέων οχημάτων,  μέσα από παραλιμένιες οδούς με κατασκευή περιφερειακών αξόνων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αντιδήμαρχος, απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Λαμπρίδη, υπογράμμισε πως πρέπει να δοθούν λύσεις «χθες»,  καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά-  η υγεία των συμπολιτών μας είναι πάνω από κάθε κόστος συμμόρφωσης στις προτεινόμενες λύσεις.