Μάθημα ζωής ήταν για τους μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Ο Άγιος Παύλος", η επίσκεψή τους στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων Πειραιά της ΚΟ.Δ.Ε.Π. .
 
Τους μαθητές και τον καθηγητή Θεολογίας π. Σπυρίδωνα Τσιμούρη, υποδέχθηκε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά, Κορίνα Λαουλάκου, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΟ.Δ.Ε.Π και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, Αντώνης Καλογερόγιαννης, και ο υπεύθυνος των κοινωνικών δραστηριοτήτων της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και Πρόεδρος των "Γιατρών του Κόσμου", Νικήτας Κανάκης.
 
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να ενημερωθούν από την κα Λαουλάκου για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους φιλοξενούμενους. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έθεσαν πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα και  συμμετείχαν ενεργά στην ενημερωτική συζήτηση.
 
 
Αφορμή για την επίσκεψη των μαθητών ήταν η προσφορά ειδών προσωπικής υγιεινής, οικιακής χρήσης και λευκών ειδών από την  Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "Ο Άγιος Παύλος", στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων τον Δεκέμβριο.  
 
Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά, Κορίνα Λαουλάκου, τόνισε: "Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή σήμερα. Μαθητές του "Αγίου Παύλου" με τον καθηγητή τους, επισκέφθηκαν τον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων. Το χάρηκα πολύ. Ήθελαν να δουν τον χώρο, να μάθουν πράγματα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και γι΄ αυτό φιλοξενούνται εδώ. Φυσικά η αφορμή ήταν η προσφορά του "Αγίου Παύλου". Με δική τους πρωτοβουλία, μας ρώτησαν τι ανάγκες έχουμε και προσέφεραν κάποια είδη είτε υγιεινής είτε αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες, πετσέτες κ.α. Ήταν μια συγκινητική και αξιέπαινη πρωτοβουλία. Το ευχάριστο είναι βέβαια ότι πολλοί φορείς και ιδιώτες, από μόνοι τους δείχνουν τη διάθεση να προσφέρουν, βλέποντας την ανάγκη που αντιμετωπίζουν πια πολλοί συνάνθρωποί μας. Θα ήθελα και με αφορμή αυτή την επίσκεψη να ζητήσω από τον καθένα, που είτε θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει είτε μπορεί να πει σε όποιον μπορεί να προσφέρει, να κάνει γνωστό ότι στον Δήμο Πειραιά και ειδικά στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα και οποιοδήποτε άλλο είδος, για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα".
 
Το μέλος του Δ.Σ. της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, Αντώνης Καλογερόγιαννης, δήλωσε: "Ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα σήμερα. Δεχθήκαμε στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων του Δήμου Πειραιά, τους μαθητές από τον "Άγιο Παύλο". Γέμισε ο χώρος παιδικά χαμόγελα και λαμπερή ματιά. Την έχουν ανάγκη οι φιλοξενούμενοι, να πάρουν αισιοδοξία από αυτά τα παιδιά και ταυτόχρονα οι μαθητές πήραν ένα μάθημα ζωής, πως μπορεί κάποιος από τη μια μέρα στην άλλη, να βρεθεί φιλοξενούμενος σε έναν χώρο όπως τον δικό μας. Τους ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια που προσέφεραν με τη δωρεά τους και εύχομαι οι επισκέψεις ειδικά μαθητών, στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων να πολλαπλασιαστούν. Με αυτό τον τρόπο, οι φιλοξενούμενοι θα παίρνουν κουράγιο από αυτά τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά θα βλέπουν και θα μαθαίνουν γιατί τους χρειάζεται".
 
Ο υπεύθυνος των κοινωνικών δραστηριοτήτων της ΚΟ.Δ.Ε.Π. και Πρόεδρος των "Γιατρών του Κόσμου", Νικήτας Κανάκης, επισήμανε:
"Αυτό που είδαμε και σήμερα είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να συνδέεται με την πόλη. Τους πολίτες, τους φορείς και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Νομίζω ότι στον Πειραιά αυτό έχει επιτευχθεί. Έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυ αλληλεγγύης και ασφάλειας, το οποίο κρατάει τους πιο αδύναμους όρθιους. Από την άλλη μεριά και τα νέα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι ζουν σε μια κοινωνία που τα πράγματα δεν είναι εύκολα και καλό είναι να το ξέρουν. Νομίζω λοιπόν ότι ήταν μια πολύ όμορφη επίσκεψη και γιατί τα παιδιά που ήρθαν,  κατάλαβαν τι σημαίνει ακριβώς να είσαι άστεγος και εμείς ήταν χρήσιμο να ακούσουμε και παρατηρήσεις από παιδιά, τις οποίες πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε. Πάνω από όλα, οι άνθρωποι που μένουν εδώ είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν καινούρια πράγματα, που τους είναι απολύτως απαραίτητα σε αυτό το διάστημα  που προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι και είναι μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα πρέπει να συνεχίζονται, γιατί και η φτώχεια και το πρόβλημα της στέγης σε μια πόλη, πρέπει να αφορούν όλους. Όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, όχι μόνο τους εργαζόμενους, όχι μόνο τις οργανώσεις, αλλά κυρίως τους πολίτες".
 
Ο καθηγητής Θεολογίας του "Άγιου Παύλου", π. Σπυρίδων Τσιμούρης, τόνισε: "Από την αρχή της χρονιάς συζητούσαμε πως θα μπορούσαμε να κάνουμε τους μαθητές μας να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο κοινωνικό ζήτημα, πως θα μπορέσουν να βγουν έξω από τα "κλουβιά", τα οποία φτιάχνουν οι «καλές» οικογένειες και να δουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν. Έτσι λοιπόν μέσα από σειρά δραστηριοτήτων, ευαισθητοποιήθηκαν οι μαθητές, μαζεύτηκε ένα ποσό και αποφασίσαμε να προσφέρουμε στην ΚΟ.Δ.Ε.Π, πράγματα τα οποία χρειάζονταν. Το σημαντικότερο κομμάτι της όλης δράσης είναι η παρουσία μας εδώ. Να δούμε τους χώρους, να ακούσουμε από τους υπεύθυνους  πως λειτουργεί ο χώρος, ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν έναν άνθρωπο να βγει στον δρόμο και πως τελικά το περιθώριο κρύβει μια ουσία. Οι άνθρωποι του περιθωρίου δεν είναι τα σκουπίδια της κοινωνίας. Είναι αυτοί που έχουν ίσως μια ευκαιρία να ξαναδούν τα ουσιαστικά της ζωής τους από την αρχή. Αυτό μας προσέφεραν σήμερα εδώ οι υπεύθυνοι, δεχθήκαμε πάρα πολύ αγάπη και ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί".
 
Η μαθήτρια, Πρόεδρος του 15μελους, Αγγελική Λούβαρη, δήλωσε: "Είναι πάρα πολύ σημαντική η κοινωνική δράση της ΚΟ.Δ.Ε.Π., στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να βοηθήσουμε και ελπίζω να συνεχίσουμε να βοηθάμε. Θέλω να πω, πως θα ήταν σπουδαίο να βοηθήσουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας γιατί υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Ελπίζω να ανοίξουν και άλλοι παρόμοιοι χώροι και μονάδες που μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους για ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο μέλλον".