Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Οδοποιίας – Αποχέτευσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Αλέξανδρου Αργουδέλη συνεκλήθη σήμερα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά και συζήτησε τον «Σχεδιασμό Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση: α) πλημμυρικών φαινομένων β) χιονοπτώσεων – παγετού και γ) σεισμών».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Σταύρος Βοϊδονικόλας και Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, καθώς και ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος. Επίσης συμμετείχαν: εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής, Διευθυντές του Δήμου Πειραιά, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, της Τροχαίας Πειραιά, του Λιμενικού Σώματος, του Στρατού, του ΕΚΑΒ, του Δασαρχείου, του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και Εθελοντών Διασωστών.
Ο Αντιδήμαρχος Οδοποιίας – Αποχέτευσης, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:
«Καλωσορίζω τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Στρατιωτικού Σώματος, της Περιφέρειας, του Δήμου Πειραιά, τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, τον Δασάρχη Πειραιά και τους συναδέλφους Αντιδημάρχους που παρευρίσκονται στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, όπου γίνεται στον Δήμο μας, για τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τους σεισμούς.
Πρόκειται για κρίσιμα θέματα με ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω των δύσκολων ημερών που βιώσαμε όλοι, ειδικά στην Αττική, με την κακοκαιρία. Η παρουσίαση του γενικού σχεδίου ενεργειών των υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά που θα ακολουθήσει, αφορά κυρίως στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων.
Πιστεύω ότι έχουμε εξελίξει το σχέδιο του Δήμου Πειραιά σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε σχέση με αυτό που υπήρχε και θέλουμε τη βοήθειά σας, ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς.
Δυστυχώς, είναι μια παρεξηγημένη έννοια η Πολιτική Προστασία, αλλά θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συμβούν μία φορά και οφείλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Σε ακραίες καταστάσεις, είναι γεγονός ότι οι συνθήκες αντιμετώπισης είναι πάρα πολύ δύσκολες. Οι εικόνες από την Μάνδρα π.χ. είναι γνωστές. Όπως κάτι τέτοιο σε πολύ μικρότερη έκταση και αντίκτυπο βέβαια - ας πούμε - είχε γίνει στον Πειραιά, το 2014, με πλημμύρες.
Κατά την προσωπική μου άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία η αντιμετώπιση και η πρόληψη που έπρεπε να υπάρχει από παρελθόντα έτη, καθώς τα φαινόμενα αυτά δεν είναι σημερινά. Οι ελλείψεις από το παρελθόν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο που έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οπότε αντιλαμβάνεστε τη βαρύτητα αυτής της συνάντησης, καθώς οφείλουμε να οργανωθούμε, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τέτοιου είδους φαινόμενα.
Ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά θεωρώ ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια, ειδικά τα τελευταία δύο έτη, αλλά πρέπει να συντονιστούμε, να οργανωθούμε και να «παρακάμπτουμε» λίγο τη γραφειοκρατία, διότι ο καιρός δεν περιμένει. Θα πρέπει να είμαστε πιο άμεσοι και πιο ευέλικτοι, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ».