Τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στα σχολεία όλης της χώρας με κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έλειψαν και από τον Πειραιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστών Χρήστου Προκόβα και Πέτρου Μενδώνη, τα κενά ανέρχονται σε 638 συνολικά,516 στην Α Πειραιά και 122 στη Β, 200 από αυτά δασκάλων.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Μια ακόμη χρονιά ξεκινά με τα ίδια και χειρότερα προβλήματα στην εκπαίδευση. Οι υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς έμειναν υποσχέσεις, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου          . Προσλήψεις αναπληρωτών, στην πραγματικότητα συμβασιούχων ορισμένου χρόνου καθώς καλύπτουν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μόνιμες και διαρκείς ανάγκες  , δεν έγιναν. Τα κονδύλια των ΕΣΠΑ είναι αισθητά μειωμένα και όσοι συνάδελφοι προσληφθούν μέσω αυτών θα φτάσουν στα σχολεία τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, κάποιοι και μετά τα Χριστούγεννα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Οι αποσπάσεις σε κάθε είδους φορέα συνεχίστηκαν και μάλιστα αυξήθηκαν ,παρά τις εξαγγελίες για δραματική μείωση, και καλούμαστε, όσοι είμαστε διαθέσιμοι, να ανοίξουμε τα σχολεία.

Η κατάσταση στον Πειραιά είναι τραγική.  638 κενά συνολικά,516 στην Α Πειραιά και 122 στη Β, 200 από αυτά δασκάλων. Δημοτικά και νηπιαγωγεία στη Β Πειραιά δε θα ανοίξουν. Οι δομές ειδικής αγωγής είναι άδειες. Υπάρχουν, μάλλον για πρώτη φορά στην Α Πειραιά, πολυθέσια δημοτικά σχολεία που τη Δευτέρα δε θα έχουν εκπαιδευτικούς, οποιασδήποτε ειδικότητας, για να καλύψουν όλες τις τάξεις!  Πολλά προνήπια είτε στέλνονται σε όποιο σχολείο της περιοχής τους έχει ακόμα θέση , άρα εικοσιπεντάρια τμήματα παντού, είτε θα αναγκαστούν να μείνουν στο σπίτι τους. Η δίχρονη προσχολική αγωγή μένει και πάλι στα χαρτιά και οι γονείς, αν συνυπολογίσουμε την αδυναμία των δήμων να πάρουν στους δημοτικούς σταθμούς παιδιά που δε δικαιούνται ΕΣΠΑ, πληρώνουν αδρά τους ιδιωτικούς παιδικούς.

Όλα αυτά ενώ από το Π.Υ.Σ.Π.Ε. έχουν τοποθετηθεί  όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν στη διάθεση του, από μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη.

Οι μεταταγμένοι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν και πάλι σε προσωρινή θέση, καθώς για τρίτο χρόνο οι υποσχέσεις για οργανική θέση δεν υλοποιήθηκαν. Οι οργανικές που δόθηκαν σε συναδέλφους αγγλικών, φυσικής αγωγής και μουσικής δεν κατανεμήθηκαν από το υπουργείο ανά σχολείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν στους εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο, όταν αναγνώρισε το λάθος του, έστειλε εγκύκλιο με την οποία απαγόρευε να δοθούν φέτος  σε αυτούς τους κλάδους ακόμα και οι προϋπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις!

 Οι δύο πρώτες, τουλάχιστον, εβδομάδες θα κυλήσουν έτσι, με σχολεία να υπολειτουργούν και μαθητές να ταλαιπωρούνται. Οι πρώτες  προσλήψεις αναπληρωτών θα βελτιώσουν την κατάσταση, αν φυσικά είναι μαζικές, χωρίς όμως να λύσουν το σύνολο των προβλημάτων.

Συνάδελφοι, ο κατήφορος συνεχίζεται. Όλα τα δημόσια αγαθά είναι στο στόχαστρο. Όποια από τις προεξοφλημένες κυβερνητικές λύσεις  κι αν προκύψει, η εκπαίδευση θα συνεχίσει να βάλλεται, η καθημερινότητα μας στο σχολείο θα είναι όλο και πιο δύσκολη.

Η συσπείρωση στα σωματεία μας, η ενεργητική συμμετοχή μας στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις μπορεί να μας δυναμώσει.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΙ ΜΟΝΟ ΑΝ TΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Πίνακας λειτουργικών ελλειμμάτων/πλεονασμάτων(-/+) ΠΥΣΠΕ Πειραιά στις 10/9/15

     Ειδικότητα                     

 Α’ Πειραιά

Β’ Πειραιά

Σύνολο

 

Δάσκαλοι

-150

-51

-201

Νηπιαγωγοί

-27

-16

-43

Γαλλικών

-2

-4

-6

Αγγλικών

-81

-12

-93

Γερμανικών

-13

-2

-15

Καλλιτεχνικών

-58

-5

-63

Φυσικής Αγωγής

-95

-8

-103

Μουσικής

-29

-5

-34

Πληροφορικής

-21

-5

-26

Θεατρικής αγωγής

-40

-4

-44