Στην “κόψη του ξυραφιού” βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco για την τελευταία φάση τους διαγωνισμού πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Αν και δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή η προσφορά του κινεζικού ομίλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν κατώτερη των προσδοκιών του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο οι Κινέζοι θεωρούν την πρόταση που κατέθεσαν «εξαιρετική» και δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες αλλαγές.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, βρίσκονται σε συνεχείς επαφές προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα αρνητικής εξέλιξης, την οποία ουδείς επιθυμεί.

Η διαδικασία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ να συστήσει εκ νέου επιτροπή που θα διαπραγματευτεί τη νέα σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, έχει ήδη τροποποιηθεί και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Την πρόταση για τη σύσταση της Επιτροπής έκαναν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, που εναντιώνονται στην πώληση. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν παράτυπη, αφού στη διαμόρφωση της σύμβασης δεν συμμετείχε ο ΟΛΠ.

 

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζουν την απόφαση του Δ. Σ. του ΟΛΠ «τροχοπέδη» στις προσπάθειες του βασικού μετόχου της εταιρείας να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για το λιμάνι.