Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, το τελικό στάδιο με τις παρουσιάσεις των ομάδων που συμμετείχαν στην διαγωνιστική διαδικασία του «Piraeus Maritime Hackathon»  για καινοτόμες ιδέες στον τομέα της τεχνολογίας με θέμα: «Ξεκλειδώστε την επιχειρηματική αξία του ψηφιακού πλοίου»  κάτι που βασίστηκε στην εξελιγμένη πλατφόρμα της SetelHellas’ SmartBox-V™ NID(Network Intelligence Device). 

Προηγήθηκε, νωρίτερα  στο κτίριο του Δήμου στην οδό Κανθάρου, που εδρεύει το Bluegrowth, η συγκρότηση ομάδων 3-5 ατόμων των συμμετεχόντων, που είχαν εγγραφεί, οι οποίες επεξεργάστηκαν μια ιδέα και πρότειναν βέλτιστες λύσεις υπό την καθοδήγηση coaches και mentors.

Τον συντονισμό και την  παρουσίαση της διαγωνιστικής διαδικασίας του «Piraeus Maritime Hackathon» είχε ο  κ. Γιώργος Ξηραδάκης, Πρόεδρος του «PROPELLER CLUB», Γενικός Γραμματέας της  Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας και Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συλλόγου.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα κ. Πέτρος Κόκκαλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Καλησπέρα σας και καλώς ήλθατε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο συγκεκριμένο κοινό που είμαστε εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα για τη σημασία και την αναγκαιότητα της καινοτομίας στον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και σε κάθε χώρο της οικονομίας. Στον Πειραιά ο χώρος της οικονομίας σημαίνει θάλασσα, σημαίνει ναυτιλία, σημαίνει οτιδήποτε υπάρχει γύρω από τη θάλασσα, τα λιμάνια και τα πλοία. Κι αυτό που προσπαθήσαμε ως Δημοτική Αρχή – κι όχι μόνο εγώ – να κάνουμε τα τελευταία χρόνια και μας έχει αγκαλιάσει η ναυτιλιακή, η θαλάσσια κοινότητα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, έχουν έρθει όλοι κοντά και πραγματικά το “Blue Growth” έχει δημιουργήσει έναν πυρήνα στον οποίο συζητούνται κι εξελίσσονται αυτά τα πράγματα και δεν θα έπρεπε να λείπουν από τον Πειραιά.

Πρόσφατα, την προηγούμενη εβδομάδα, η πρωτοβουλία του Blue Growth   βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως καλή πρακτική πόλης. Τώρα είμαστε στη διαδικασία που μας καλούν  να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μεταφοράς τεχνογνωσίας, που να μπορούν κι άλλες πόλεις να μάθουν από τον Πειραιά να το κάνουν αυτό και ήδη πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και το Λίβερπουλ, έχουν έρθει και θέλουν να  το κάνουν και να συμμετέχουν.   Είναι λοιπόν ένας δρόμος μπροστά που έχει ξεκινήσει κάποια χρόνια και νομίζω ότι - δεδομένων των συνθηκών - πάει αρκετά καλά. Θα ήθελα να μην μακρηγορήσω γιατί δεν έχει τώρα κανένα νόημα να σας παρουσιάσω για την καινοτομία. Το ξέρετε, το καταλαβαίνετε για να είμαστε εδώ και εσείς ως κριτές και εσείς ως διαγωνιζόμενοι. Ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω κυρίως τους συμμετέχοντες που σηκώθηκαν από τα θρανία, από τα γραφεία τους, ενημερώθηκαν και ξόδεψαν χρόνο για να βρίσκονται εδώ σήμερα  να προσπαθούν να δείξουν κάτι καινούριο, που μακάρι να πάει μπροστά, που αυτό έχουμε ανάγκη.

Να ευχαριστήσουμε πολύ τους υποστηρικτές και τους χορηγούς μας τη “SetelHellas” και προσωπικά τον Γιώργο Μαρινάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο  αλλά και τη CISCO, τη SAP, την DNV GL, την HRS, εταιρείες διεθνώς καταξιωμένες που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Και να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω την ομάδα που το έστησε και  το “έτρεξε” τον Νίκο Δημάκη και την Σταματία Γιασιράνη.

Όσον αφορά τις ομάδες, σας είδα σήμερα όλη μέρα πόσο δουλεύατε στο κτίριο του Δήμου στην οδό Κανθάρου και τους μέντορες που ξόδεψαν μια ολόκληρη μέρα μαζί σας. Είδα πως εργαζόσασταν. Δεν ήθελα να σας διακόψω γιατί έβλεπα ότι γινόταν δουλίτσα.  Θα κάτσω κι εγώ στους κριτές με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δω αυτά που θα παρουσιάσετε. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στο τέλος απονεμήθηκαν τα βραβεία με βάση την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής.

Η σειρά κατάταξης είχε ως εξής:

1ο βραβείο απενεμήθη στην ομάδα “NEREUS” που είχε ως θέμα: “Σύστημα αυτόνομης πλοήγησης σκάφους για χρήσεις σε ειδικές μεταφορές σε απομακρυσμένα νησιωτικά συμπλέγματα”. To βραβείο συνοδεύτηκε με 2.500 ευρώ ως ενίσχυση από τη “SETELHELLAS”:

2ο βραβείο  δόθηκε στην ομάδα “DOCKERS” με θέμα : “Σύστημα πρόγνωσης για αναλυτική πρόληψη μηχανολογικών βλαβών”, που συνοδεύτηκε από την προσφορά πρόσβασης στη “CISCO ACADEMY”

3ο βραβείο απέσπασε η  ομάδα N.A.S που είχε ως θέμα: “ e-logbooks: Λειτουργική διαχείριση και αυτοματοποιημένη συμπλήρωση των  logbooks”  και συνοδεύτηκε από υποτροφία του “BCA COLLEGE”

4η κατετάγη η ομάδα “Seagulls” με θέμα: “Χρήση συνδυαστικής πληροφόρησης για σαφή προσδιορισμό ταξιδιού”.

Όλες οι ομάδες θα έχουν πρόσβαση και συμμετοχή  στον 4o κύκλο του “BLUEGROWTH”, την δομή ανάδειξης και πρόγραμμα επώασης νέων επιχειρηματικών ιδεών, με στόχο να μπορέσουν στο επόμενο εξάμηνο να εξελίξουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

 

Χορηγοί του διαγωνισμού:  SetelHellas, Cisco, BCA College. Υποστηρικτές: DNV GL, HRS, SAP.