Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, και κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνοσούρα παρασύρθηκαν από τον άνεμο και τα ρεύματα και έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής και κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή και το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στο Σαρωνικό παίρνει τεράστιες διαστάσεις.
Όλα ξεκίνησαν όταν το απόγευμα της Τρίτης (12/09) μεγάλα κομμάτια πετρελαιοκηλίδας, που «μαύρισαν» τις παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα ως τα Σελήνια, άρχισαν να προχωρούν με τη βοήθεια των ανέμων προς την πλευρά της Πειραϊκής, κινούμενα απειλητικά προς την παραλία. Το πλοίο είναι ηλικίας 41 ετών και βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στη βραχονησίδα Αταλάντη, μεταξύ Σεληνίων και Ψυττάλειας.
Σε όλη την περιοχή της Πειραϊκής υπάρχει έντονη δυσοσμία από την πετρελαιοκηλίδα, με τους κατοίκους να εκφράζουν το θυμό αλλά και τους φόβους τους ακόμα και για επέκτασή της μέχρι το Φάληρο.
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η πετρελαιοκηλίδα ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, καθώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, αυτή δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, η μεταφορά της συγκεκριμένης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής βρίσκεται αρκετά μέτρα από την παραλία και αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Μέλη της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της Greenpeace, που αποβιβάστηκαν στο νησί νωρίς το πρωί της Τρίτης, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία πως, εάν στην περιοχή αναπτυχθούν θερμοκρασίες 38-40 βαθμών Κελσίου, η πίσσα που έχει «μαυρίσει» την ακτογραμμή Σεληνίων μέχρι και την Κυνοσούρα θα ομογενοποιηθεί, θα γίνει πέτρωμα και θα φτάσει στον πάτο της θάλασσας, με τη ζημιά στα ύδατα της περιοχής να είναι ανεπανόρθωτη. «Γι' αυτό και η παρουσία μας στο νησί θα είναι έντονη από εδώ και στο εξής», σημειώνουν μέλη της οργάνωσης.