Τους ηρωικούς πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μνημόνευσε στο μήνυμά του για την ημέρα της Παναγίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα την μεγάλη γιορτή του Πάσχα του Καλοκαιριού, της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Υπερμάχου Στρατηγού, η οποία φυλάσσει πάντα υπό την σκέπη της τους Αγώνες και τις Ελπίδες για την Ελευθερία και την Ευημερία του Λαού και του Έθνους μας. Χρόνια Πολλά. Καλή δύναμη σε όλους.» Και ιδίως σ’εκείνους που αυτή την σημαδιακή μέρα δίνουν τον μεγάλο αγώνα για να προφυλάξουν τους Ανθρώπους και το Περιβάλλον, τον δασικό πλούτο της Χώρας μας. Τους είμαστε ευγνώμονες. Και να γνωρίζουν ότι αυτό τους το αναγνωρίζει όλος ο Ελληνικός Λαός» είναι το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, στο χαιρετισμό του μετά την επίδοση της Ανώτατης Τιμητικής Διάκρισης του μεταλλίου της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδειάς στον Ι.Ν του Αγ. Δημητρίου Θηβων, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Σήμερα εδώ, σ'αυτόν τον Ιερό Ναό, ο οποίος συμπληρώνει 150 χρόνια ζωής, ένα τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι γι'αυτό που συμβολίζει, για την Ιστορία του Έθνους μας και την συμπόρευσή του με την Χριστιανοσύνη και, ιδίως, με την Ορθοδοξία».

«Ταυτοχρόνως, Μακαριώτατε, είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Ιεροσύνης σας. Και το πράττει η Πολιτεία δι'εμού, αναγνωρίζοντας αυτή την μεγάλη συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πορείας του Λαού και του Έθνους μας», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Γιατί γνωρίζουμε όλοι, ιδίως σ'αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ότι το Έθνος των Ελλήνων έχει άρρηκτους δεσμούς με την Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μ'αυτά που λέγω υποτιμώ τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις που έχει κάθε Πολιτεία: Να τιμά το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Να συμπεριφέρεται προς όλους με τον τρόπο που ταιριάζει σ'ένα μεγάλο - από πλευράς Ιστορίας - Κράτος, το οποίο ανήκει σ'αυτή την Μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, η οποία έχει έναν Πολιτισμό που στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες: το αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, την θεσμική κληρονομιά της Ρώμης και την Χριστιανική διδασκαλία. Κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς» επισήμανε.

Ο κ. Παυλοπουλος τόνισε ότι «εμείς, ο Ελληνισμός, οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και νάμαστε δίκαιοι απέναντι στην Ιστορία».

«Και η Ιστορία διδάσκει ότι σε δύσκολους χρόνους τούτο το Κράτος είχε την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Και σήμερα ακόμα, σ'αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μιας Κοινωνίας που χειμάζεται, ενός Λαού που δοκιμάζεται, η συμβολή της Εκκλησίας είναι καθοριστική. Η Εκκλησία και η Οικογένεια έχουν αποτρέψει, όπως επανειλημμένα έχω πει, τη ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Αυτά οφείλουμε να τ' αναγνωρίζουμε για να είμαστε δίκαιοι με την Ιστορία. Και το τονίζω εκ νέου: Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις που έχει η Δημοκρατία μας για να τηρεί όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου. Για τούτο, Μακαριώτατε, η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα για να συμβολίσει, μέσω του προσώπου σας, το ό,τι αναγνωρίζει εκείνο το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, στην Ιστορία της και, βεβαίως, στην προοπτική της. Έτη πολλά Μακαριώτατε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.