Σφοδρή επίθεση κατά των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή το νέο κύμα αποκαλύψεων από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών,  ενώ την ίδια στιγμή τάχθηκε υπέρ μίας εξεταστικής που θα θέσει στο μικροσκόπιό της, τα πεπραγμένα του τόσο κατά τους πρώτες μήνες της διακυβέρνησής του όσο και κατά την περίοδο που προετοίμαζε την άνοδό του στην εξουσία.

«Το να το συζητούν σοβαρά, να το διαπραγματεύονται, να κάνουν αυτού του είδους τον κωμικό σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από τα sms, είναι πράξεις που συνιστούν ένα εθνικό έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Βήμα Fm, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Είναι τραγικό αυτό που έγινε τώρα. Πέρα από το γεγονός ότι αποκαλύπτονται μυστικά της Πολιτείας και αποδυναμώνεται η θέση της χώρας διαπραγματευτικά, ας τα εκλάβουμε ως ιστορικά γεγονότα, για να καταλάβουμε τί; Για να καταλάβουμε ότι αυτό που εμείς αγωνιστήκαμε να πετύχουμε με νύχια και με δόντια - με την παραμονή της χώρας στο ευρώ για να είναι η βλάβη όσο γίνεται μικρότερη, για να χάσουμε το 25% του ΑΕΠ και του εισοδήματος, αλλά να κρατήσουμε το 75% -αυτό παίχτηκε στα χαρτιά κυριολεκτικά, παίχτηκε στα ζάρια από ανθρώπους απολύτως ανεύθυνους, χωρίς ιστορική συνείδηση, χωρίς γνώση των ευρωπαϊκών συσχετισμών, χωρίς ικανότητα διαπραγμάτευσης. Που πήγαν και έπεσαν στην παγίδα των Ευρωπαίων εταίρων και συζητούσανε δήθεν σαν ίσοι προς ίσο με τον Β. Σόιμπλε ο οποίος προσπαθούσε να αποσπάσει από αυτούς αυτό που δεν μπόρεσε ποτέ να αποσπάσει από εμάς και το έχει πει ο ίδιος κατ΄ επανάληψη στα βιβλία του και στις συνεντεύξεις του».

Στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ μίας εξεταστικής που θα θέσει στο μικροσκόπιό της όλα τα τεκταινόμενα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

«Τα θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη θα τα χειριστεί η δικαιοσύνη. Τα θέματα που αφορούν τη Βουλή και τις ευθύνες των μελών της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού θα τα χειριστεί η επόμενη Βουλή, ξεκινώντας από μία εξεταστική επιτροπή, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει για να δούμε ποιο είναι όλο το υλικό και τι πρέπει να γίνει περαιτέρω. Αλλά εδώ έχουμε κάθε μέρα και νέα φαινόμενα τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν νομικά και πολιτικά. Όλα αυτά μας οδηγούν πολύ βαθιά στο παρελθόν. Μας οδηγούν στην καρδιά του προβλήματος: στο αν η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες, θα πείθονται από τις θεωρίες της συνωμοσίας, από τις θεωρίες της ήσσονος προσπάθειας και της ευκολίας, από τις θεωρίες ενός παραδείσου που δεν υπάρχει γιατί έχει απολεσθεί οριστικά για το ανθρώπινο είδος - αφ’ής στιγμής ο άνθρωπος "παραβάς την εντολήν", έφυγε, εκδιώχθηκε από τον παράδεισο- ή αν θα σκεπτόμαστε ορθολογικά. Αν θα σκεπτόμαστε έντιμα, με ειλικρίνεια, αν θα σκεπτόμαστε αναζητώντας πράγματι την αλήθεια, κι όχι μέσα από αυτό το πάθος για το ψέμα, το πάθος για την απλούστευση που είναι η καρδιά του εθνικολαϊκισμού. Που είναι η καρδιά- για να χρησιμοποιήσω πάλι έναν θεολογικό όρο τώρα που μίλησα για παράδεισο και πεπτωκότα άνθρωπο- είναι η καρδιά στην πραγματικότητα της απώλειας. Δηλαδή χάνεις και τον προσανατολισμό και την προοπτική σου», ανέφερε.