Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τοποθετήθηκε μέσα από τον προσωπικό λογαριασμού στο Facebook σχετικά με την θετική εξέλιξη που είχε το θέμα της αναχρηματοδότησης του δανείου του Δήμου

Ο κ. Μώραλης ανακοίνωσε πως το χρέος που παρέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέρχονταν σε ένα ποσό που άγγιζε τα 130.000. 000 ευρώ, κάτι που όπως σημείωσε αποτελούσε «θηλιά»  στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Στην ανακοίνωση του αυτή ο δήμαρχος Πειραιά τονίζει επίσης πως είναι ιδιαιτέρα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να βρεθεί σε αυτό το δύσκολο θέμα μία βιώσιμη λύση.

Μία λύση που ήρθε με μία νέα σύμβαση η οποία πετυχαίνει μείωση του επιτοκίου από 6,02% σε 4,3% συν Euribor, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ετήσιας τοκοχρεολυτικής δόσης στο ποσό των 7.224.196 ευρώ και αποπληρωμή δανείου σε 35 χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη 

 Το χρέος που παραλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο άγγιζε τα 130.000.000 ευρώ, αποτελούσε μια «θηλιά» στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πειραιά, αποτέλεσμα του δανεισμού προηγούμενων ετών, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια τον Δήμο σε αδιέξοδο. Μετά από συνεχείς συζητήσεις με όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς τα τελευταία 3 χρόνια, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, καθώς η αναχρηματοδότηση του δανείου επιφέρει σημαντικό όφελος, το οποίο θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των δημοτών και της πόλης μας. Ο Δήμος Πειραιά, με τη νέα σύμβαση πέτυχε μείωση του επιτοκίου από 6,02% σε 4,3% συν Euribor, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ετήσιας τοκοχρεολυτικής δόσης στο ποσό των 7.224.196 ευρώ και αποπληρωμή δανείου σε 35 χρόνια.

Ο Δήμος κερδίζει προς όφελος των δημοτών κάθε χρόνο το ποσό του 1.734.989,47 ευρώ και ενώ θα πίστευε κανείς ότι με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής από 29 σε 35 χρόνια θα είχαμε και αύξηση στο συνολικό ποσό που θα κατέβαλε, λόγω της μείωσης του επιτοκίου ο Δήμος θα πληρώσει 7.000.000 ευρώ λιγότερα από ότι θα πλήρωνε.

Δεν μου αρέσει να πανηγυρίζω. Όπως γνωρίζετε, για εμάς το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Πειραιά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Έχουμε περιορισμένα μέσα τα οποία θα εξαντλήσουμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, προκειμένου να καταφέρουμε να απεγκλωβιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο Δήμος από την οικονομική ασφυξία.