Ο Πειραιάς τίμησε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, στην αντικατοχική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες, στην πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι.

Την εκδήλωση οργάνωσαν: η Πρεσβεία της Κύπρου, ο Δήμος Πειραιά, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου.

Κεντρικοί ομιλητές σε αυτήν την  εκδήλωση τιμής και μνήμης ήταν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας, καθώς και ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης,  ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.)  κ. Γιώργος Λιασής και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) κ. Γιώργος Συλλούρης. Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τη μικτή χορωδία Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Γκογκόση. 

Ο  Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Πειραιά η απόφαση της Κυπριακής Πρεσβείας η φετινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο  να πραγματοποιηθεί στον Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως έχουν περάσει 43 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα της εισβολής και ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση από τους διεθνείς οργανισμούς στο θέμα της κατοχής και της διχοτόμησης ενός ελεύθερου κράτους και συγκεκριμένα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ο κ Μώραλης επεσήμανε πως ούτε τώρα ήρθε κάποιο αποτέλεσμα που να γεννά μεγάλη αισιοδοξία, καθώς η Τουρκία δεν προσήλθε με την απαιτούμενη θετική διάθεση και σε αυτό τον διάλογο.

Για την ημέρα μνήμης και τις σχέσεις των δύο λαών ο κ Μώραλης τόνισε πως, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ. Η 20η Ιουλίου θα τιμάται πάντα ως ημέρα τιμής και μνήμης για αυτούς που με ηρωισμό αντιμετώπισαν τον εισβολέα, για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή εκτελέστηκαν, για αυτούς που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες, για τους χιλιάδες μέχρι σήμερα αγνοουμένους της Κύπρου. και συνέχισε λέγοντας πως, είναι βέβαιο ότι μόνο με ενότητα ομοψυχία, δυναμισμό, αλλά και ψυχραιμία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις που παρουσιάζονται ή πιθανόν  να παρουσιαστούν στο μέλλον.

Κλείνοντας, αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό σε αυτή την εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Κανάρη στον Πειραιά εξέφρασε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη  και τη στήριξή όλων στον αγώνα του Κυπριακού λαού ενώ παράλληλα ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα μια δίκαιη λύση που θα επαναφέρει την κανονικότητα και θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ασφάλεια και της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης. Οι Βουλευτές κα Ελένη Σταματάκη και κ. Κώστας Κατσαφάδος. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.: Γιάννης Μελάς, Αλέξανδρος Αργουδέλης, Στέλιος Γαϊτανάρος, Σταύρος Βοϊδονικόλας και ο Εντεταλμένος  Δημοτικός Σύμβουλος κ.  Ανδρέας Βεντούρης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.