Στο όραμα των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς αναφέρθηκε κατά τον Αγιασμό Έναρξης της Νέας Σχολικής Χρονιάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. 

Σημείωσε ότι σκοπός των εκπαιδευτηρίων είναι «να προεκτείνει την ευχαριστία της Εκκλησίας στον τρόπο της ζωής μας, μεταλαμπαδεύοντας τα ζώπυρα του γένους στις ψυχές των νέων». «Μόνος σκοπός των εκπαιδευτηρίων» συμπλήρωσε, «είναι να διαμορφώσουν ελεύθερες προσωπικότητες που δεν θα υπόκεινται στη φθορά και το θάνατο, που θα μπορούν να βλέπουν πέρα από την κουρτίνα της ύλης, που θα έχουν αναγωγή πνευματική, που θα έχουν απόλυτη κυριαρχία στον εαυτό τους, που θα αγαπούν ανιδιοτελώς τον άνθρωπο όποιος κι αν είναι».

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «κατά κόσμον είμεθα πτωχοί», συμπληρώνοντας όμως πως «έχουμε την αγάπη των αδελφών μας, την αγάπη του Θεού». «Βλέπουμε το έργο αυτό να αυξάνεται και έτσι προσπαθούμε να προεκτείνουμε την ευχαριστία και πέρα από τη Λατρεία, στην καθημερινή πρακτική μας», σημείωσε.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως «η Εκκλησία είναι κοινωνία ελεύθερων προσώπων» που προβάλει το μήνυμα της Αναστάσεως, ενώ απευθυνόμενος στα παιδιά υπογράμμισε: «σε αυτή την εποχή του αντιηρωισμού, να έχετε ηρωικά πρότυπα γιατί αξίζουν, γιατί μπορούν να σας οδηγήσουν στη ζωή, γιατί μπορούν να γίνουν για εσάς οδοδείκτες και σημαιοφόροι μέσα σε μία πραγματικά μηδενιστική εποχή». «Η αλήθεια είναι πρόσωπο, είναι ο Κύριός μας Ιησούς», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ελεύθεροι άνθρωποι και αξιοπρεπείς. Να σέβονται τον εαυτό τους», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ευχαριστώντας τόσο τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία, όσο και το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό «για την προσφορά αυτής της μεγάλης ελπίδος της τοπικής μας Εκκλησίας».

Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης στον Πρόεδρο του Ο.Σ.Φ.Π. κ.Βαγγέλη Μαρινάκη για τον εξοπλισμό νέας υπερσύγχρονης αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών, τονίζοντας πως η τεχνολογία «είναι ένα θαυμαστό εργαλείο που χρειάζεται σωστή χρήση για να αποβεί λειτουργικό στη διαμόρφωση μιας συγχρόνου εκπαιδευτικής προτάσεως». Για την προσφορά αυτή ευχαρίστησε επίσης τον κ.Γιάννη Κουρτάκη και την Εφημερίδα «Ορθόδοξη Κιβωτός».

Τέλος τόνισε πως «το μόνο μας κέρδος είναι τα χαριτωμένα παιδιά μας και η επιτυχία τους στη ζωή, να έχουν μέσα τους Χριστό και Ελλάδα. Να αγαπούν τους ανθρώπους, να τιμούν τον εαυτό τους, τους γονείς τους, την οικογένειά τους, τις παραδόσεις του γένους μας και να γίνονται για όλο τον κόσμο πηγή Ευλογίας και χαράς». 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων κ.Μαρία Κοσμίδου η οποία έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει « το φετινό ταξίδι της μάθησης» όπως χαρακτηριστικά είπε, συμπληρώνοντας ότι «το σχολείο για εμάς είναι ένα εργαστήριο ζωής».

«Δεν λειτουργούμε σαν οικογένεια. Είμαστε Οικογένεια! Μια οικογένεια με αρχές και αξίες στην Ορθοδοξία και την Παράδοσή μας», υπογράμμισε με έμφαση η κ.Κοσμίδου και αναφερόμενη επιγραμματικά στην περσυνή χρονιά τόνισε πως οι μαθητές και οι μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων μας «σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες στους διάφορους διαγωνισμούς που έλαβαν μέρος τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Αναφέρθηκε στην απόκτηση πτυχίων στα ξενόγλωσσα μαθήματα, στη συμμετοχή μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής, στην κατάκτηση της πρώτης θέσης Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού, αλλά και στη συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής ‘’Λυσίας’’».

Κάνοντας λόγο για τις δραστηριότητες της νέας σχολικής χρονιάς σημείωσε πως θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της γλωσσομάθειας, αναφέρθηκε στη συνεργασία με ειδικό γυμναστή με εξειδίκευση στο Μπάσκετ και το βόλεϊ με στόχο τη συμμετοχή σε σχολικά πρωταθλήματα, ανακοίνωσε ότι το σχολείο μας θα είναι εξεταστικό κέντρο για την πληροφορική και μίλησε για τα νέα διδακτικά αντικείμενα που ως σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των ταλέντων των μαθητών. 

Δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την δημιουργία νέων τμημάτων γυμναστικής και χορού για ενήλικες, ενώ αναφέρθηκε και στην ειδική κάρτα νοσηλείας που παρέχουν τα Εκπαιδευτήριά μας στους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους σε συνεργασία με το Θεραπευτήριο «Μετροπόλιταν», με σειρά παροχών και κάλυψη ατυχημάτων εν ώρα σχολείου.

Παρόντες στον Αγιασμό ήταν οι Βουλευτές Κώστας Κατσαφάδος και Σταυρούλα Αντωνάκη, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Πειραιά κ.Σταύρος Μπαζάκος, ο Σχολικός Σύμβουλος Δημήτριος Σκρέτας, ο πρώην αντινομάρχης Πειραιά και Νήσων Δημήτριος Κατσικάρης, η Διευθύντρια των ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά Ματούλα Κατσαρά και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας και (ΟΠΑΝ) κ.Παντελής Μπατσούλης.