Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας στις 20/6 ανέφερε: " Από την απλή αυτή παράθεση των αριθμών αποδεικνύεται ότι, καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν δημοσιεύματα του τύπου ότι ‘’καταργούνται ειδικότητες, καταργούνται ΕΠΑΛ, καταργείται η ΤΕΕ". 

Με αυτό τον τρόπο, προσπάθησε η κυβέρνηση να απαντήσει στις αντιδράσεις από την κατάργηση εκατοντάδων Ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και δεκάδων Τομέων προηγούμενα.

Παραθέτουμε τα παρακάτω (ενδεικτικά μόνο) παραδείγματα από τα ΕΠΑΛ του Πειραιά:

α) Δέκα (10) ολόκληρες Ειδικότητες δεν προσφέρονται πια σαν επιλογή πουθενά, σε κανένα ΕΠΑΛ του Πειραιά. Δηλαδή, αν ένα παιδί θέλει να τις παρακολουθήσει θα πρέπει να ... μετακομίσει ή να αλλάξει προτίμηση. Αυτές είναι: Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού, Συντήρησης Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης, Σχεδιασμού-Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων, Επιπλοποιίας - Ξυλογλυπτική, Τεχνικός Αυτοματισμού, Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών, Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής.

Άλλωστε, αυτό προβλεπόταν στο νέο νόμο για τα ΕΠΑΛ (νόμος 4386/2016), που αναφέρει ρητά ότι οι παραπάνω Ειδικότητες "θα λειτουργούν αποκλειστικά στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα οποία λειτούργησαν κατά το σχολικό έτος 2015-2016". 

β) Καταργήθηκαν μονομιάς όλες οι εγκεκριμένες Ειδικότητες ενός ΕΠΑΛ, που δεν αναφέρονται πλέον στην σχετική Υπουργική Απόφαση. Π.χ. στο ΕΠΑΛ Νίκαιας ήταν εγκεκριμένες μέχρι σήμερα οχτώ (8) Ειδικότητες. Με τη νέα Υπουργική απόφαση, σαν επιλογή υπάρχουν πια μόνο πέντε (5). Τόσο Απλά και ... τόσο Αριστερά.

Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες μόνο Ειδικότητες που έπαψαν από φέτος να προσφέρονται ακόμα και σαν επιλογή, σαν δυνατότητα στα παιδιά, με το "επιχείρημα" ότι δεν λειτούργησαν πέρσι.

Αυτές είναι ενδεικτικά:

 Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών (1ο ΕΠΑΛ Πειραιά και ΕΠΑΛ Σαλαμίνας), 

 Τεχνικός Αυτοματισμού και Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ  (3ο ΕΠΑΛ Πειραιά), 

 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (ΕΠΑΛ Ρέντη), 

 Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού (ΕΠΑΛ Δραπετσώνας), 

 Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών (1ο ΕΠΑΛ Πειραιά), 

 Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών (1ο ΕΠΑΛ Πειραιά) 

 Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας)

 Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού (2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας).

Το πιο εξοργιστικό μάλιστα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ειδικότητες δεν λειτούργησαν φέτος (2016-2017) γιατί το ίδιο το Υπουργείο δεν το επέτρεψε, χαρακτηρίζοντας τα τμήματα ολιγομελή. Σε άλλες περιπτώσεις η Διοίκηση, σε συνεργασία με ορισμένους Διευθυντές ΕΠΑΛ, αρνήθηκαν την εγγραφή μαθητών στο σχολείο τους και τους προέτρεψαν να γραφτούν σε άλλο ΕΠΑΛ, ώστε να μη δημιουργηθεί τμήμα! Τώρα, το χτύπημα ολοκληρώνεται με την οριστική κατάργηση της Ειδικότητας. 

γ) Τρεις (3) Ειδικότητες υπάρχουν σαν επιλογή μόνο σε ένα (εσπερινό) ΕΠΑΛ (2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά) και σε κανένα άλλο (!), ούτε σε πρωινό. Αυτές είναι:

 Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, 

 Σχεδίαση και Παραγωγή Ενδύματος και 

 Βοηθός Φαρμακείου

δ) Μία (1) Ειδικότητα υπάρχει σαν επιλογή μόνο σε ένα πρωινό ΕΠΑΛ σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά και σε κανένα άλλο, ούτε βραδινό. Αυτή είναι Βοηθός Φυσικοθεραπευτή (ΕΠΑΛ Κορυδαλλού). Δηλαδή, όποιο παιδί θέλει να παρακολουθήσει αυτή την Ειδικότητα, μπορεί να τη δηλώσει μόνο στον Κορυδαλλό, ακόμα και αν μένει Πέραμα, Ρέντη, Δραπετσώνα κ.ο.κ.

ε) Μία (1) Ειδικότητα υπάρχει σαν επιλογή μόνο σε ένα πρωινό και σε ένα βραδινό ΕΠΑΛ σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά. Αυτή είναι Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών (1ο ΕΠΑΛ Πειραιά και 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά, που εδρεύουν κοντά στο Φάληρο, πρώην ΣΚΥΠ). Αν μένει κάποιος μαθητής στην ... άλλη άκρη του Πειραιά, π.χ. Αμφιάλη, Πέραμα κλπ..., τόσο το χειρότερο γι' αυτόν. 

στ) Το μόνο πρωινό ΕΠΑΛ που έχει την Ειδικότητα Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών είναι το ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Μετά υπάρχει σαν επιλογή σε απογευματινά-βραδινά ΕΠΑΛ. Δηλαδή, ένα παιδί π.χ. από το Ρέντη, που θέλει να παρακολουθήσει αυτή την Ειδικότητα θα πρέπει να μετακινείται καθημερινά στη Δραπετσώνα!

ζ) Το μόνο πρωινό ΕΠΑΛ που έχει την Ειδικότητα Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου είναι αυτό του Ρέντη. Υπάρχει μετά σε απογευματινά-βραδινά.

η) Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών και Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών υπάρχει πια σαν επιλογή μόνο σε δύο πρωινά ΕΠΑΛ (3ο ΕΠΑΛ Πειραιά, ΕΠΑΛ Κορυδαλλού) από 5 που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια. Δεν προσφέρεται σε κανένα βραδινό. Θυμίζουμε ότι με Υπουργική Απόφαση έκλεισαν πέρσι τον Ιούλιο δύο Τομείς Εφαρμοσμένων Τεχνών από το ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και το 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά και μεταφέρθηκαν με το "έτσι θέλω" οι οργανικές θέσεις των συναδέλφων στο 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά.

θ) Η Ειδικότητα Βοηθός Ιατρικών - Βιολογικών Εργαστηρίων προσφέρεται σε δύο μόνο πρωινά ΕΠΑΛ (ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά) και σε ένα βραδινό (2ο εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας).

Σημειώνουμε ότι οι Ειδικότητες αυτές υπάρχουν μόνο σαν επιλογές. Δεν είναι σίγουρο δηλαδή ότι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν, αν δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτεί το Υπουργείο.

Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι τελευταίες εξελίξεις συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο για τα ΕΠΑΛ και τη λειτουργία τους. Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις και δυναμική απάντηση.

Εμείς επαναλαμβάνουμε απλά το αυτονόητο: Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο σχολείο τους, χωρίς να μετακινούνται κάθε χρόνο από Δήμο σε Δήμο και από περιοχή σε περιοχή. Το δικαίωμα αυτό αμφισβητεί ευθέως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες.

Ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι να παλεύουν για το δικαίωμα των παιδιών αυτών στη μόρφωση κι όχι, όπως θέλει το Υπουργείο, να υπηρετούν μία αντιπαιδαγωγική "κοπτοραπτική", με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες για την εκπαίδευση.