Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πόρου διοργανώνει και φέτος πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου.

 

Όσοι επιλέξουν το όμορφο νησί του Σαρωνικού για τις διακοπές τους, θα έχουν την τύχη να απολαύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ανάμεσα στα οποία ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Πασχάλης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, οι Apurimac και ο Τόνι Σφήνος. Επίσης, οι κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διεθνούς επιπέδου ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου, θεατρικές, φωτογραφικές, κινηματογραφικές και ιστορικές παρουσιάσεις και παιδικά προγράμματα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Πόρου και από τοπικά Σωματεία και εθελοντές υπό την αιγίδα του Δήμου, ενώ οι σημαντικότερες από αυτές επιχορηγούνται οικονομικά από την Περιφέρεια Αττικής και από μεγάλους και μικρούς χορηγούς. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στο οποίο θα προστεθούν και νέες εκδηλώσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα:

 

POROS ARTS FESTIVAL

24 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου
• Σάββατο 24 Ιουνίου, 21:00, πλατεία Ηρώων: Συναυλία του Aristakes Jessayan
Ο φημισμένος αρμενικής καταγωγής Ολλανδός πιανίστας και λάτρης του Πόρου, Aristakes Jessayan, στήνει το πιάνο του δίπλα στο μνημείο της πλατείας Ηρώων και αιφνιδιάζει κατοίκους και επισκέπτες τραγουδώντας στην καρδιά του νησιού το πλούσιο διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριό του.

• 1 – 6 Ιουλίου, Σινέ Διάνα: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ έρχεται στον Πόρο με την προβολή έντεκα Ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβληθούν στον θερινό κινηματογράφο του νησιού ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ. Η πρεμιέρα των προβολών θα γίνει το Σάββατο 1η Ιουλίου με την ταινία της Φλώρας Πρισημιντζή «Πίσω δεν γυρνάω», την οποία θα παρουσιάσει η ίδια η σκηνοθέτης. Τις υπόλοιπες μέρες θα προβληθούν τα εξής ντοκιμαντέρ: The extra mile, Village Potemkin, Που είσαι Σιγκάλ, Πεθαίνοντας στο γέλιο, Μάνα μου καπνοφύτισσα, Της Πατρίδος μου η σημαία, Μέρες της λίμνης, Συράκος Δανάλης: Εκδρομή στο φως, Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης, Αγιορείτικη Μαγειρική Κληρονομία.΄

• Σάββατο 8 Ιουλίου, 21:30, παραλία Ασκελίου: Beach party με τον Τόνι Σφίνο
Cult κατάσταση με έναν σύγχρονο… Greek lover που φαίνεται να έχει «ξεμυτίσει» από ελληνική ταινία των ’70s. Στην πολυσύχναστη παραλία του Ασκελίου, ο ανατρεπτικός Τόνι Σφίνος υπόσχεται ένα ξέφρενο beach party υπό το φώς της …παρά μία μέρα πανσελήνου.

• Παρασκευή 14 Ιουλίου, 21:30, Μεγάλο Νεώριο (παραλία Ανάσα): Συναυλία – «The bitches brew» & «Mary Lou Crew»
Στην αρχή της παραλίας του Μεγάλου Νεωρίου, δυο διαφορετικά σχήματα, μάς υπόσχονται μια υπέροχη βραδιά κάτω από τα αστέρια, με φόντο τα γαλήνια νερά του Πόρου και μελωδίες blues, rock,soul και funk.
• Σάββατο 15 Ιουλίου, 21:00, αμφιθέατρο κτ. Συγγρού: Θέατρο Ryerson University – «Our Leonardo»
Το Πανεπιστήμιο Ryerson University, σε μια ακόμα παρουσία του στον Πόρο, θα μάς παρουσιάσει μια μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο Leonard Cohen.
• Σάββατο 15 Ιουλίου, 21:30, πλατεία Ηρώων: Συναυλία Apurimac
Το πλέον «εξωτικό είδος» της ελληνικής μουσικής σκηνής, με παρουσία από το 1983 και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, έρχεται για πρώτη φορά στον Πόρο και παρουσιάζει ένα εκρηκτικό πρόγραμμά που περιέχει επιτυχίες από την δισκογραφία του, διασκευές σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών και γνωστά κομμάτια απ’ όλη τη μουσική γκάμα της λατινοαμερικάνικης ηπείρου.

• Κυριακή 16 Ιουλίου, 21:00, ισόγειο Δημαρχείου: Εγκαίνια Έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας «Πλέων επί οίνοπα πόντου» (διάρκεια έως 3 Αυγούστου)
Φωτογραφία και ζωγραφική συνυπάρχουν σε γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο, με θέμα το υδάτινο στοιχείο που αιώνες τώρα δεν έχει πάψει να εμπνέει. Καλλιτεχνική επιμέλεια Νίκος Παύλου.
• Τρίτη 18 Ιουλίου, 21:00, στενό Δημοτικής Αγοράς: Εγκαίνια Έκθεσης αγιογραφικού και εικονολογικού υλικού «Ιχνηλατώντας το άρρητο» (διάρκεια έως 10 Σεπτεμβρίου)
Η ιερή τέχνη της αγιογραφίας συναντά το κοινωνικό γεγονός στο εκκλησάκι της Υπαπαντής του Σωτήρος στην Αγορά του Πόρου. Παράλληλα θα παρουσιαστεί το εικονολογικό υλικό από τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Πόρου με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Καλού «Ο Πόρος και ο Τροπαιοφόρος». Καλλιτεχνική επιμέλεια Νίκος Παύλου.
• Τετάρτη 19 Ιουλίου, 21:30, πλατεία Αγ. Γεωργίου: Συναυλία Μήδειας Χουρσουλίδου «Εικόνες»
Στην γραφική γειτονιά του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, η Μήδεια Χουρσουλίδου με το τεράστιο μέγεθος της χροιάς της και το πολύγλωσσο ρεπερτόριό της, θα μάς προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι με παραδοσιακούς και τσιγγάνικους ρυθμούς, από την Σμύρνη, έως την Κορσική, τον Καύκασο, τον Πόντο και την Αρμενία.

• Πέμπτη 20 Ιουλίου, 21:30, Μεγάλο Νεώριο («παραλία Ανάσα»): Συναυλία Φωτεινής Βελεσιώτου
Η μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου, θα εμφανιστεί ζωντανά στην παραλία ΑΝΑΣΑ στο Μεγάλο Νεώριο, για να μας τραγουδήσει λατρεμένα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, αλλά και τις δικές της μεγάλες επιτυχίες όπως τις «Μέλισσες» και τα «Διόδια». Μια βραδιά αφιερωμένη στη νοσταλγία και τον ρομαντισμό που ξυπνά σε όλους το καλοκαίρι.

• Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου, Κανάλι (στο «Σπίτι της Μανόν»): Kids Arts Festival!
Ένα διήμερο φεστιβάλ, με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδί, που θα περιλαμβάνουν: βιβλίο, μαγειρική, χειροτεχνεία, κηπουρική, αθλητισμό, μουσική και πολλές εκπλήξεις για τους λιλιπούτιους κατοίκους και επισκέπτες του Πόρου.
• Κυριακή 6 Αυγούστου, 21:00, ισόγειο Δημαρχείου: Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας «Αναζητώντας τον Πόρο και την Τροιζηνία» (διάρκεια έως 27 Αυγούστου)
Σε πείσμα των καιρών, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον Πόρο και την Τροιζηνία, αποτυπώνουν μέσα από το φακό τους, «στιγμές» πέρα από την προσωπική τους ευχαρίστηση με σκοπό να αναδειχθεί η σπάνια ομορφιά του τοπίου που ζουν. Καλλιτεχνική Επιμέλεια Νίκος Παύλου.
• Τρίτη 8 Αυγούστου, 21:00, Μεγάλο Νεώριο («παραλία Πέτρου»): Full moon beach party με τον Πασχάλη
Ο θρυλικός τραγουδιστής Πασχάλης Αρβανιτίδης έρχεται για δεύτερη φορά στον Πόρο, για να μάς ταξιδέψει στις ποπ μελωδίες πέντε δεκαετιών την βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Χώρος της συναυλίας η προβλήτα «του Πέτρου», κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα και χώρος κοινού η αμμουδιά και η θάλασσα του Μεγάλου Νεωρίου. Μαγιό απαραίτητο!

• Παρασκευή 11 Αυγούστου, 21:00, Αλυκή («παραλία Φωτεινής»): Συναυλία των «2+2»
Το αγαπημένο Ποριώτικο σχήμα «2+2» καλεί σε ένα λαϊκό – νησιώτικο γλέντι στην ακτή του Λεμονοδάσους στο Πελοποννησιακό τμήμα του Δήμου Πόρου. O συνδυασμός με την ειδυλλιακή τοποθεσίαςπάνω στην θάλασσα με θέα το πέλαγος και τον Πόρο, αλλά και η μετάβαση στον χώρο (και) με παραδοσιακές λέμβους που θα δρομολογηθούν για την περίσταση, αποτελούν εγγύηση για μια αξέχαστη βραδιά.

ΓΙΟΡΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑΣ
21 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου
Η ετήσια δεκαήμερη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Η Ποριώτισσα», με εκδηλώσεις εστιασμένες στον Ποριώτικο πολιτισμό και όχι μόνο: αφιέρωμα στα 40 χρόνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκη Πόρου, μουσική Ποριωτών συνθετών και μουσική για Πόρο, εκδήλωση με την παιδική χορωδία της Βέργας Καλαμάτας, παρουσίαση βιβλίου για τον Πόρο της Ποριώτισσας καθηγήτριας Λιάνας Σακελλίου, παιδική εκδήλωση κ.α. σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
3 Αυγούστου
Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού είναι μια ετήσια συνάντηση διεθνώς καταξιωμένων μουσικών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν αφοσιωθεί στην εξερεύνηση και την ερμηνεία της μουσικής δωματίου. Το Leondari Ensemble μαζί με καλεσμένους μουσικούς παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι μια σειρά συναυλιών στην Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και τον Γαλατά, προσφέροντας μοναδικές ερμηνείες στο ιδιαίτερο κοινό που προκύπτει από την κοινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του Σαρωνικού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του κτ. Συγγρού στις 21:30 και είναι η μοναδική με εισιτήριο (10€).

9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
21 έως 31 Αυγούστου
Η Association Piano Magic παρουσιάζει την 9η Διεθνή Θερινή Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου, στα οποία συμμετέχουν νεαροί σπουδαστές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Η συγκεκριμένη διοργάνωση προσελκύει ταλαντούχους πιανίστες από όλες τις άκρες της γης, οι οποίοι παρουσιάζουν μοναδικά ρεσιτάλ, μεταξύ των οποίων και το εντυπωσιακό ρεσιτάλ πιάνου στο Ιερό του Ποσειδώνα.

ΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
25 έως 27 Αυγούστου
Για δεύτερη χρονιά διοργανώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις των «Συνοριακών», με τις οποίες γιορτάζεται ο καθορισμός των πρώτων συνόρων του Νεότερου Ελληνικού Κράτους από τους πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων και τον Ιωάννη Καποδίστρια, το Φθινόπωρο του 1828, στο λιμάνι του Πόρου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
• Παρασκευή 25 Αυγούστου, 20:30, πλ. Ηρώων – Συναυλία μπάντας Πολεμικού Ναυτικού
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξαίσια Μπάντα του Π.Ν. επισκέπτεται τον Πόρο και παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα με το ευρύτατο ρεπερτόριό της, στην κεντρική πλατεία του Νησιού.

• Σάββατο 26 Αυγούστου, 20:30, παραλία Ρώσικου Ναύσταθμου – Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου
Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς του ελληνικού πενταγράμμου, με μουσική κληρονομιά που έχει συνοδεύσει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, έρχεται στον Πόρο αρκετές δεκαετίες μετά από την εποχή που παραθέριζε στο ήσυχο τότε Νεώριο και παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα μπροστά στα εμβληματικά ερείπια του Ρώσικου Ναύσταθμου στην ομώνυμη παραλία.

• Κυριακή 27 Αυγούστου, 10:30, Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου και ανδριάντας Ι. Καποδίστρια:Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση

5ο ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
6 έως 8 Οκτωβρίου
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών και ο Δήμος Πόρου συνδιοργανώνουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, που φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια συνεχόμενων διοργανώσεων. Τα παραδοσιακά σκάφη θα δέσουν στο γραφικό λιμάνι του Πόρου και θα είναι στην διάθεση του κοινού ώστε να τα θαυμάσει ή να τα επισκεφτεί και να δει τις ομορφιές τους. Στο πλαίσιο του Σαλονιού διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, 20:00, η συναυλία παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής με τον βιρτουόζο του βιολιού Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού

ΕΚΘΕΣΕΙΣ GALLERY CITRONNE
Η πολυετής δραστηριότητα της Gallery Citronne έχει κατατάξει τον Πόρο ανάμεσα στους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται στον Πόρο οι Εκθέσεις του Γιώργου Λάππα έως τις 3 Ιουλίου και της Αφροδίτης Λίτη (στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου) έως τις 31 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια της φετινής περιόδου, από τις 15 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η Έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου και από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου η Έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. (η δραστηριότητα της Gallery CITRONNE είναι αμιγώς ιδιωτική)