Αρχίζει στις 15 Ιουνίου στην Ύδρα ένα δεκαήμερο εορταστικών εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας, προς τιμήν του μεγάλου τέκνου του νησιού Ανδρέα Μιαούλη, του ναυάρχου του ελληνικού στόλου στην διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, που η επιτυχής του έκβαση, οδήγησε στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Μαζί με τον Μιαούλη η Ύδρα τιμά και δεκάδες άλλα παιδιά της ναυμάχους, πλοιοκτήτες-καπεταναίους, μπουρλοτιέρηδες και απλούς ναύτες που πολέμησαν και αρκετοί απ αυτούς έδωσαν τη ζωή τους για τον μεγάλο σκοπό.

Τα «Μιαούλεια» είναι ένα μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου στην Ύδρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην ετήσια επέτειο του θανάτου του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη (1769-1835), αλλά και στη στρατιωτική δράση του, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821-1827).

Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε με την ναυτοσύνη του, τον ενωμένο Ελληνικό στόλο νικηφόρα ενάντια στον Οθωμανικό. Τα «Μιαούλεια» αποτελούνται από μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που διαρκούν δύο εβδομάδες και περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες και γεγονότα καλλιτεχνικά, εκθέσεις, συναυλίες κ.α. Κέντρο των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση μικρού τμήματος της ναυμαχίας του Γέροντα και κυρίως της στιγμής που πυρπολείται μια μεγάλη φρεγάτα που ολοκληρώνεται με την καύση στην είσοδο του λιμανιού, ενός ομοιώματος φρεγάτας. Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης απεβίωσε την Κυριακή 11 Ιουνίου του 1835 και ενταφιάστηκε στην ακτή του Πειραιά, η οποία από τότε ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη.

Το 1952 τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά και το 1986 μεταφέρθηκαν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ύδρα όπου τους επιφυλάχτηκε μεγάλη και πανυδραϊκή υποδοχή και Στη συνέχεια η λήκυθος μεταφέρετε στο κάστρο του Κάβου και πραγματοποιείτε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα. Κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων η Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη μεταφέρετε από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και όπου γίνετε Θεία Λειτουργία και δοξολογία.

Στη συνέχεια η λήκυθος μεταφέρετε στο κάστρο του Κάβου και πραγματοποιείτε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα.