Στον Πειραιά εορτάστηκε χθες η 45η επέτειος εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η οποία περιελάμβανε τη μουσική παράσταση της New Oriental Chinese Music Scene, της Λαϊκής Κυβέρνησης του Δήμου Σαγκάης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Σαγκάης είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1985, ενώ το 2017 είναι το Κοινό Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, η Λαϊκή Κυβέρνηση του Δήμου Σαγκάης και η China Cosco Shipping Corporation Limited. Στo Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Σαγκάης - μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κ. Han Zheng, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli, ο Πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited κ. Σου Λιρόνγκ, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των δυο χωρών, εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε στον χαιρετισμό του:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Αξιότιμε κύριε Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής Σαγκάης - μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Han Zheng, Αξιότιμε κύριε Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Πρόεδρε της Cosco Shipping, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Σας καλωσορίζω στον Πειραιά μας, σας καλωσορίζω στο εμβληματικό Δημοτικό μας Θέατρο. Οι χώρες μας, η Ελλάδα και η Κίνα, η Κίνα και η Ελλάδα είναι δυο φίλες χώρες με αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση τόσο για την ιστορία όσο και για τον πολιτισμό τους. Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της 45ης επετείου της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Φέτος μάλιστα, η επέτειος αυτή συμπίπτει με το Κοινό Έτος Φιλίας Κίνας – Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει στενή επαφή και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών η οποία εδράζεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι για παράδειγμα η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός. Αυτή η εκδήλωση μάλιστα αποτελεί ένα μικρό μέρος όσων θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του Κοινού Έτους Φιλίας Κίνας – Ελλάδας.
Η ικανοποίηση μας όμως για τη σημερινή εκδήλωση είναι μεγάλη για δυο λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι διότι η πόλη του Πειραιά είναι από το 1985 αδελφοποιημένη με την πόλη της Σαγκάης και ως εκ τούτου είναι μια ευκαιρία, έστω και με καθυστέρηση, να έρθουμε οι δυο πόλεις-λιμάνια πιο κοντά. Έχουμε πολλά κοινά και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για πολυεπίπεδη συνεργασία. Για το λόγο αυτό, έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ μας και η αδελφοποίηση να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για τις πόλεις μας. Στόχος μας είναι να υπάρχουν κοινές δράσεις, να υπάρχουν συνεργασίες σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το εμπόριο, η επιχειρηματικότητα, η ναυτιλία.
Ο δεύτερος λόγος είναι η παρουσία της Cosco στον Πειραιά, η οποία μάλιστα συμμετέχει στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Είναι πλέον νομίζω ξεκάθαρο σε όλους μας ότι αυτή η μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για το λιμάνι, αλλά για την πόλη, για την ευρύτερη περιοχή και για τη χώρα.
Πεποίθηση μου είναι δε, ότι μπορεί να αποτελέσει, εκτός από οικονομικό και μεταφορικό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, σημαντική γέφυρα πολιτισμικών και τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επενδύσει πολλά στην εξωστρέφεια της πόλης μας. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες μέσω της διπλωματικής οδού, προκειμένου να προωθήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, δράσεις και εμπειρίες σε πολιτισμικό, τουριστικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Ο Πειραιάς ήταν και είναι πάντα φιλόξενος και ανοιχτός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο Πεκίνο, όπου ο Πειραιάς πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις και τις αναφορές από αξιωματούχους και των δύο χωρών. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κινέζο Πρέσβη για τη συνολική συνεργασία, αλλά και τον κύριο Han Zheng για την παρουσία του σήμερα εδώ που τιμά την πόλη του Πειραιά, όπως και όλους εσάς.
Εύχομαι καλή διασκέδαση, αλλά και καλή παραμονή στη φιλόξενη πόλη μας, τον Πειραιά. Σας ευχαριστώ».
Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli στην ομιλία του, επισήμανε:
«Εξοχότατε κύριε Χαν Τζενγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Κίνας και Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής του ΚΚΚ Σαγκάης, Εξοχότατοι, Κυρίες και κύριοι, Καλό σας απόγευμα! Την 5η Ιουνίου 1972 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ελληνική Δημοκρατία συνήψαν επισήμως διπλωματικές σχέσεις με την ίδρυση πρεσβειών.
Φέτος συμπληρώνονται 45 έτη από εκείνο το σημαντικό γεγονός. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξαν συγχαρητήρια μηνύματα. Απόψε έχουμε συγκεντρωθεί εδώ για να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για τη σινοελληνική φιλία μέσα από τη γλώσσα της μουσικής. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα επιτρέψτε μου να καλωσορίσω θερμά τον κ. Χαν Τζενγκ, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Κίνας και Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής του ΚΚΚ Σαγκάης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις δημοτικές αρχές της Σαγκάης και του Πειραιά που κατέστησαν εφικτή αυτή την εκδήλωση. Κυρίες και κύριοι, Τα τελευταία 45 έτη, οι σινοελληνικές σχέσεις έχουν αποδώσει πλούσιους καρπούς.
Οι δύο χώρες μας έχουν εξελιχθεί σε στρατηγικούς εταίρους σε ευρύτατα πεδία συνεργασίας. Τρέφουμε αμοιβαίο σεβασμό και έχουμε αλληλοβοηθηθεί στις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές μας. Η Ελλάδα προσέφερε πολύτιμη στήριξη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στην Κίνα και σε τέσσερις περιπτώσεις συνέδραμε στην εκκένωση μεγάλου αριθμού Κινέζων πολιτών που διέτρεχαν κίνδυνο στο εξωτερικό. Η Κίνα στηρίζει σταθερά την Ελλάδα παρέχοντας έμπρακτη συνεργασία έτσι ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει πλέον αναδειχθεί σε σημαντικό πυλώνα του Νέου Δρόμου του Μεταξιού («Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος») και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Έχει δώσει ώθηση για την άνθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως οι υποδοµές µεταφοράς, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες κ.α. Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μας έχουν μεταμορφωθεί και σήμερα κατευθύνονται από τις επενδύσεις, όχι από τις απλές εμπορευματικές συναλλαγές. Έχουμε διοργανώσει μια σειρά από μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας, το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασιών στις Πολιτιστικές Βιομηχανίες, το Σινοελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την Ενίσχυση της Ναυτιλίας, το Φόρουμ Κινεζικών και Ελληνικών Πόλεων και το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν εμπλουτίσει σημαντικά τις σχέσεις μας, φέρνοντας οφέλη στους λαούς των δύο χωρών και ενισχύοντας την επιρροή της σινοελληνικής συνεργασίας σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις. Τον προηγούμενο μήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία στο Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road στο Πεκίνο. Έχουμε εναρμονίσει τις αναπτυξιακές στρατηγικές μας. Η Κίνα προσφέρει στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναδειχθεί σε ενεργειακό και ναυτιλιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, αλλά και σε σημαντική πύλη για την κυκλοφορία των ατόμων.
Όσον αφορά το τελευταίο, η AirChina πρόκειται να εγκαινιάσει απευθείας πτήσεις συνδέοντας το Πεκίνο με την Αθήνα. Η Κίνα θα συμμετέχει στη 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως η Τιμώμενη Χώρα, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και θα προαγάγει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε πλέον αποδείξει ότι όποιες αλλαγές και αν σημειωθούν στη διεθνή σκηνή, Κίνα και Ελλάδα θα παραμείνουν καλοί φίλοι στα εύκολα και τα δύσκολα αλλά και καλοί εταίροι για την αμοιβαία προκοπή. Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» έχει καταστήσει εφικτή τη συνύφανση και σύμπλευση των εθνικών επιδιώξεων των δύο χωρών. Είναι δεδομένο ότι Κίνα και Ελλάδα θα βαδίσουν προς το μέλλον χέρι-χέρι για να αναζωογονήσουν τους πανάρχαιους πολιτισμούς τους, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία και συμβάλλοντας στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Ας εκφράσουμε τις ευχές μας για ακόμη βαθύτερη φιλική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Εύχομαι η επίσκεψη της Α.Ε. κ. Χαν Τζενγκ να είναι απολύτως επιτυχημένη! Εύχομαι όλοι σας να απολαύσετε ένα υπέροχο βράδυ γεμάτο εξαιρετική μουσική! Σας ευχαριστώ όλους και όλες»!
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δώρισε στον κ. Han Zheng, μια μινιατούρα αρχαίας τριήρους και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, προσέφερε ένα ξεχωριστό δώρο στον κύριο Χαν, ένα χρυσό κότινο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Νωρίτερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παρευρέθηκε στην υπογραφή των δύο Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠ με το Shanghai International Port Group και του COSCO SHIPPING GROUP με το Shanghai International Port Group. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Σαγκάης - μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κ. Han Zheng, προσέφερε δώρα στον Δήμαρχο Πειραιά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του.