Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αποτίοντας φόρο τιμής στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κυκλοφορούν εκτάκτως αυτή την Παρασκευή 2 Ιουνίου με το βιβλίο για τον πρώην πρωθυπουργό, «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, 1990 – 1993. Μπροστά από την εποχή της»

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική καταγραφή του έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 1990 έως το 1993 και τα στοιχήματα που αυτή κέρδισε, όπως στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της διεθνούς θέσης της χώρας και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο:

«Αυτή ακριβώς είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, η οικονομική πραγματικότητα που κληρονόμησε η κυβέρνηση μας. Η χώρα να βουλιάζει στα τρομακτικά κρατικά ελλείμματα, καταχρεωμένη στο εξωτερικό, με το κύρος καταρρακωμένο διεθνώς και την αξιοπιστία της βαρύτατα τραυματισμένη. Εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας την κρισιμότητα της σημερινής καταστάσεως και τον βαθμό της οικονομικής δυσπραγίας, όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να δανειζόμαστε κάθε μήνα από το εξωτερικό σε συνάλλαγμα, για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Η κατάσταση είναι Σαφώς κρισιμότερη από ό,τι ήταν το 1985. Νομίζω πως δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και πίκρες αντικειμενικές διαπιστώσεις για να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι, εάν μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, εάν δεν παρέμβουμε αμέσως δραστικά και αποτελεσματικά, το φάσμα της πτωχεύσεως είναι επί θύραις. Πιστεύω ότι δεν αξίζει στο λαό μας τέτοια τύχη. Η πορεία της οικονομίας μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. Θεωρώ ότι αποτελεί αποστολή σωτηρίας η άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος σταθεροποίησης και ταυτόχρονα ανάπτυξης»

Προγραμματικές δηλώσεις κυβερνήσεως, 24 Απριλίου 1990
Ομιλία πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη, 24 Απριλίου 1990

Η απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της χαμένης δεκαετίας του 80 και η βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία οδηγήθηκε μας αναγκάζουν σήμερα να δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Ο χρόνος όμως που χάσαμε για να καταλήξουμε να αποδέχονται όλοι σήμερα στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό Όραμα ήταν πολύτιμος. Η απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της χαμένης δεκαετίας του 80 και η βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία οδηγήθηκε μας αναγκάζουν σήμερα να δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μάαστριχ είναι Ασφαλώς ένα ορόσημο ελπίδας και προσδοκιών. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ευθύνης και υποχρεώσεων, που όλοι μας οφείλουμε να αναλάβουμε, αλλιώς το κοινό μας πλέον ευρωπαϊκό όραμα κινδυνεύει να χαθεί»

Διάσκεψη Κορυφής στο Μάαστριχ, 10 Δεκεμβρίου 1991
Ομιλία Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ, 19 Δεκεμβρίου 1991

«Τρία χρόνια δώσαμε αγώνα. Πήραμε τις δύσκολες αποφάσεις. Ζητήσαμε από το λαό θυσίες και μεταρρυθμίσεις. Αναλάβαμε θαρραλέα το κόστος να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο που άλλοι είχαν δημιουργήσει. Δεν συμβιβαστήκαμε. Δεν υποχωρήσαμε. Βάλαμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το στενό πολιτικό μας συμφέρον. 
Τα εγκαίνια της σημερινής έκθεσης συμπίπτουν με την κρίσιμη καμπή στην πορεία της πατρίδας μας. Μέσα στις επόμενες 30 ημέρες ο ελληνικός λαός καλείται να κρίνει και να αποφασίσει αν η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά με το κεφάλι ψηλά ή αν θα γυρίσει πίσω στην αδυναμία, την παρακμή και την ανυποληψία»

Ανατροπή κυβερνήσεως, 9 Σεπτεμβρίου 1993
Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, 11 Σεπτεμβρίου 1993