Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης  παρευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ως ομιλητής στο Θεματικό Επιστημονικό Συνέδριο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία» και συγκεκριμένα στην 4η Συνεδρία με θέμα «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».  

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, παρουσιάστηκαν πολιτικές και επιχειρησιακές πρωτοβουλίες των Δήμων και Περιφερειών της Ελλάδας, που αναδεικνύουν πτυχές της νησιωτικότητας, την ενσωμάτωση της «εδαφικής συνοχής» στο σχεδιασμό και προγραμματισμό των ΟΤΑ, τις αποτελεσματικές συνεργασίες και συνέργειες φορέων του δημοσίου τομέα, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο βιώσιμων προσεγγίσεων, υπό το πρίσμα και το πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης παρουσίασε την πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά Bluegrowth ως μια Ευρωπαϊκή Καλή Πρακτική, η οποία οδηγεί σε βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και μπορεί να μεταφερθεί στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Περιφέρεια Αττικής για τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας στη γαλάζια ανάπτυξη,  στο χώρο του Αγίου Διονυσίου, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα κέντρο διάχυσης  της νέας τεχνολογίας και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για όλη την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Επιστημονικό Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Εργαστήριο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), καθώς και ο πανευρωπαϊκός οργανισμός INSULEUR «Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο ΕΟΑΕΝ «Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών», στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2017».

Κεντρική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να οριοθετήσει την έννοια της «νησιωτικότητας», υπό το πρίσμα σύγχρονων πολιτικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth), δίδοντας όμως έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα που επηρεάζει την ενδογενή ανάπτυξη των νησιών. Οι σύγχρονες προκλήσεις των νησιωτικών περιοχών της χώρας, πέραν των ενδογενών και εγγενών αδυναμιών που η γεωγραφία τους επιβάλλει, δύναται να δημιουργήσουν θετικές προοπτικές, για μετατροπή του μειονεκτήματος της προσπελασιμότητας, σε συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης σύγχρονων και καινοτόμων πολιτικών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα των τοπικών οικονομιών τους και οδηγούν σε μια νέα νησιωτική επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί πολιτικές και μέσα που προσφέρονται μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων προς μια νέα Νησιωτική Διακυβέρνηση και ένα «Οδικό Χάρτη για την εξειδίκευση της Γαλάζιας Οικονομίας για τα νησιωτική Ελλάδα».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.