Στην τελική παρουσίαση των Start Up ομάδων που παρακολούθησαν το πρόγραμμα «επώασης» του 3ου κύκλου του διαγωνισμού Bluegrowth, πραγματοποίησε ομιλία ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Βεντούρης,  στο 4ο Posidonia Sea Tourism Forum.

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο της γιορτής-θεσμού για την πόλη «Ημέρες Θάλασσας 2017».

Οι ομάδες OpenIchnos, Eναλεία, Aspida, e-marina, Marine-bi matters, Ιnstayacht, Sail-in Greece, Fixguard, Pythia by FEAC Engineering, Zenin και  Loutraki divers team,  παρουσίασαν  τις νέες και ολοκληρωμένες πλέον επιχειρηματικές, καινοτόμες και βιώσιμες  ιδέες στο χώρο της «γαλάζιας οικονομίας».

Επίσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Lynceus project, ενός ερευνητικού προγράμματος διακρατικής συνεργασίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Βεντούρης, τόνισε στην ομιλία του:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε άλλη μια πρωτοβουλία του bluegrowth για την προώθηση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους εσάς που λάβατε μέρος στο workshop του bluegrowth, καθώς και τους συντελεστές που το οργάνωσαν.

Το bluegrowth συνιστά μια από τις πιο πρωτοποριακές δομές υποστήριξης της γαλάζιας καινοτομίας εδώ και χρόνια, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, προάγει μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα - μακριά από τις παθογένειες του επιχειρείν στη χώρα μας - η οποία βασίζεται στην ευελιξία, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και την επινοητικότητα που απαιτείται για τη διαμόρφωση προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στον Πειραιά θέλουμε η πόλη να αποτελέσει τη «φυσική έδρα» για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών και την αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε με Ευρωπαϊκούς πόρους τη θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση του ναυτιλιακού cluster στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία στην πόλη μας από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας.

Οι εν λόγω πρωτοβουλίες όπως και άλλες - όπως οι Ημέρες Θάλασσας τις οποίες διοργανώνουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και φιλοδοξούμε να καταξιωθούν ως μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην πόλη μας – έχουν ως στόχο την ανάδειξη του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο – όπως αρμόζει στην ιστορία και τις σύγχρονες δυνατότητές του - μέσα από δράσεις και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της ναυτιλίας, τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα.  

Ως Δημοτική Αρχή τα τελευταία δυόμισι χρόνια προσπαθούμε με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες μας να τονίσουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την ανάπτυξη της πόλης μας.

Βασιζόμενοι στην γαλάζια ανάπτυξη και στρατηγική θέτουμε ως όραμα την ανάδειξη του Πειραιά σε επιχειρηματικό, τουριστικό, πολιτιστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό προορισμό διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Ο Δήμος του Πειραιά επιχειρεί με συστηματικό τρόπο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, σε μια περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη μας τη δυναμική της γαλάζιας οικονομίας και τις δυνατότητες που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη σε παράκτιες πόλεις, όπως είναι ο Πειραιάς. Βασική μας επιδίωξη είναι να καταστεί ο Πειραιάς φιλικότερος για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και φυσικά τους επενδυτές.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ τους συμμετέχοντες και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια».