Πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά  από γονείς και παιδαγωγούς των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου, ομιλία- συζήτηση με θέμα: «Τα όρια στην προσχολική ηλικία-επίλυση συγκρούσεων και η στάση των γονέων». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου με το Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιών και Ενηλίκων «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ» και εισηγήτριες ήταν οι κυρίεςΤατιάνα Μπαγιάι, Ψυχολόγος και  Χρυσή Γαμπιεράκη, Νηπιαγωγός-Ειδική Παιδαγωγός, οι οποίες μετά το πέρας των ομιλιών, απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες γονιών, σχετικά με θέματα αντιμετώπισης  δυσκολιών και καλύτερης διαχείρισης συμπεριφορών προς τα παιδιά σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών κα Χαραλαμπία Ζηλάκου, στην ομιλία της, τόνισε:

«Σας καλωσορίζω  στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου μας. Ευχαριστούμε  τη Διεύθυνση Πολιτισμού  για την ευγενική παραχώρηση του χώρου και την άριστη συνεργασία που  συνεχίζουμε για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και βλέπω πλήθος κόσμου σε αυτή την διάλεξη. Χαίρομαι ειλικρινά για το ενδιαφέρον που δείχνετε όσο και για τη συμμετοχή σας, η οποία αποτυπώνεται στη σημερινή ευρεία συμμετοχή όλων σας.

Μας τιμάτε ιδιαίτερα με την παρουσία σας και σας ευχαριστούμε θερμά.

Και αυτή τη σχολική χρονιά συνεχίζουμε να προωθούμε δράσεις που έχουν ως κεντρικό άξονα τα παιδιά και αφορούν τους γονείς και τους παιδαγωγούς μας.

Στο πλαίσιο λοιπόν, της  προώθησης δράσεων, διοργανώσαμε  σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης Παιδιών και Ενηλίκων ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ την  Ομιλία-Συζήτηση με θέμα «Τα όρια στην Προσχολική Ηλικία. Επίλυση Συγκρούσεων και η Στάση των Γονέων» με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση τόσο των  γονέων όσο και  των παιδαγωγών.

Οι ηλικίες 0-6 χρόνων είναι οι πιο καθοριστικές στη δημιουργία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού. Σε αυτές λοιπόν τις ηλικίες, η  διαδικασία ανατροφής ενός παιδιού είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός γονέα. Για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ομαλή η κοινή αυτή πορεία, είναι σημαντικό, ως γονείς, με αγάπη και υπομονή, να δείξουμε στα παιδιά μας το δρόμο, που θα το οδηγήσει στην ανεξαρτησία, τον αυτοσεβασμό και τελικά στην ευτυχία. 

Τι είναι όμως τα όρια και σε τι χρησιμεύουν; Που βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ της υπερβολικής ελευθερίας και της καταπίεσης;

Αυτά και άλλα πολλά  ερωτήματα θα απασχολήσουν την συγκεκριμένη συνάντηση και επιπλέον θα αναφερθούμε σε πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν στην ενίσχυση μιας υγιούς σχέσης με τα παιδιά μας. 

Έχουμε λοιπόν την τιμή και τη χαρά να έχουμε κοντά μας, τις εισηγήτριές μας, την κα Τατιάνα Μπαγιάι, Ψυχολόγο και την κα Χρυσή Γαμπιεράκη, Νηπιαγωγό-Ειδική Παιδαγωγό που θα μας ενημερώσουν επαρκώς τις  οποίες και ευχαριστούμε θερμά.

Πιστεύω ακράδαντα   ότι η συζήτηση αυτή,  θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τους παιδαγωγούς  αλλά και  τους γονείς για να μπορούν τα παιδιά τους να έχουν μια καλύτερη ζωή ως ενήλικες.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύμβουλο Δημάρχου κ. Βασίλη Καραγιάννη που είναι σήμερα κοντά μας και τον Κοινοτικό Σύμβουλο της Α΄ Κοινότητας κ. Δημήτρη Πεφάνη. Να είστε καλά».