Τέλος στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης έβαλε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την θητεία της το 2019, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός με την αξιωματική αντιπολίτευση την οποία χαρακτήρισε "κατώτερη των περιστάσεων", σημειώνοντας ότι στην Κ.Ο. του κόμματος δεν υπάρχει κρίση αστάθειας. 

"Η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της διαψεύδοντας τα σενάρια της παρένθεσης, που έχουν ως παρονομαστή να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος", ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Όσο πιο κοντά φτάνουμε στο στόχο της πρώτης αξιολόγησης για να βγει η χώρα από την κρίση και να ξεκινήσουμε την συζήτηση για το χρέος, τόσο τα κέντρα που απεργάζονται τα σενάρια αυτά μας βλέπουν να προχωρούμε, μας χτυπούν. Η δική τους αστάθεια, δεν είναι αστάθεια της χώρας και δεν υπάρχει σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα αστάθεια, αλλά στους επόμενους που θα συνεδριάσουν σ' αυτή εδώ την αίθουσα", είπε στρέφοντας τα πυρά του κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιπολίτευση 

"Η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και τρεις μήνες ούτε εκλογές για να εκλέξει αρχηγό δεν μπορεί να κάνει και αναλώνεται σε ανέξοδη ρητορική", είπε ενώ αναφερόμενος στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόνισε πως είναι "το δεκανίκι της δεξιάς. Τη στιγμή που στην Πορτογαλία υπάρχει κυβέρνηση Αριστεράς με την Σοσιαλδημοκρατία, αυτό που έχει απομείνει στην Ελλάδα ως σοσιαλδημοκρατικό εμφανίζεται να προϋποθέτει για οποιαδήποτε σύμπραξη για το μέλλον την συμμετοχή μιας διαλυμένης Νέας Δημοκρατίας", είπε ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πρωθυπουργού στους "εχθρούς" της Κυβέρνησης που θέλουν να την ρίξουν, εκτιμώντας ότι θα χρησιμοποιήσουν ως "όπλα" τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό, θέματα που ανέλυσε αμέσως μετά. Η δημοσιονομική προσαρμογή του εμπροσθοβαρούς έτσι κι αλλιώς προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, θα περιοριστεί κατά 500 εκατ. ευρώ, και θα είχε περιοριστεί περισσότερο εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τηρήσει τους όρους του μεσοπρόθεσμου.

 

Μιντιακό σύστημα

Συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στο... μιντιακό σύστημα που "ξεψυχά και βρυχάται", όπως είπε, υποσχόμενος στα μέλη της Κ.Ο. του πως "η δικαιοσύνη θα λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις".

 

Κυβέρνηση

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανέφερε ως επιτυχίες της κυβέρνησής του, πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των προαπαιτούμενων, με αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη για την προσπάθεια που έκαναν κατά την διαπραγμάτευση και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός, ενώ διατήρησαν, όπως είπε την ρύθμιση των 100 δόσεων στην αρχική της μορφή.

"Σταθήκαμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μέση οικογένεια στο ζήτημα του Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση και πρέπει να πιστωθεί στο οικονομικό επιτελείο πως η εξεύρεση των ισοδυνάμων ήταν η καλύτερη δυνατή λύση", είπε ο Πρωθυπουργός. 

"Τελικά το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόλις 5,7 εκατ. ευρώ, από τα 25 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά, και αυτό είναι μια ακόμα επιτυχής έκβαση", είπε ο Πρωθυπουργός, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάμειξη των ιδιωτών επενδυτών δεν ήταν τόσο αισιόδοξες και δεν μπορούσαν να προβλέψουν ένα τόσο καλό αποτέλεσμα, ανέφερε μεταξύ των επιτυχιών της κυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί, υπάρχει και μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης, παρά το σοκ των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές, είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε ότι αυτήν την θετική συγκυρία πρέπει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθεί η έξοδος από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των επιτυχιών της κυβέρνησής του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κύριος Τσίπρας εκτίμησε ότι η δημιουργία της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα, πιστώνεται επίσης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση που άνοιξε στην Ευρώπη αναδεικνύει και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ πολιτικών που έως τώρα είχαν κοινή στάση, όπως αυτή του Σουλτς και του Σόιμπλε, πρόσφατα, είπε.