Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που αφορά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθεί φέτος στον Πειραιά

Η τελετή αυτή για την ημέρα της εθνικής μνήμης που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την περιφέρεια Αττικής, φέτος θα γίνει την Κυριακή 21 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας η οποία ανακατασκευάστηκε με χρήματα που έδωσε ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος της πόλης Ευάγγελος Μαρινάκης και θα συνδυαστεί με τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στους 353.000 νεκρούς της γενοκτονίας.

Ο κ. Μαρινάκης ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα που του απεύθυνε το σωματείο Πόντιων εκπαιδευτικών Πειραιά για την ανέγερση ενός τέτοιου σημαντικού μνημείου,  καθώς η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο και μάλιστα από μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες, την οικογένεια Υψηλάντη, η οποία προέρχεται από τα Ύψηλα της Τραπεζούντας. Η οικογένεια Υψηλάντη αξίζει να αναφέρουμε πως έχει ιστορία από το 10ο αιώνα και εκτός από τους Υψηλάντηδες που συμμετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και συνεισέφεραν τα μέγιστα  στον απελευθερωτικό αγώνα έχει δώσει στο γένος και άλλους πολλούς σπουδαίους Έλληνες.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αναμένεται να τιμηθεί στην εκδήλωση αυτή από τον Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μώραλη, για τη δωρεά που έκανε και αφορά, τόσο στην ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας, όσο όμως και στην ανέγερση αυτού του επιβλητικού έργου που θα ορίζεται από μία μεγάλη περιμετρική κυκλική ζώνη από ενιαίο υλικό, το οποίο θα έχει ύψος 7,5 μ. και χορδή τόξου 14 μ.

Το μνημείο αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν πως αποτελεί ένα ιδιαίτερο γλυπτό και έχει πολλές αναγνώσεις, καθώς ο θεατής θα μπορεί να προσλαμβάνει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με τη γωνία που θα το παρατηρεί.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα γλυπτό μέσα στο γλυπτό, το οποίο είναι φτιαγμένο από κυλίνδρους INOX και αλληλοσυνδεόμενα ελατήρια. Εξωτερικά είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, όσοι και οι νεκροί της γενοκτονίας.

 Στο εσωτερικό του, ένα προσφυγοπούλι μεταφέρει διάφορα αντικείμενα αλλά και έννοιες, συνθέτοντας 17 παραστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός, αλλά και τα κιάλια, μια σύνθεση που υπενθυμίζει ότι η ζώσα μνήμη δεν πρέπει να παρατηρείται από μακριά. Στον πυρήνα του γλυπτού, με λέιζερ θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και η αφιερωματική επιγραφή.

Στη σημαντική αυτή τελετή ιδιαίτερο τόνο αναμένεται να δώσει η άφιξη λιτανευτικής πομπής της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, η οποία αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού. Την εικόνα θα υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος και θα τελέσει λίγο μετά τις 11:00 επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.

 Παρόντες στη τελετή αυτή θα είναι ο Δήμαρχος της πόλης του Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος , ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος – Δημήτρης Τοπαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Στέφανος Τανιμανίδης, ο Πρόεδρος του  Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδη, καθώς και ο δημιουργός του έργου Παναγιώτης Τανιμανίδης.