Στην ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχετικά με τις αλυσιδωτές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του τραμ και του μετρό στον Πειραιά απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις καθυστερήσεις εδώ και δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντιπολιτεύτηκε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση και έριξε το βάρος στους προηγούμενους αλλά και στις αντιξοότητες λόγω δυσκολιών στις απαλλοτριώσεις και προβλημάτων στην ρευστότητα της κατασκευάστριας εταιρίας.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε από τον Οκτώβριο του 2016 για τις καθυστερήσεις στο έργο της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά και την επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα τελειώσουν οι εργασίες επέκτασης τόσο του μετρό και όσο του τραμ στον Πειραιά, καθώς όλες οι μέχρι σήμερα προβλέψεις έχουν διαψευστεί, ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός για το στάδιο που βρίσκονται τα δύο έργα, το πότε θα ολοκληρωθούν και αν υπάρχει επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα.

Επίσης για τα κριτήρια με τα οποία σχεδιάστηκε η τμηματική παράδοση σταθμών του μετρό με δεδομένο ότι προβλεπόταν η ταυτόχρονη λειτουργία της επέκτασης σε όλο το μήκος της, για το επιπρόσθετο κόστος και ποιος θα το επιβαρυνθεί, καθώς και ποια μέτρα θα ληφθούν για την άρση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην υλοποίηση των έργων και πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην παράδοσή τους και αν προβλέπονται ρήτρες για τυχόν επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

Τέλος κατά πόσο θα ληφθούν άμεσα ανταποδοτικά μέτρα ανακούφισης των κατοίκων και των καταστηματαρχών που πλήττονται από την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων.

Ο κ. Σπίρτζης, απαντώντας 6 μήνες μετά και αφού παραδέχεται όλες τις καθυστερήσεις αντί να δώσει απαντήσεις και λύσεις για τις ολοφάνερες παραλείψεις στα έργα του τραμ και του μετρό, καταλήγει ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι.