Η Ρωσσία επιβεβαίωσε τον θάνατο του ενός πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους SU-24, το οποίο καταρρίφθηκε από τα τουρκικά F-16, καθώς και του ενός πεζοναύτη που ήταν μέλος του του ελικοπτέρου Mi-8, το οποίο έσπευσε στα βουνά της Συρίας για τον εντοπισμό των πιλότων. 

Το βίντεο που έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα οι αντάρτες λίγα λεπτά μετά την κατάρριψη του ρωσσικού αεροσκάφους με τον Ρώσσο πιλότο θανάσιμα τραυματισμένο, οδήγησε στην επιβεβαίωση των στοιχείων του από το Κρεμλίνο.

Πρόκειται για τον Σεργκέι Ρουμιάντσεφ, ο οποίος ήταν ένας εκ των πιο έμπειρων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών της βάσης στο Σελιάμπινσκ, στα ανατολικά της πόλης Ουράλ, στη Νότια Ρωσία.

Λίγο με την κατάρριψη του ρωσσικού μαχητικού SU-24 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με τον άτυχο πιλότο να είναι νεκρός στα χέρια ανταρτών της περιοχής.

 

Τύμπανα πόλεμου μεταξύ Ρωσσίας - Τουρκίας

Τύμπανα πόλεμου μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους  - Κεντρική Εικόνα

Κλιμακώνεται πολύ επικίνδυνα η ένταση στις σχέσεις Ρωσσίας - Τουρκίας με την Ρώσσο Πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να κάνει αιχμηρές δηλώσεις κατά του Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι "η Τουρκία προστατεύει τους τζιχαντιστές".

"Η απερίσκεπτη εγκληματική πράξη των τουρκικών αρχών έχει τρεις βασικές συνέπειες", είπε και εξήγησε αναλυτικά ο Ρώσσος Πρωθυπουργός πώς επιδεινώνονται οι σχέσεις Ρωσσίας - ΝΑΤΟ, πώς γίνεται εμφανής η σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος και πώς θα επηρεαστούν άμεσα οι "καλές σχέσεις και συνεργασίες" Μόσχας - Άγκυρας.

"Πρώτη συνέπεια είναι η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσσίας - ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιοδήποτε συμφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας των συνόρων", τόνισε και στην συνέχεια εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος.

"Δεύτερον, είπε, η Τουρκία έχει αποδείξει πλέον με τις ενέργειές της ότι προστατεύει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε για άμεσα οικονομικά συμφέροντα αρκετών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ασχολούνται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που παράγεται στις υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών περιοχές".

Ως τρίτη συνέπεια, ο Μεντβέντεφ επισήμανε την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Όπως σημείωσε, "συνέπεια θα είναι επίσης η υποβάθμιση των μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών αλλά και ανθρωπιστικών παραμέτρων. Η ζημιά αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί, και οι άμεσες συνέπειές της θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρνησης μιας σειράς σημαντικών κοινών σχεδίων και την απώλεια των θέσεων εργασίας από τουρκικές εταιρείες στη ρωσική αγορά".

Τα τύμπανα πολέμου ήχησαν από τη στιγμή που το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ρωσσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά πυρά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη ετοιμάζει ένα πακέτο με αντίποινα, με σκοπό αρχικά να γονατίσει τους Τούρκους οικονομικά. Και αυτό, σύμφωνα με τους Ρώσσους, θα είναι μόνο η αρχή...

Όλα ξεκίνησαν όταν το ρωσσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi κατερρίφθη λίγο μετά τις 10:00 το πρωί από τουρκικά F-16 στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.

Από το γραφείο του Αχμέντ Νταβούτογλου σημειώνεται ότι η κατάρριψη έγινε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού το ρωσικό Sukhoi δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις των Τούρκων πιλότων.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CNN Turk τουρκικά αεροσκάφη F-16 κατέρριψαν το μαχητικό μετά την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

 

Για παραβίαση 17 δευτερολέπτων κατέρριψαν οι Τούρκοι το ρωσσικό μαχητικό

Για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου για 17 δευτερόλεπτα κατέρριψαν οι Τούρκοι το ρωσσικό μαχητικό. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της χώρας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στην οποία παρουσίασαν τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατάρριψη του Sukhoi SU-24.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, το ρωσσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.

Στην ίδια σύσκεψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F-16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους.

Την ίδια εκδοχή για τη διάρκεια της παραβίασης παρουσίασε και ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του και το έγγραφο που παρουσιάσαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το έγγραφο που επικαλείται το Wikileaks:

Σύμφωνα όμως με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το ρωσσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο, μετά από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσσικό μαχητικό.

 

Ρωσσία: "Στα χέρια του συριακού στρατού ο ένας από τους Ρώσσους πιλότους"

"Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσσικού αεροσκάφους, το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική πολεμική αεροπορία χθες, βρίσκεται στα χέρια του συριακού στρατού", ανακοίνωσε ο Ρώσσος πρεσβευτής στην Γαλλία.

"Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στον ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο δεύτερος πιλότος περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσσική αεροπορική βάση.