Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούντο στη μεταφορά με ταχύπλοα σκάφη μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, Ιταλίας και της Ελλάδας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ευρώπη.

Έπειτα από πολύμηνες έρευνες και πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος αλλά και σε συνεργασία με την ιταλική Guardia Di Finanza οι αρμόδιες Αρχές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ειδικότερα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των Τομέων Ασφάλειας των Κεντρικών Λιμεναρχείων Πειραιά και Πάτρας, προχώρησαν στην εξάρθρωση της διεθνούς οργάνωσης.

Υπήρξαν οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα σε συνεργασία με το Λιμενικό που οδήγησαν στη σύλληψη επτά μελών της οργάνωσης, εκ των οποίων δύο είναι Έλληνες και πέντε Αλβανοί. Τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν στην Ελλάδα.

Από την εν λόγω επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη,
– το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ,
– πλήθος εγγράφων σχετιζομένων με τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
– δεκατρείς συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ιταλία -στην παρούσα φάση στην Καλαβρία – κατόπιν στενής συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν κατασχεθεί (1.449) κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα και ένα όχημα.

Κατασχέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, δύο ταχύπλοα σκάφη, το χρηματικό ποσό των -1.800- ευρώ, δεκατρείς συσκευές κινητής τηλεφωνίας, και πλήθος εγγράφωνσχετιζόμενων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης. Εκτιμάται ότι από την πολύμηνη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στη δημοσιότητα έδωσε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή βίντεο από την καταδίωξη με ελικόπτερο του ταχύπλοου που μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες ενώ έριξαν και προειδοποιητικά πυρά για να τους σταματήσουν.

 

Ειδικότερα, οι μέχρι σήμερα συλληφθέντες συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, που επεδίωκε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται από την Περί Ναρκωτικών νομοθεσία και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την αγορά – προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, τις οποίες μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη, ειδικά τροποποιημένα, ώστε να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων. Τις ποσότητες των ναρκωτικών διακινούσαν, παρέδιδαν και πωλούσαν στις ακτές τις Ιταλίας.