Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε, η πρόταση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή για την πόλη, κατά τη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Οι κοινωνικοί, επαγγελματικοί, θεσμικοί φορείς, αλλά και πολίτες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και συνέβαλαν εποικοδομητικά με προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση,  επί του κειμένου της στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος κατά την παρουσίαση του θέματος τόνισε: 

«Εν όψει και της παρουσίασης που θα ακολουθήσει ήθελα να πω δυο λόγια σχετικά με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, η οποία εν πολλοίς, όπως είπε και στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Δήμαρχος, αποτελεί την πρώτη πράξη μίας κατά κάποιο τρόπο "ενηλικίωσης" του Δήμου. Όχι μόνο του Δήμου Πειραιά, αλλά και όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν απ’ ευθείας προγράμματα ανάπτυξης σε αντίθεση με το παρελθόν όπου αυτά θα έπρεπε να περάσουν μέσα από τα  Υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρούσα προγραμματική περίοδο σε μία, αν θέλετε, δοκιμαστική πρώτη φορά είναι υποχρεωμένα τα κράτη – μέλη να χρησιμοποιήσουν  το 5% του συνόλου του ΕΣΠΑ για δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μέσα από εργαλεία όπως η Ο.Χ.Ε. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί λογικά και στο μέλλον και θα ενισχυθεί προκειμένου να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αυτονομία και δυνατότητα.

Καλούνται λοιπόν οι Δημόσιες Αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες, που έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα προβλήματα να γίνουν πιο αποτελεσματικές και πιο δημιουργικές στη διαχείριση των κονδυλίων αυτών. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια για τη σύνταξη αυτής της πρότασης και να τους συγχαρώ γιατί είναι μια  περίπλοκη και πρωτόγνωρη για τον Δήμο μας εργασία και πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση και θα έχει μεγάλες πιθανότητες να πάει πολύ καλά στη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει η Περιφέρεια και να μας ανοίξει έναν καινούριο δρόμο σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης».