Αναβλήθηκαν τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία μετά το μπάχαλο που επικράτησε το πρωί. 

Την σχετική απόφαση έλαβε η Κ.ΕΦ.Ε. με απόλυτη πλειοψηφία αφού το σενάριο να προχωρήσουν οι εκλογές με χειρόγραφο τρόπο δεεν βρήκε υποστηρικτές καθώς θα ήταν διαβλητό.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.ΕΦ.Ε.

Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της. 

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όλο το βράδυ και έως τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Κ.ΕΦ.Ε., παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να βρεθεί λύση στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν και άλλες αδυναμίες, όπως π.χ. έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές.

Επίσης υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμός για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα οι χειριστές σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που κάποιες πλευρές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ήταν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αν και επί της ουσίας δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση.

Εξάλλου μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε την ίδια την διαδικασία, η οποία μπορεί να αμφισβητηθεί σήμερα, εάν κάτι δεν πάει καλά και υπάρχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών, όπως π.χ. εάν πέσει το σύστημα.

Παραίτηση Μεϊμαράκη ζητούν Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Ν.Δ. καθώς ήδη δύο από τους υποψήφιους προέδρους ζήτησαν την παραίτηση Μεϊμαράκη

Απόστολος Τζιτζικώστας

Να παραιτηθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος προκειμένου να ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή η διαδικασία, ζήτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Κάλεσε σε άμεση παραίτηση τα μέλης της Κ.ΕΦ.Ε. και σε συνάντηση όλους τους υποψήφιους αρχηγούς στις 7 το απόγευμα για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στο κόμμα, τονίζοντας ότι ορισμένοι έκαναν ότι μπορούσαν για να αποτρέψουν τις εκλογές. 

"Αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα, απαξιώνουν την παράταξή μας, προσβάλουν τους αγωνιστές μας και δίνουν άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάλεψα όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα για να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτή τη διαδικασία, που κάποιοι από την αρχή όχι μόνο δήλωναν ότι δεν πιστεύουν αλλά ήθελαν και να απαξιώσουν", δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Είχε προηγηθεί δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ το σημερνό φιάσκο ζητώντας παραίτηση Μεϊμαράκη και τον ορισμό της Μαριέττας Γιαννάκου ως μεταβατικής προέδρου . Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δήλωσή του αναφέρει:

"Η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του κόμματός μας.

Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους.

Ζητώ:

- Άμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
- Άμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
- Αντικατάσταση του Προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου
- Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό
- Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος.
Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας.
Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων"
.

Άδωνις Γεωργιάδης

Άμεση συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ζητεί ο βουλευτής του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.
"Δεν θα διαλύσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία. Καλώ και τους τέσσερις συνυποψηφίους να βρεθούμε άμεσα και να βρούμε λύση στο πρόβλημα", δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. .