Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αποβιωσάντων δωρητών και ευεργετών του Δήμου Πειραιά τελέστηκε σήμερα, στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Η Ανάσταση».
 
Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτης κ. Νύφων Καπογιάννης μπροστά από το  μνημείο του μεγάλου ευεργέτη της πόλης Κρίτωνα Δηλαβέρη  και παιάνισε η  Φιλαρμονική του Δήμου.
 
Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Δαβάκης.
 
Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Δαβάκης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Άγιοι Πατέρες,
Κυρία Βουλευτή,
Κυρίες και Κύριοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Κύριε Αρχιπλοίαρχε εκπρόσωπε του Λιμενικού Σώματος,
Αγαπητοί συγγενείς των Ευεργετών και Δωρητών του Δήμου Πειραιά,
Κυρίες και Κύριοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για μια ακόμη χρονιά, για να τιμήσουμε τη μνήμη και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους δωρητές και τους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι με το έργο και την κοινωνική τους προσφορά, βοήθησαν την πόλη μας σε εποχές  πολύ δύσκολες.
Τιμούμε σήμερα σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στον Πειραιά, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο, με νοσοκομεία, σχολεία, ορφανοτροφεία, που φέρουν το όνομά τους.
Το Τζάννειο Νοσοκομείο, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, η Ράλλειος Σχολή, η Ιωνίδειος Σχολή, που βρίσκονται στον Πειραιά, χτίστηκαν και λειτούργησαν χάρη στην προσφορά αυτών των ανθρώπων.
Πολλοί άλλοι επίσης έχουν αφήσει κληροδοτήματα, κινητή ή ακίνητη περιουσία, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη για την πόλη μας.
Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Κρίτων Δηλαβέρης, ο μέγας ευεργέτης του Δήμου μας, ο οποίος με τον θάνατό του το 1972, άφησε όλη του την περιουσία στον Πειραιά. Μπροστά στο ταφικό μνημείο της οικογένειας Δηλαβέρη τιμάμε και σήμερα όλους τους ευεργέτες της πόλης μας, όλους εκείνους που προσέφεραν πολλά ή λιγότερα.  
Χρέος μας ως Πειραιώτες είναι να μην ξεχνάμε την προσφορά τους.
Υποχρέωσή μας ως δημοτική αρχή είναι να διαχειριζόμαστε με εντιμότητα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποιώντας προς όφελος των Πειραιωτών την περιουσία που μας άφησαν.
Σήμερα, που η χώρα μας και η πόλη μας περνούν μια από τις δυσκολότερες οικονομικά περιόδους, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δοκιμάζονται, υπάρχει ανάγκη πέραν της συμπαράστασης της εκκλησίας και πέραν της αδύναμης κρατικής φροντίδας και μέριμνας να υπάρξουν μιμητές, οι οποίοι ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών του Πειραιά, να βγουν μπροστά, να προσφέρουν και ευεργετήσουν και αυτοί τη πόλη μας, έτσι ώστε ο Πειραιάς μας και γενικότερα η χώρα μας να ορθοποδήσουν και πάλι.
Σας ευχαριστώ πολύ».

 
 
Στην τελετή παρευρέθηκαν:

Η Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Β΄ Πειραιά κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.  Οι Αντιδήμαρχοι :  κα  Αθηνά Γλύκα - Χαρβαλάκου και κ. Κυριάκος Σιγαλάκος. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αλιφραγκής.

Ο  Αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος  κ. Αθανάσιος Λαμπρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Χαράλαμπος Λιβιεράτος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πειραιά κ. Μιχαήλ Χήτος.