Μέχρι πριν έξι, επτά χρόνια τα Καλλιτεχνικά Τμήματα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ήταν πανελλαδικά γνωστά γα το εύρος, την μαζικότητα συμμετοχής σ΄αυτά και την ποιότητα λειτουργίας τους. Ένα στοιχείο είναι χαρακτηριστικό της δουλειάς που γινόταν σ΄αυτά ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 : Είχαν φτάσει σε 2.500 παιδιά, νέους και ενήλικες οι συμμετέχοντες σ΄αυτά! Μετά ήρθε ο «κυκλώνας Τζανής» που κατόρθωσε τα ακατόρθωτα. Μέσα στον πρώτο χρόνο θητείας του κατάφερε να οδηγήσει την υπεύθυνη για αυτή την δραστηριότητα δημοτική επιχείρηση ΔΗΚΕΠΑ σε διάλυση και τα καλλιτεχνικά τμήματα σε παύση λειτουργίας.

ρεπορτάζ Χρίστος Σγαρδέλης

Ο νέος Δήμαρχος Χ. Βρετάκος ανακοίνωσε ότι τα τμήματα θα επαναλειτουργήσουν και αυτό έκανε. Βέβαια, πολλοί του άσκησαν κριτική γιατί δεν αναλαμβάνει αυτή την δραστηριότητα ο Δήμος όπως είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο όταν αποφάσιζε να διαλύσει την χρεωκοπημένη ΔΗΚΕΠΑ και περνούσε δεκάδες εργαζόμενους στην Επιχείρηση στον Δήμο για να αναλάβει ο Δήμος την Πολιτιστική Δραστηριότητα και την δίνει στο Κ.Ε.Κ Α.Ε του Δήμου. Ωστόσο τα τμήματα ξεκίνησαν ξανά και αυτή την στιγμή έχουν περίπου 690 μαθητές και 53 καθηγητές.

 Και εκεί που φάνηκαν όλα να πηγαίνουν «ωραία και καλά» σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ μετά από αίτημα του Ζαχαρία Ζούπη ο οποίος ζητούσε εφ΄όλης της ύλης οικονομικά στοιχεία για την λειτουργία του Κ.Ε.Κ, έγινε ενημέρωση ότι οι καθηγητές των καλλιτεχνικών τμημάτων έχουν να πληρωθούν δύο με τρείς μήνες!

Τι έγινε και ο ευαίσθητος στα εργασιακά Δήμαρχος δεν πληρώνει τους καθηγητές; Είναι απλό: Τα έκανε μαντάρα, αυτός και οι συνεργάτες του, φτιάχνοντας ένα Προϋπολογισμό λειτουργίας εκτός τόπου και χρόνου. Λόγια, λόγια, λόγια και στην πράξη αδυναμία να γίνουν στοιχειώδη θέματα σωστά. Πιο συγκεκριμένα, αφού ο Δήμος έδωσε στο Κ.Ε.Κ την λειτουργία των Καλλιτεχνικών Τμημάτων, υπογράφτηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και Κ.Ε.Κ στην οποία εκτιμόταν ότι ο Δήμος πρέπει να δώσει 180.000 ευρώ για την σεζόν λειτουργίας. Δεν υπολόγισαν όμως, ότι το ΚΕΚ είναι χρεωμένο και βρίσκεται σε ρύθμιση με την Εφορία και ασφαλώς και άλλα Ταμεία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν κατατίθενται χρήματα για το ΚΕΚ υπάρχουν παρακρατήσεις.

Έτσι μέχρι στιγμής, ενώ ο Δήμος έχει ήδη δώσει τις 90.000 ευρώ, στο ΚΕΚ έφτασαν... περίπου 16.000 και το ίδιο περίπου θα γίνει και με τις υπόλοιπες 90.000 ευρώ!!! Δηλαδή; Αδιέξοδο! Έτσι φτάσαμε οι καθηγητές να αρχίσουν να θυμούνται λίγο από την «εποχή Τζανή» « Μα καλά, είναι δυνατόν όσοι επεξεργάστηκαν αυτή την Σύμβαση από τον Δήμο, να μην έλαβαν υπόψη το θέμα των παρακρατήσεων» αναρωτήθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ του Κ.Ε.Κ ο Ζαχαρίας Ζούπης.Η απάντηση ήταν αποστομωτική. Τόσο η Πρόεδρος του ΚΕΚ Λίτσα Νικάνδρου, όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος είχαν ενημερώσει για αυτά τα προβλήματα, όμως κανένας δεν τα έλαβε υπόψη. Αυτά συμβαίνουν επί Χ. Βρετάκου.

Στα λόγια όλα τα λύνει, όλα «τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει». Στην πράξη άγνοια, αδυναμία. Τι θα κάνει τώρα; Πως θα λυθεί το πρόβλημα να φτάσουν πραγματικά 180.000 ευρώ στο ΚΕΚ; Πως θα πληρώσει τους καθηγητές; Αυτός «ξέρει». Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα γιατί θα υπάρχουν «ουρές». Ένα ερώτημα προς το παρόν. Αφού από τις 90.000 ευρώ φτάνουν στο ΚΕΚ οι 16.000 και από τις 180.000 οι 32.000 κατ΄αναλογία, πως θα κατορθώσει να φτάσουν «πραγματικά» 180.000 ευρώ στο ΚΕΚ , ώστε να μπορέσει το ΚΕΚ και να πληρώσει τους καθηγητές και να μην μπει γερά μέσα, ώστε να μην καταρρεύσει οικονομικά;

Ο Χ. Βρετάκος ξέρει. Εμείς περιμένουμε. Γιατί κάτι αρχίζει και μας θυμίζει την προχειρότητα και τα λάθη του πολύ κοντινού παρελθόντος.