Η παρουσίαση του προγράμματος: «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, στο Δημοτικό Θέατρο.

 

Το πρόγραμμα, που προσφέρεται δωρεάν στους δημότες και τους κατοίκους του Πειραιά, φέρνει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας πιο κοντά στις ψηφιακές τεχνολογίες.  

 

Υλοποιείται για πρώτη φορά στον Δήμο Πειραιά από τον φορέα «50 και Eλλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

 

Την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησαν ο Δρ. Δημήτρης Καμπανάρος και η Δρ. Μυρτώ-Μαρία Ράγγα από την Επιστημονική Εποπτεία Προγράμματος 50 και Ελλάς.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε

«Σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στην παρουσίαση του προγράμματος «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» που ξεκίνησε στον Δήμο Πειραιά με τη συνεργασία του φορέα «50 και Ελλάς» και τη στήριξη της COSMOTE.

 

Το πρόγραμμα αφορά δωρεάν μαθήματα χρήσης ψηφιακών μέσων σε δημότες μας  μεγαλύτερης ηλικίας, με σκοπό να εκπαιδευτούν στις βασικές γνώσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και να εντάξουν τη χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητά τους.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσα από αυτή τη μεγάλη συνεργασία που ξεκινήσαμε, δίνουμε τη δυνατότητα ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας, να μάθουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τα τάμπλετς και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, αποκομίζοντας και εκείνοι, τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία και που έχουν διευκολύνει τη ζωή όλων εμάς που τα χρησιμοποιούμε.

 

Στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους, αλλά και να τους προσφέρουμε χαρά: από το να εκπαιδευτούν στο να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους διαδικτυακά γλιτώνοντας χρόνο και ταλαιπωρία, μέχρι το να μάθουν να επικοινωνούν εύκολα και δωρεάν με τους δικούς τους ανθρώπους, ακόμα και στο εξωτερικό με βιντεοκλήσεις.

 

Για εμάς ως δημοτική αρχή, είναι πολύ σημαντικό να είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας ενεργά μέλη της κοινωνίας, άνθρωποι δραστήριοι, ενημερωμένοι και με ενδιαφέροντα. Στηρίζουμε καθημερινά, με κάθε μέσο που διαθέτουμε, τη λειτουργία των 11 Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά, στα οποία είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.300 μέλη. Μάλιστα, στην αρχή της δημοτικής μας θητείας, το 2014, ξεκινήσαμε από μόνοι μας, με τη βοήθεια εθελοντών, προγράμματα εκμάθησης υπολογιστών στα  Κέντρα Αγάπης για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, στα οποία συμμετέχουν ήδη πολλοί ηλικιωμένοι, αποδεικνύοντας ότι η όρεξη για γνώση δεν γνωρίζει ηλικίες.

 

Η συνεργασία μας με το «50 και Ελλάς» που «τρέχει» το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» σε άλλους Δήμους από το 2013 και με μια μεγάλη εταιρία όπως είναι η COSMOTE είναι πολύ σημαντική για εμάς. Διασφαλίζει ότι  γίνεται μια πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά, με έμπειρο προσωπικό, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ηλικίας των εκπαιδευόμενων και φυσικά σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

 

Για τις ανάγκες του προγράμματος στον Δήμο Πειραιά έχουμε διαμορφώσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο στα γραφεία της Β’ Δημοτικής Κοινότητας, στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μεταφοράς. Δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από χίλιους Πειραιώτες να συμμετάσχουν, ενώ στα μαθήματα του Πειραιά μπορούν να πάρουν μέρος και κάτοικοι του Περάματος. Υπάρχουν τμήματα πρωινά και απογευματινά, ταχύρρυθμα και κανονικά, ανάλογα με το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.

 

Θα ήθελα, λοιπόν, να προσκαλέσω τους δημότες μας που είναι πάνω από 50, να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ όμορφη και χρήσιμη εμπειρία για αυτούς, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της εποχής τους και να γίνουν «ψηφιακοί», όπως λέει και το σλόγκαν της δράσης. 

 

Η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα «Πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο» είναι ακόμα μια σημαντική συνέργεια στην οποία έχουμε προχωρήσει με σκοπό να προσφέρουμε στους δημότες μας ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με πόρους του Δήμου. Είναι μια συστηματική πολιτική που ακολουθούμε και υποστηρίζουμε ως Δημοτική αρχή, καθώς θεωρώ και το έχω πει επανειλημμένα - ότι με συνεργασία και συνένωση δυνάμεων μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

Με την ευκαιρία και αυτής της συνεργασίας θα ήθελα να προσκαλέσω και άλλες επιχειρήσεις, φορείς ή ιδιώτες, να μας εμπιστευθούν και να συνεισφέρουν με παρόμοιες κοινωνικές δράσεις,  αγαθά ή υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, είτε αυτοί είναι ηλικιωμένοι, είτε παιδιά, είτε οικονομικά αδύναμοι.

 

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, για τη συνεργασία, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «50 και Ελλάς» και την COSMOTE, το Συμβούλιο της Β’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά για την παραχώρηση του χώρου και φυσικά όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ  σήμερα».

 

Ο κ. Δημήτρης Καμπανάρος, Ψυχολόγος – Γεροντολόγος, από την Επιστημονική Εποπτεία Προγράμματος 50 και Ελλάς,    τόνισε:

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε στον Πειραιά 1η Μαρτίου 2017. Ήδη η ανταπόκριση ήταν πάρα πολύ μεγάλη, όλα τα τμήματα είναι σχεδόν γεμάτα μέχρι τον Μάιο. Τα μαθήματα γίνονται στην οδό Δραγάτση, ένας χώρος που μας έχει παραδοθεί από τη Β΄ Δημοτική Κοινότητα. Έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να είναι προσπελάσιμος για τα άτομα που έχουν ενδεχομένως  κάποιο κινητικό πρόβλημα. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά είτε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή είτε Τρίτη- Πέμπτη, πρωί και απόγευμα και είναι δίωρα.  Ουσιαστικά είναι 20 διδακτικές ώρες συμπιεσμένες  και ιδιαίτερα μεστές ώστε να μπορέσουν να χειριστούν αργότερα αυτόνομα τα tablet. Μαθαίνουν τις βασικές λειτουργίες, μέχρι φθάνουν στο σημείο να μπορούν να χρησιμοποιούν το facebook, το skype, να έχουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο».     

 

Η κ. Μυρτώ - Μαρία Ράγγα, Γεροντολόγος από την Επιστημονική Εποπτεία Προγράμματος 50 και Ελλάς,   ανέφερε:

«Το πρόγραμμα καλύπτει μια μεγάλη ανάγκη η οποία υπάρχει έξω στον κόσμο για τα άτομα 50 και άνω, να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο, μιας και τους δίνει πολλές δυνατότητες τις οποίες δεν θα είχαν εάν δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες. Εμείς λοιπόν μέσα από αυτήν την προσπάθεια, προσπαθούμε να «ανοίξουμε» αυτό το παράθυρο, να τους δείξουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται την τεχνολογία, αλλά είναι κάτι το οποίο προστίθεται στις γνώσεις τους. Δεν ξεχνάμε τα παλιά για να  μπούμε στα καινούργια γιατί πολλοί φοβούνται ότι αφήνουμε πίσω το μολύβι και το βιβλίο και μπαίνουμε σε μια τεχνολογία που τους φοβίζει. Όχι, απλά προσθέτουμε μια καινούργια γνώση, η οποία θα τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους, θα τους φέρει πιο κοντά στους δικούς τους, θα τους δώσει τη δυνατότητα να μαθαίνουν ό,τι χρειάζονται για την καθημερινότητά τους πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο άμεσα.

 

Μέσα από τα μαθήματα, βλέπουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν, αμέσως γίνονται πολύ πιο χαρούμενοι, τα πρόσωπά τους αλλάζουν από την πρώτη ημέρα που έρχονται μέχρι τη στιγμή που φεύγουν και πάντα στο τέλος έρχονται με πολλά χαμόγελα, με την επιθυμία να συνεχίσουν να έχουν επαφή μαζί μας μέσα από το skype και μέσα από το email.

 

Αυτό για εμάς είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και πιστεύω ότι αυτό θα είναι η απόδειξη ότι συνεχίζει για όλες τις γενιές και δεν πρέπει να μένει στους νεότερους».   

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης & Γ.Σ.Π. και Αρχιτεκτονικού & Λ.Τ.Ε κ. Κυριάκος  Σιγαλάκος, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι. 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι και δημότες του Δήμου Πειραιά.

 

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα της «50 και Ελλάς» 211-7100203 και 6972620306 και 6972023153. Εκείνη τη στιγμή γράφονται στο τμήμα της επιλογής τους.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική ταυτότητα και ένα αποδεικτικό ότι μένουν στην περιοχή ή είναι δημότες της περιοχής.

 

Τα μαθήματα είναι εντελώς δωρεάν και τα tablet δίνονται επί τόπου στο μάθημα.