Σε νέες σοβαρές καταγγελίες πέρασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για «στημένο διαγωνισμό στην πώληση της ΔΕΗ». Ο κ. Σκουρλέτης δεν «έδειξε» μόνο τους δανειστές πίσω από αυτή την προσπάθεια αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία χαρακτήρισε ως «βαποράκια συμφερόντων» που θέλουν να κάνουν «ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία». Συγκεκριμένα μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σκουρέλτης υπογράμμισε: «Όταν σε εξαναγκάζονται από τώρα μέχρι τον Ιούνιο να πουλήσεις αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ένας στημένος διαγωνισμός. Όταν υπάρχει μια εξαναγκασμένη διαδικασία τότε καταλήγεις να χάνεις χρήματα». Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε: «υπάρχουν βαποράκια συμφερόντων που οδηγούν στην εξέλιξη αυτή προκειμένου να ικανοποιήσουν εγχώρια και όχι μόνο συμφέροντα», εκτίμησε δε ότι έρχονται κάποιοι να κάνουν «ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία». «Φοβάμαι ότι θα πωληθεί όσο-όσο η ΔΕΗ. Υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά των δανειστών. Όλα τα είχαμε συμφωνήσει με τους δανειστές, δεν υπήρχε θέμα για μικρή ΔΕΗ κά. Ωστόσο, έρχονται τώρα και αλλάζουν τα συμφωνηθέντα».  

«Κανιβαλισμός»

Ο κ. Σκουρλέτης επιμένει στην θέση του περί κανιβαλισμού της ΔΕΗ και διευκρίνισε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά στα αιτήματα που έχουν θέσει οι δανειστές. Ωστόσο, υπογράμμισε πως πίσω από την «όσο-όσο πώληση της ΔΕΗ κρύβεται ιδεοληψία και δογματισμός».  

Ο Σόιμπλε

Ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε επίσης και τον ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Β. Σόιμπλε σημειώνοντας ότι ο Σόιμπλε θέλει να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πιστεύω ότι ο Σόιμπλε θέλει πάνω τον Μητσοτάκη. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνωμοτήσει οι πάντες. Δεχόμαστε πόλεμο».  
 
Ιδιωτικοποίηση αλλά… όχι με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών

«Το άνοιγμα στην αγορά και για την ΔΕΗ, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Το θέμα είναι πως πάμε σ’αυτή την πραγματικότητα-διαδικασία. Αν δηλαδή είναι μια βίαιη προσέγγιση της πραγματικότητας ή αν αφήνουμε το θέμα αυτό να εξελιχθεί» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εσωτερικών που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις μετά το άρθρο του που προκάλεσε αντιδράσεις στο Μαξίμου και στο οποίο έκανε αφορά στην ΔΕΗ, λέγοντας «όχι στον καναβαλισμό της», εμφανίστηκε πιο… μετριοπαθής, χωρίς ωστόσο να κλείνει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση μεταξύ του ίδιου και μερίδας βουλευτών και στελεχών του κόμματος και του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Σκουρλέτης επί της ουσίας εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα της αγοράς και στην ΔΕΗ, αφού το χαρακτήρισε ως «πραγματικότητα που δεν μπορείς να την αγνοήσεις,  αλλά όχι μέσω του… μνημονίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «όχι μέσα από «βίαιο τρόπο». Ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά με την θέση του, ωστόσο φρόντισε και  να την υπερασπιστεί δίνοντας διευκρινήσεις αλλά παράλληλα και να οριστικοποιήσει την γραμμή διαφοροποίησης από την τακτική της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο παρελθόν μάλιστα και στην θητεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του τότε για την ενέργεια και την ΔΕΗΜ, καταλήγοντας… στον ανασχηματισμό και στην αλλαγή υπουργείου με απόφαση του πρωθυπουργού.    
Ευθύνες

«Το πρόβλημα δεν είναι η ΔΕΗ, ως επιχείρηση. Το πρόβλημα είναι τα δάνεια που κουβαλάει. Επί των ημερών μας δεν έχει πάρει κανένα δάνειο» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις της επιχείρησης. Ο κ. Σκουρλέτης παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχει σχέδιο διαχείρισης και ορθής αντιμετώπισης των δανείων και των χρεών, όπως η διαχείριση των ρυθμίσεων. Όπως υπογράμμισε ωστόσο «ο μεγάλος όγκος των ληξιπρόθεσμων δεν είναι οι μικροί οφειλέτες, αλλά και οι μεγαλοοφειλέτες» αφήνοντας αιχμές για κενά στο θέμα των εισπρακτικών μηχανισμών.  

Πόσο αριστερός είναι;

Αιχμές άφησε όμως ο κ. Σκουρλέτης και για την ενδοκυβερνητική διαμάχη σημειώνοντας ότι:  «Δεν έχω διαφωνία με κανέναν. Ούτε διαγωνίζομαι με τον πρωθυπουργό ποιος είναι πιο αριστερός, αυτά είναι δημοσιογραφικέ διαρροές. Μιλάμε με τον πρωθυπουργό και μάλιστα μιλήσαμε και χθες στη Βουλή.  Με τον κ. Σταθάκη επίσης δεν έχω θέμα. Είναι εξαιρετικός υπουργός. Δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο» και συνέχισε σημειώνοντας: «Δεν είμαι στην αριστερά για να κάνω πολιτική καριέρα».  
Συμφωνία

Για το θέμα της συμφωνίας και την καθυστέρηση ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Όσο χάνουμε χρόνο, τόσο πιο άσχημα γίνονται τα πράγματα για την Ελλάδα. Όμως μια συμφωνία που θα φέρει ύφεση δεν είναι το ζητούμενο. Αν ήταν να φέρουμε μια τέτοια συμφωνία θα είχαμε ήδη συμφωνήσει. Γι’ αυτό καθυστερούμε για να φέρουμε την πιο συμφέρουσα συμφωνία για την χώρα». Για την παραμονή δε του ΔΝΤ ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Εγώ προσωπικά ήμουν αντίθετος στην παραμονή του ΔΝΤ». Τέλος, ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Σκουρλέτης σχετικά με ένα τέταρτο μνημόνιο: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο, ώστε να βρεθούμε κάποια  στιγμή έξω από τα μνημόνια. Αν οδηγηθούμε σε 4ο μνημόνιο θα είναι μια δική μας αποτυχία».