Ενημερωτική επίσκεψη για την πορεία των έργων ανάπλασης και ανακατασκευής του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργου Γαβρίλη και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Στην επίσκεψη ήταν παρόντες από τον ΕΔΣΝΑ η Αντιπρόεδρος κα Αφροδίτη Μπιζά και ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Δρίβας, η Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Β. Λάσκαρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Αλεβιζόπουλος και Ειρήνη Μεταξά, ο κ. Γιάννης Μοίρας εκπροσωπώντας τον περιφερειακό συνδυασμό «Αττικής: Συμμέτοχοι στο Αύριο» ως εκλεγμένος στον Πειραιά. Την εφημερίδα μας εκπροσώπησαν οι δημοσιογράφοι Χριστίνα Μπιτάδου και Δημήτρης Κρητικός.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, είχε εγκαινιαστεί το 1998 και ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα.

Το κόστος του είχε ανέλθει σε περίπου 5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια το Πάρκο εγκαταλείφθηκε, μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο και καταστράφηκαν κτήρια, υποδομές και παιχνίδια.

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ξεκίνησε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για να ανακατασκευαστεί το Πάρκο και να λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στην διάρκεια της επίσκεψης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι εργασίες, που γίνονται, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού, από τον ΕΔΣΝΑ με τη συνδρομή και των Δήμων της περιοχής, έχουν ως στόχο να σταματήσουν μια πορεία εγκατάλειψης, απαξίωσης και καταστροφής μιας μεγάλης επένδυσης, που φιλοδοξούσε να αναστρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσει το χώρο αυτό προσβάσιμο, ασφαλή και ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για την ανάταξη του αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Αττικής, με παρεμβάσεις υπερτοπικής σημασίας που θα διασφαλίζουν το δημόσιο, κοινόχρηστο χαρακτήρα των χώρων, θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις επαναοικειοποίησης των χώρων από τους κατοίκους, μέσα από ήπιες χρήσης αναψυχής και πολιτισμού και θα αποδίδουν στην πόλη το πράσινο που τόσο έχει ανάγκη. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Σχιστού, μια περιοχή με πολλά και χρόνια προβλήματα, είναι σημαντικό με στοχευμένες παρεμβάσεις να υπογραμμίζουμε την παρουσία και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αποβάλλοντας αυθαίρετες και παράνομες χρήσεις και δραστηριότητες, υλοποιώντας δράσεις και έργα που θα λειτουργούν ως σημεία αναφοράς».