Συγκεκριμένα περιστατικά που έγιναν στους αγώνες του Σαββατοκύριακο με επίκεντρο τη διαιτησία, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει… εξυγίανση, παρά κατήφορος χωρίς τέλος. Είναι περιστατικά που μπορούν να συγκριθούν με την είσοδο των Δημητριάδη, Γιαννίση, γεγονός που κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, μετά το τέλος του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός, όπου για να μην τους δουν οι «ερυθρόλευκοι» φέρονται να κλειδώθηκαν με τον Μάνταλο, τους βοηθούς του και τον παρατηρητή αγώνα.

Αυτός ο… ξεπεσμός άνευ προηγουμένου όχι απλά συνεχίζεται, παράλληλα η… αλυσίδα των προκλήσεων δείχνει να μην έχει τέλος. Αναφερόμαστε σε περιστατικά που έγιναν στη Λεωφόρο, όπου ο Κομίνης που θεωρήθηκε κατάλληλος για τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0, πέρα από το… ναυάγιο με τον (ανύπαρκτο) πειθαρχικό έλεγχο παικτών του Παναθηναϊκού, έδειξε να αγνοεί βασικά πράγματα του κανονισμού. Δηλαδή πώς να μάθεις μια γλώσσα αν δεν ξέρεις την αλφαβήτα; Κι όμως, ο Κομίνης μπήκε στη Λεωφόρο, σε ένα σημαντικό ματς, ενώ είναι και διεθνής.

Στο Περιστέρι είχαμε την περίπτωση του βοηθού Μπετσόγλου (Κορίνθου), ο οποίος στο Ατρόμητος-ΑΕΚ 0-1 δεν μέτρησε το κανονικό γκολ του Λημνιού, χωρίς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, να έχει κάποια δικαιολογία. Ούτε κατάλαβε τι είδε ούτε αντιλήφθηκε τι έδειξε! Βέβαια, επ’ αυτού ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Στην Τούμπα, μετά τη λήξη του αγώνα ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 1-0 και την προκλητική πράξη του Πέλκα, την οποία καταδίκασε ο Σαββίδης, αλλά όχι οι συνεργάτες του που βγαίνουν και τον υπερασπίζονται, παράγοντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης πήγαν… καροτσάκι τον διαιτητή Στυλιαρά (Αιτ/νίας) και τον τέταρτο Τζήλο (Λάρισας), επειδή τόλμησαν να κάνουν το αυτονόητο. Να εφαρμόσουν τους κανονισμούς και να αποβάλουν τον Πέλκα! Δηλαδή οι Θεσσαλονικείς θέλουν να μας πουν κάτι και δεν μας το λένε; Αυτό έχει σχέση με τη διαιτησία;

Τα απαράδεκτα του Κομίνη 

Στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 δεν ήταν το πρώτο ούτε το τελευταίο ματς του Κομίνη που η μπάλα χτύπησε πάνω του. Αυτό υπερτονίζει την έλλειψη τεχνικής του. Στη Λεωφόρο (37’) η μπάλα χτύπησε πάνω του από παίκτη του ΠΑΟ και επειδή ο Ολυμπιακός ξεκίνησε επικίνδυνη αντεπίθεση, φάνηκε να τον έπιασε πανικός. Ετσι «είδε» φάουλ, έλα όμως που ο Μολέδο ήταν αυτός που ανέτρεψε τον Κουρμπέλη. Τελικά πήρε πίσω την απόφασή του για το φάουλ, δίνοντας ελεύθερο. Πόσα παραπάνω λάθη έπρεπε να κάνει με ανύπαρκτες παραβάσεις; Από πού και ως πού εφάρμοσε τους κανονισμούς; 

Καρμπόν

Εννοούμε την αστειότητα με το να αφήνει πλεονέκτημα ο Κομίνης και τελικά να μην αφήνει! Στη Λεωφόρο άφησε υπέρ του ΠΑΟ (40’), οι «πράσινοι» έχασαν την ευκαιρία και τελικά γύρισε πίσω τη φάση για να εκτελέσει ο Εμποκού το φάουλ, το οποίο απέκρουσε δύσκολα ο Καπίνο. Στο Καραϊσκάκη (Ολυμπιακός-Πανιώνιος 0-1) έκανε το ίδιο. Ο Φούντας έχασε ευκαιρία στο 72’, όμως και εκεί έκανε το ίδιο.

Οι κάρτες

Αν οι αρμόδιοι δεν θέλουν οι διαιτητές να εφαρμόζουν τον κανονισμό, καλύτερα να αφήνουν να γίνονται οι αγώνες χωρίς ρέφερι. Και είναι ακόμα χειρότερα όταν οι διαιτητές που δεν τηρούν τον κανονισμό, όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά επιβραβεύονται από τους παρατηρητές τους, όπως έκανε ο Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας) με τον Κομίνη.

Σκάνδαλα

Αντε ο Σπυρόπουλος να… καταπιεί στην έκθεσή του ότι ο Κομίνης, στο ματς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0, δεν απέβαλε τον Μολέδο στο 41’, ο οποίος χτύπησε με τις τάπες στα πλευρά τον Ελιουνούσι. Ομως, να μη θεωρεί ότι έπρεπε να αποβληθεί ο Βιγιαφάνιες στο 73’, τη στιγμή που ο Αργεντινός κλάδεψε από πίσω τον Φορτούνη, σταματώντας επίθεση, αυτό πάει πολύ. Πρόκειται για σκάνδαλα. Αλλάζουν μόνοι τους τους κανονισμούς; 

Τα ίδια

Σε βάρος του Ολυμπιακού (δεν λέμε ότι επηρέασε αποτέλεσμα), με τον ανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο των παικτών του, ο Κομίνης είχε ίδια φιλοσοφία με προηγούμενα παιχνίδια των «πρασίνων». Με τον Παναιτωλικό δεν απέβαλε τους Γουακάσο, Ζέκα, με τον Πανιώνιο δεν απέβαλε τον Βιγιαφάνιες παρά τη χειρονομία στην εξέδρα. Χώρια τα επιθετικά φάουλ…

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 21/03/2017)