Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του νεοκλασικού κτιρίου που θα στεγάσει το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά επί της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄10. 

Το κτίριο αυτό αποκαταστάθηκε και ανακαινίστηκε χάρις στη στενή συνεργασία των Δημοτικών Αρχών Πειραιά και Καλαμάτας, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει το κληροδότημα Αναστασόπουλου, καθώς και με την αξιοποίηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων κ.κ. Γιάννης Μώραλης και Παναγιώτης Νίκας, αφού αντάλλαξαν δώρα,  τόνισαν την ανάγκη, με αφορμή τα εγκαίνια αυτού του κτιρίου, ευρύτερης συνεργασίας των δύο Δήμων και σε άλλα επίπεδα. Την τελετή πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.
 
 
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Σεβαστέ πατέρα Ιωάννη, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, φίλε Δήμαρχε της Καλαμάτας, κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Είναι μια μέρα χαράς για τον Πειραιά, μια μέρα χαράς για εμένα προσωπικά. Τα σημερινά εγκαίνια αποδεικνύουν σημαντικά πράγματα. Το πρώτο, ότι το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε, είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ δύο περιοχών της χώρας με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, της Καλαμάτας και του Πειραιά. Αποδεικνύει λοιπόν ότι όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει,  μπορεί να συνεργάζεται και να φέρνει θετικά αποτελέσματα για τους δημότες, για τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνεργασία τον φίλο Δήμαρχο Καλαμάτας, που χωρίς τη δική του βοήθεια, χωρίς αυτήν την προσφορά του Δήμου Καλαμάτας δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης.
 
Το δεύτερο που αποδεικνύεται είναι ότι όταν υπάρχει συνέχεια σε ένα Δήμο, ανεξάρτητα της Δημοτικής Αρχής που ηγείται, υπάρχει και θετικό αποτέλεσμα για τους δημότες. Το έργο ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, το παραλάβαμε, το ολοκληρώσαμε κι έχουμε τη χαρά να το εγκαινιάζουμε. Ένα τρίτος λόγος χαράς είναι ότι έρχεται να προστεθεί αυτό το έργο σε μια σημαντική δουλειά που κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή στα 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά. Έρχεται να προστεθεί στις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την τρίτη ηλικία – την οποία σεβόμαστε κι εκτιμούμε απεριόριστα για τους κόπους της,  για τη δουλειά της, γι’ αυτά που προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα. Γιατί παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι βέβαιο ότι η χώρα είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι ήταν τη δεκαετία του  σαράντα, του πενήντα, του εξήντα και αυτό οφείλεται σε αυτούς που σήμερα αποκαλούμε τρίτη ηλικία και πραγματικά τους χρωστάμε πολλά και πρέπει να τους τα ανταποδώσουμε.
 
Έτσι λοιπόν σε μια σειρά δράσεων που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Πειραιά - και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό - μπορούμε να προσθέσουμε ένα νέο Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης σύγχρονο, που θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει τα μέλη του να περνούν καλύτερα τις ώρες τους, να διασκεδάζουν, να διαβάζουν, να κάνουν προγράμματα μαζί, γιατί μπορεί να θεωρούνται στην ταυτότητα τρίτη ηλικία, αλλά η επαφή που έχω τουλάχιστον εγώ μαζί τους, δείχνει ότι στην ψυχή είναι  νέοι άνθρωποι ακόμα,  με όρεξη κι αυτό είναι πολύ σημαντικό κι έχουν να δώσουν πολλά ακόμα και στην κοινωνία, στις οικογένειές τους και σε μας.
 
Τέταρτος λόγος είναι ότι όταν βλέπουμε, ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά χρήματα τα οποία αξιοποιούνται κατάλληλα, φέρνουν καλά αποτελέσματα. Αυτό το Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης έγινε με ευρωπαϊκά χρήματα. Σε όλη την πόλη του Πειραιά, αλλά και σε όλη τη χώρα τα περισσότερα έργα που γίνονται είναι με ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτή είναι η στόχευσή μας, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα τέτοιο,  που με την απαραίτητη οργάνωση και μελέτη να επενδύονται τα χρήματα σωστά και να φέρνουν τα κατάλληλα αποτελέσματα.
 
Δεν νομίζω ότι είναι μέρα για απολογισμούς. Είναι μια μέρα χαράς, μια μέρα εγκαινίων του νέου Κέντρου Αγάπης και Αλληλεγγύης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι τα μέλη του Κέντρου Αγάπης και Αλληλεγγύης θα το χαρούν. Είναι ένας ωραίος σύγχρονος χώρος. Σε κάθε καινούριο χώρο βέβαια θα υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα, εμείς όμως θα είμαστε εδώ καθημερινά να παρακολουθούμε τη λειτουργία τους πρώτους μήνες και να βελτιώνουμε ό, τι μπορούμε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στο να γίνει αυτό το Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης.
Να δεσμευτώ, άλλη μια φορά δημόσια,  ότι  ο Πειραιάς αλλάζει, ο Πειραιάς βελτιώνεται. Θ’ αλλάζει χρόνο με το χρόνο και θα γίνεται καλύτερος σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με σημαντικούς ανθρώπους, μια πόλη με πολλές και σημαντικές δυνατότητες. Κι όταν υπάρχει πλάνο και στόχος που υπηρετείται πιστά, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, όταν υπάρχει ομαδικότητα, όταν υπάρχουν συνέργειες, τα αποτελέσματα είναι απτά και ορατά.
Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι η πόλη θα πάει καλύτερα, θα έχουμε κι άλλες τέτοιες όμορφες στιγμές όπως η σημερινή. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τον Δήμαρχο Καλαμάτας και σε άλλου είδους συνέργειες σε πολιτιστικό επίπεδο, σε κοινωνικό, σε επίπεδο επιχειρηματικότητας αλλά και σε αθλητικό. Είμαστε δύο Δήμοι με ισχυρούς δεσμούς, δύο Δήμαρχοι φίλοι - θέλω να πιστεύω - και νομίζω ότι υπάρχει πεδίο κοινών δράσεων πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε κι είναι πολύ σημαντικό.
 
Να ευχαριστήσω και τον για οκτώ χρόνια Δήμαρχο και σημερινό Αντιδήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη που και στα καθήκοντά του είναι και τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης και πραγματικά συμβάλλει τα μέγιστα. Να είστε όλοι καλά και πιστεύω να έχουμε κι άλλες παρόμοιες χαρμόσυνες μέρες για την πόλη μας. Ευχαριστώ πολύ».    

     
 
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των εγκαινίων, επεσήμανε:
«Πανοσιολογιότατε, κύριε Δήμαρχε,  Δήμαρχε κύριε Αγραπίδη, Υπουργοί βουλευτές, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, αγαπητοί κάτοικοι του Πειραιά, είμαι Δήμαρχος για πολλά χρόνια σε μια ιστορική πόλη, η οποία εξελίσσεται μέσα στην οικονομική κρίση. Είμαι ευτυχής ειλικρινά, γιατί σήμερα παραδίδεται από τον Δήμαρχο Πειραιά ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα ωφελήσει τον  Πειραιά, θα ωφελήσει τον λαό, τον οποίο τελικά όλοι υπηρετούμε, είτε ο λαός αυτός είναι στην Καλαμάτα είτε είναι στον Πειραιά είτε είναι σε κάποια άλλη περιοχή της πατρίδος μας.
 
Να ξέρετε και να θυμάστε ότι  μια ηρωική και  ιστορική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, επάνω στον Ταΰγετο, η περιοχή της Αλαγονίας – είναι εδώ πολλοί Αλαγόνιοι – έχει προσφέρει πολλά στο έθνος. Άνθρωποι φτωχοί που ξεκίνησαν από εκεί και έκαναν περιουσία, όπως ο μακαρίτης ο Αναστασόπουλος, δώρισαν στο Δήμο μας, στην Κοινότητα, κτίρια, χρήματα, περιουσιακά στοιχεία να βοηθήσουν τους φτωχούς ανθρώπους. Ο μακαρίτης ο Αναστασόπουλος δώρισε μεταξύ των άλλων και αυτό το κτίριο, το οποίο ρήμαζε γιατί δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε εμείς χρήματα, τα οποία προέρχονταν από ευρωπαϊκά προγράμματα κι ο χειρισμός γινόταν στην Αττική. Κι  ήρθε ο Δήμος Πειραιά, ο προηγούμενος Δήμαρχος κι ο νυν Δήμαρχος,  ο κ. Μώραλης,  που τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την καλή συνεργασία, και για το γεγονός ότι με τιμά με τη φιλία του και ο προηγούμενος και ο νυν Δήμαρχος και παραδίδεται με τις δικές τους προσπάθειες και τον δικό τους αγώνα, αυτό το κτίριο για τον λαό του Πειραιά και για την ψυχή του Αναστασόπουλου, διότι ήταν ένα ρημαγμένο κτίριο.
 
Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Αλαγονίων και εκ μέρους του λαού της Καλαμάτας, διότι υπήρξαν οι συνέργειες εκείνες με τον Δήμαρχο του Πειραιά, ώστε να αποδίδεται αυτός ο χώρος του πολιτισμού, αυτός ο χώρος της αγάπης στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ευχαριστώ Δήμαρχε μου για τα καλά σου λόγια. Θα ήταν τιμή για μας να υπάρξει μια συνέχεια της συνεργασίας με μία περιοχή, επαναλαμβάνω, που για πολλούς και διαφόρους λόγους έχει μία εκπληκτική πορεία μέσα στην οικονομική κρίση. Η Καλαμάτα ημέρα με την ημέρα γίνεται το μεγάλο Κέντρο της νότιας Πελοποννήσου.
 
Υπάρχει ένα πεδίο λαμπρό. Κυρίως μας συνδέουν οι πολλοί Μεσσήνιοι που ζουν εδώ, οι πολλοί Μανιάτες που ζουν εδώ, οι Αλαγόνιοι που ζουν εδώ και θα περνούν από αυτό το κτίριο και θα χαίρονται την προσφορά του συμπατριώτη τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για όλα αυτά. Αυτό το κτίριο μεταξύ των άλλων ενώνει τον Πειραιά με την Καλαμάτα και την Αλαγονία. Να το χαιρόμαστε και να το χαιρόσαστε. Σας ευχαριστώ πολύ». 


 
Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε:
«Αγαπητοί Δήμαρχοι Καλαμάτας και Πειραιά,
 κύριοι Υπουργοί,
κύριοι Βουλευτές,
αγαπητοί συνάδελφοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,
φίλες και φίλοι,
Σήμερα εγκαινιάζουμε  το νέο Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης και αναμφίβολα αυτό,  είναι μια μεγάλη επιτυχία για όλους μας. Μέσα σε αυτή την γκρίζα ατμόσφαιρα, στο μέσον μια κρίσης, βαριάς οικονομικής κρίσης καταφέρνουμε και παραδίδουμε, όπως είπαν και οι Δήμαρχοι, ένα τόσο λαμπρό, ένα τόσο αξιόλογο, ένα τόσο σημαντικό κτίριο, στην τρίτη ηλικία.
 
Βλέπετε εμείς εδώ στον Πειραιά πάμε ενάντια στο ρεύμα. Πετυχαίνουμε  κάθε χρόνο να έχουμε καλύτερες  υπηρεσίες στην πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι η τρίτη ηλικία. Κι αυτό το κάνουμε ως χρέος. Γιατί ξέρουμε,  ότι η ηλικία αυτή σηκώνει τα μεγαλύτερα κοινωνικά φορτία. Είναι η ηλικία που στηρίζει τον άνεργο γιο, την άνεργη κόρη, που στηρίζει την ελληνική οικογένεια. Κι εμείς μέσα από αυτά τα οποία προσφέρουμε, στηρίζουμε θα έλεγα, όλη την Πειραϊκή κοινωνία.
 
Στο νέο μας αυτό Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, θα αξιοποιήσουμε, θα αναπτύξουμε όλο το εύρος των υπηρεσιών μας σε αυτήν την ηλικία. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Εξάλλου, αυτό  το κτίριο είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας. Είναι ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο που ενισχύει και τον αγώνα που κάνουμε, ώστε η πόλη του Πειραιά, να γίνει πόλος έλξης και τουρισμού και επισκέψεων.
Αισθάνομαι και εγώ κύριε Μώραλη, κύριε Δήμαρχε, την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Δήμο Καλαμάτας, τον Δήμαρχο  Παναγιώτη Νίκα, για την άριστη συνεργασία που ξεκίνησε, όπως ακούσαμε, από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή. Γιατί χάρις σε αυτή τη συνεργασία υπάρχει αυτό το νέο κτίριο.
Να είναι καλορίζικο, να έχει καλή συνέχεια και εμείς από την πλευρά της διοίκησης και με την άδεια του Δημάρχου, δεσμευόμαστε  να αξιοποιήσουμε  αυτήν την υποδομή, συνεχίζοντας την προσπάθεια που  κάνουμε, να έχουμε τα καλύτερα Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα. Κι αυτό το οφείλουμε στη μεγάλη βοήθεια που εγώ αισθάνομαι ως πολιτικός προϊστάμενος αυτής της αρμοδιότητας, που έχουμε από τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού. Ο πήχης λοιπόν παραμένει υψηλός. Τον έχουμε βάλλει ψηλά και παραμένει υψηλός. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους.»
 
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν: Οι πρώην Υπουργοί κ.κ.: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Θεόδωρος Δρίτσας. Η Βουλευτής κα Ελένη Σταματάκη. Οι πρώην Βουλευτές κ.κ.: Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Καρύδης. Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, κ. Στέλιος Γαϊτανάρος, κ. Κυριάκος Σιγαλάκος κ. Γιάννης Μελάς, κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος. Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος. Οι Δημοτικές Σύμβουλοι κυρίες: Ευαγγελία Σαρρή και Μελίνα Φύκια. Η Πρόεδρος της Β΄Δημοτικής Κοινότητας κα Λίνα Αθανασίου. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης. Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος, εκπρόσωποι Μεσσηνίων της Αττικής, εκπρόσωποι από την τοπική κοινότητα Αλαγονίας και πολύς κόσμος.