Έντονο διάλογο για τα νέα μέτρα και την αξιολόγηση είχαν στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

"Τα προβλήματα λύνονται με πραγματική δουλειά και όχι με λόγια", ξεκίνησε ο Βασίλης Κικίλιας ασκώντας κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. "Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει μέτρα 3,6 δις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Δεν δέχομαι ένας νέος πολιτικός να κοιτάει στα μάτια τον λαό και να λέει ψέματα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

"Ο κ. Κικίλιας προχώρησε σε εικονική παραχάραξη της πραγματικότητας, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα της κυβέρνησης, επειδή δεν τους βγαίνει το αφήγημα. Στις 20 Φεβρουαρίου δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία στο Eurogroup. Η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων, όταν αυτά συμφωνηθούν, για το 2019 θα έχουν μηδενική επιβάρυνση", απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

"2% θα είναι οι επιβαρύνσεις, αλλά την ίδια στιγμή θα είναι 2% οι ελαφρύνσεις για τους πολίτες", εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Η ΝΔ είχε ποντάρει στην καταστροφή γι' αυτό και βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Βλέπουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα χωρίς τη μετάθεση προβλήματος, καθώς θα υπάρξει συνολική συμφωνία για αξιολόγηση, μεσοπρόθεσμα, πλεόνασμα", πρόσθεσε.

Απαντώντας ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε "επίσημο ψεύτη της κυβέρνησης" τον κυβερνητικό εκρόσωπο, τονίζοντας πως έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα και την αξιολόγηση. "Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να πιάσουμε 3,5% πλεονάσματα και τώρα δεσμεύονται για τέτοιου μεγέθους πλεονάσματα.

Οι προβλέψεις για το 2015 και το 2016 ήταν για ανάπτυξη, αλλά την οδήγησαν στην ύφεση, με κλειστές τράπεζες, κοροϊδεύουν τους Έλληνες. Όλα τα μέτρα τα έχουν καταπιεί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τους και η μεγάλη ζωή, δεν είναι αριστερή η κυβέρνηση, αλλά αμοραλιστές", τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε έντονο ύφος: "Μαθήματα ηθικής από τους ανθρώπους που είναι μέχρι τον λαιμό σε σκάνδαλα επί 40 χρόνια, δεν δεχόμαστε. Δεν θα κατηγορήσετε εμάς για μεγάλη ζωή".

"Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι κλείσατε τις τράπεζες και την διαπραγμάτευση Βαρουφάκη", τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντά "όταν Σαμαράς-Βενιζέλος υλοποιούσαν το PSI, είχαμε εκτίναξη της ανεργίας και έκρηξη της μερικής απασχόλησης. Άρα η ΝΔ είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για καταστροφή της οικονομίας".

"Τόσες πολλές κλούβες των ΜΑΤ γύρω από το Μαξίμου δεν έχουν υπάρξει ποτέ", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. "Το 4ο μνημόνιο είναι ο ευσεβής πόθος της ΝΔ", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου γιατί υπάρχει τέτοια αντιπαράθεση, ενώ όλα τα κόμματα ψήφισαν τα μέτρα του μνημονίου το 2015, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι "εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα του 2015 με τους καλύτερα δυνατούς όρους για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η φιλελεύθερη ΝΔ υπερασπίζεται την ισοπέδωση της χώρας για να έρθουν επενδυτές, θέση που είναι ίδια με εκείνη του ΔΝΤ αλλά δεν το ομολογεί".

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε αχρείαστο και καταστρεπτικό το 3ο μνημόνιο. "Κοιτάω τους συμπολίτες μου στα μάτια και τους λέω ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση", ενώ ζητώντας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, ο τελευταίος απάντησε αόριστα πως "Θα κλείσει".