Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, η Ενέργεια και τα Δημοσιονομικά βρίσκονται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς οι τελευταίοι επέστρεψαν από χθες στην Αθήνα προκειμένου μέσα από τις συνομιλίες να καταλήξουν στο ύψος του απαιτούμενου πακέτου μέτρων και στα αντίμετρα.

Σε μια ένδειξη καλής κίνησης η Κομισόν χαιρέτισε χθες την «συναντίληψη» που πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις θεσμοί και η οποία επέτρεψε την επιστροφή τους στην Αθήνα . 

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η συνέχιση της προόδου και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μ. Σχοινάς και τόνισε ότι «η Επιτροπή συζητά την πιθανότητα ένα μεγαλύτερο μερίδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να αφιερωθεί προγράμματα που στηρίζουν τους νέους που δεν βρίσκονται ούτε σε απασχόληση ούτε σε εκπαίδευση»

Την ίδια ώρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ επανέλαβε την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας θα είναι «ισορροπημένο» και θα περιλαμβάνει επίσης «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής» .

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλά τους τελευταίους μήνες. Το 2016 επέστρεψε η ανάπτυξη και η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επομένως, το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής», είπε σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα ισορροπημένο πακέτο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το βάρος από όποια περαιτέρω προσαρμογή θα λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα πληρωμής και θα οδηγήσει σε καλύτερα στοχευόμενες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού».

Επάνω σε αυτή την λογική κινείται άλλωστε και η κυβέρνηση καθώς στελέχη της επιμένουν « ότι για να υπάρξει ανάπτυξη το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην δημιουργία θέσεων εργασίας και ότι γι αυτό , τα αντίμετρα θα πρέπει να κατευθυνθούν στην προστασία των πιο αδύναμων, και όσων επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.»