Ως ένα από τα βασικότερα αίτια της κρίσης στη σχέση Ελλάδας -Θεσμών χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας τη μη εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση ψηφισμένων ρυθμίσεων.

Μιλώντας πριν από λίγο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Λιαργκόβας είπε επί της ουσίας ότι η Ελλάδα ψηφίζει αλλά δεν εφαρμόζει και πως με βάση πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ μεταξύ των χωρών που εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα είναι η χώρα εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. "Οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν. Οι εγχώριοι παράγοντες ανάσχεσης μεταρρυθμίσεων παραμένουν ενεργοί. Οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες και επιβαρύνουν τις σχέσεις με τους θεσμούς. Ο κατάλογος δεν είναι μακρύς αλλά περιέχει κρίσιμα ζητήματα όπως εργασιακά, κοινωνική ασφάλιση, κόκκινα δάνεια κ.α. Διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος. Δεν έχει γίνει σαφές πόσο οι καθυστερήσεις και η αδράνεια δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Λιαργκόβα στην τρίτη αξιολόγηση η οποία όπως είπε ακολουθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού θα είναι ακόμα πιο δύσκολη αφ'ενός γιατί μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο συμμετοχής σε πρόγραμμα και αφ'ετέρου γιατί σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ο πολιτικός χρόνος θα είναι περιορισμένος.

Αναφερόμενος πάντως στην πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ ο κ. Λιαργκόβας τη χαρακτήρισε κατ' αρχήν θετική παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση.