Στην άποψή του ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι η ιδανική επιμένει ο Νίκος Φίλης και με ερώτηση για τα εξοπλιστικά που ετοιμάζει από χθες προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή προς τον Πάνο Καμμένο ρίχνει νερό στο μύλο της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης. Όπως είχε προαναγγείλει ο πρώην υπουργός, που στον τελευταίο ανασχηματισμό έμεινε εκτός κυβέρνησης και ο λόγος όπως εκτιμούν πολλοί είναι η ρήξη του τόσο με την Εκκλησία όσο και με τον Πάνο Καμμένο, ετοιμάζεται να καταθέσει ερώτηση με την οποία ζητάει στοιχεία και εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις νέες αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων και τον τρόπου που αυτά θα αποπληρωθούν.   Ο κ. Νίκος Φίλης για τρίτη φορά- μέσα σε 15 μέρες- επιχειρεί ένα ακόμα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του Κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτή τη φορά με την ερώτησή του προς τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τα εξοπλιστικά προγράμματα, επιβεβαιώνοντας έτσι με τον πιο σαφή  (πολιτικό)τρόπο τις προθέσεις έναντι του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Φίλης με την ερώτηση αυτή παίρνει ξεκάθαρα θέση απέναντι στην κυβέρνηση δημιουργώντας τον δικό του πυρήνα και την δική του εστία αντιπαράθεσης στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έχοντας μπροστά της την ψήφιση σκληρών μέτρων στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σαφώς προβληματισμός καθώς ο φαινομενικός εφησυχασμός που επικρατούσε μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση σχετικά με το εάν θα ψηφίσουν ή όχι τα μέτρα οι βουλευτές, κλονίζεται έντονα από την στάση του Νίκου Φίλη, που όχι μόνο πια εντάσσεται ως μονάδα στους «αντάρτες» και «επίφοβους» για την ψήφο τους βουλευτές, αλλά ενδεχομένως να αποτελέσει και τον πόλο όπου γύρο του θα συσπειρωθούν κι άλλοι βουλευτές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων και την τακτική της κυβέρνησης. 

Κυβερνητικά στελέχη χρεώνουν εμμονική διάθεση στον πρώην υπουργό, ωστόσο ο Νίκος Φίλης φαίνεται να έχει σχεδιάσει καλά τα «χτυπήματά» του τόσο σε επίπεδο ουσίας προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην κυβέρνηση, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν το σενάριο ότι ο κ. Νίκος Φίλης δεν θα μείνει μόνο σε αυτή την κίνηση κι ότι ήδη έχει  σε εξέλιξη ένα ευρύτερο σχέδιο προκειμένου να αποδείξει ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι ιδανική.   Οι κινήσεις αυτές που μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί από τον Νίκο Φίλη, όπως το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, η παρέμβαση για το Ελληνικό και τώρα η ερώτηση για τα εξοπλιστικά, έχουν σαφώς αριστερή βάση, ωστόσο ο στόχος είναι να πλήξει τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα.

Είναι σαφές ότι με την ερώτηση του ο κ. Φίλης θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Καμμένο αλλά και εμμέσως τον Πρωθυπουργό. Παραγνωρίζοντας οτι χωρίς τους ΑΝΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συγκροτήσει Κυβέρνηση και ούτε αυτός θα είχε υπουργοποιηθεί. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο, όχι μόνο η αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Φίλη, αλλά και η αντίδραση του Μαξίμου.