Με επίκεντρο το τρίτο Μνημόνιο και στον απόηχο των δηλώσεων Σόιμπλε για Grexit, ολοκληρώθηκε στις δύο το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο.

Υπήρξε και τετ α τετ ων δύο ανδρών ενώ δεν έγινε καμία δημόσια δήλωση γιατί αυτό είχε συμφωνηθεί εξαρχής. Παράλληλα δεν υπήρξε ούτε φωτογραφικό ενσταντανέ.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο του μηνύματος που έστειλε από χθες ο πρόεδρος της ΝΔ σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

«Η θέση της Ελλάδας είναι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε «λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν».

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν στη συνάντηση του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και παρακολούθησης της εφαρμογής τους προγράμματος, Στέλιος Πέτσας. Στη συνάντηση προσήλθαν μάλιστα με λαπ τοπ και έναν μεγάλο φάκελο.

Η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι εάν ο Τσίπρας είχε κλείσει τη β αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016, αήμερα οι δανειστές δε θα ήγειραν τόσο σκληρές θέσεις.

Ο στόχος του ταξιδιού του στο Βερολίνο ήταν να παρουσιάσει το δικό του εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα γίνεται και πέραν των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου.
Επίσης τόνισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να φοβούνται τις πρόωρες εκλογές. «Είναι η πολιτική λύση στα αδιέξοδα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας που όσο μένει στην εξουσία αυξάνει το κόστος για τον ελληνικό λαό» είναι η επωδός του.

Το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους του Οικονομικού Συμβουλίου το οποίο εκπροσωπεί 13.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και βιομήχανους.