Η εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, βράβευσε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, καθώς και τον Δήμαρχο Νικαίας -  Ρέντη κ. Γιώργο Ιωακειμίδη για την αλληλεγγύη που επέδειξαν στους πρόσφυγες και για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών στο λιμάνι του Πειραιά. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου.
 
Αμέσως μετά βράβευσή του, με την απονομή τιμητικού διπλώματος από τον Αρχισυντάκτη της εφημερίδας κ. Γιάννη Κανατσέλη, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:  
         
 «Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία για σας και τις οικογένειές σας, εύχομαι να τα χιλιάσει ο «ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» και «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ», μια εξαιρετική εκδοτική προσπάθεια, μια εφημερίδα που προσεγγίζει τον Πειραιά με ευαισθησία, με καλόπιστη κριτική. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες. Να ευχαριστήσω τον  κ. Σκαφιδά για τα καλά του λόγια.Αισθάνομαι τη βαρύτητα που έχει η θέση του Δημάρχου Πειραιά καθημερινά. Όπως σωστά είπατε, ηγούμαι μιας ομάδας ικανών ανθρώπων. Σε λίγο κλείνουμε δυόμισι χρόνια. Σίγουρα έχουν γίνει ορισμένα πράγματα κι άλλα που δεν έχουν γίνει. Να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και τα επόμενα δυόμισι χρόνια, που λήγει η θητεία μας. Σίγουρα θα δείτε στην πράξη να εφαρμόζονται αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει και ήταν πολλά περισσότερα, απ’ αυτά που μέχρι σήμερα έχουμε δείξει.
 
Εύχομαι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα εκ νέου στη χώρα, αν και το φοβόμαστε όλοι με τις διεθνείς εξελίξεις. Αυτό που προωθούμε ως Δημοτική Αρχή είναι ότι πρέπει στον Πειραιά - και στη χώρα βέβαια- να δουλέψουμε ομαδικά. Νομίζω ότι η επιτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος στο λιμάνι, ήταν αποτέλεσμα  μιας ομαδικής δουλειάς. Γι’ αυτό ακριβώς ήταν και επιτυχής. Με τους υπόλοιπους τέσσερις Δημάρχους – είναι και ο Γιώργος Ιωακειμίδης εδώ – δείξαμε από την πρώτη στιγμή την ευαισθησία μας για το φαινόμενο αυτό, αποδεχόμενοι και το Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό και δίνοντας τη θετική μας συγκατάθεση στο να προχωρήσει. Και παρά τη διαφωνία τη δική μου, αλλά και των υπολοίπων, στο να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι στο λιμάνι του Πειραιά, για τόσους μήνες σε άθλιες συνθήκες – γιατί είχαμε διαφωνία και την είχαμε καταγράψει - εφ’ όσον έγινε δεν μπορούσαμε να μην βρεθούμε κι εμείς κι όλη η πόλη κοντά τους.
 
Πέρα από όσους ανέφερε ο κ. Σκαφιδάς, συνέβαλε και ο Δικηγορικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος,  οι οποίοι προσέφεραν  υπηρεσίες καθώς μια σειρά φορέων της πόλης που ήταν παρόντες εκεί, ώστε να βοηθήσουν τη δική μας προσπάθεια. Εμείς κάναμε απλώς το συντονισμό και δώσαμε – αν θέλετε – κι εγώ κι οι συνεργάτες μου, ένα στίγμα, ότι πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους.  Το πράξαμε τότε, θα το πράξουμε όποτε κι αν χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί είναι βέβαιο ότι θα το ξαναπράξουμε.

 

Δεν θέλω να πω πολλά. Εύχομαι δύο χρόνια μετά, στην πίτα του 2019, κύριε Κανατσέλη, να υπάρχει μια αντίστοιχη βράβευση για τη διαχείρισή μου στα προβλήματα της πόλης  κι όχι μόνο του προσφυγικού. Θα το επιδιώξω με δουλειά, με ένταση των δυνάμεων μας κι εγώ κι οι συνεργάτες μου και πραγματικά πιστεύω ότι θα καταφέρουμε κάθε χρόνο ο Πειραιάς να είναι καλύτερος. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τη βράβευση».      
 
Προηγουμένως ο Νομικός Σύμβουλος της εφημερίδας κ. Ηλίας Σκαφιδάς, αφού παρουσίασε το βιογραφικό του Δημάρχου σημείωσε:

«Το 2014 επικεφαλής μια ομάδας αξιόλογων Πειραιωτών εκλεχτήκατε  Δήμαρχος Πειραιά. Είναι μια δύσκολη δουλειά με τη σημερινή κρίση και με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, αλλά έχετε μπορέσει και έχετε επιβιώσει, έχετε συντηρήσει κι αναπτύξει πολλά πράγματα. Εδώ όμως είμαστε σήμερα για να σας θυμίσουμε μια εξαιρετική σας δράση. Τον Ιούνιο  2016 μια ομάδα Πειραιωτών και φορέων κάνανε κάτι το ανθρώπινο και το εύλογο: Αλληλεγγύη. Καταφέρατε και διαχειριστήκατε τις μεταναστευτικές ροές, κάτι που και σήμερα, φοβάμαι, αρχίζει να γίνεται πάλι επίκαιρο. Μια εξαιρετική δουλειά με εξαιρετικούς συνεργάτες και με πολλούς εθελοντές. Σας βοήθησε έντονα η ΚΟ.Δ.Ε.Π., η επικεφαλής του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών κα Χάρις Ζηλάκου και ο κ. Πέτρος Κόκκαλης και πολλοί άλλοι φορείς: Επιμελητήρια, εστιάτορες, Λιμεναρχείο κ.ά. Θέλω να πιστεύω ότι επειδή είστε manager είστε αποτελεσματικός. Μακάρι να μην έχουμε πάλι τα ίδια με τις μεταναστευτικές ροές - αν και βλέπω η Αμερική να έχει διαφορετική αντίδραση και σκέψη. Να ξέρετε κάτι Δήμαρχε: θα είμαστε δίπλα σας πάλι, αν ξαναχρειαστεί, να σας βοηθήσουμε να πάμε εξίσου καλά και καλύτερα».