Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση της κοπής της πίτας της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των Διευθυντών και Προϊσταμένων των Δημοτικών  Σχολείων και των  Νηπιαγωγείων της πόλης.
 
Η Σχολική Επιτροπή με την ευκαιρία αυτή τίμησε, για την πολύπλευρη προσφορά τους στην εκπαίδευση των μαθητών του Πειραιά, τους συνταξιοδοτηθέντες Διευθυντές Εκπαίδευσης Πειραιά κ.κ. Δημήτρη Ζωγόγιαννη και Μιχάλη Τεκελή, τους συνταξιοδοτηθέντες Διευθυντές – μέλη Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής κ. Νικόλαο Αγιάνογλου και κυρίες Φλώρα Καλαμάρη και Μαριολένη Νεοφύτου και τους συνταξιοδοτηθέντες το 2016 κ. Ευάγγελο Δήμου, Διευθυντή του 18ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και κα Ελπίδα Πετροπούλου, Υποδιευθύντρια του 28ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά.
Τις τιμητικές πλακέτες στους εκπαιδευτικούς απένειμαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι κα Αθηνά Γλύκα Χαρβαλάκου, κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας κ. Νίκος Καλαμακιώτης  και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γκερλές.
 
Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά  εκπαιδευτικοί που έπαιξαν με βιολί και κιθάρα  πειραιώτικες μελωδίες.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καταβάλουμε προσπάθειες στον τομέα της εκπαίδευσης στο πλαίσιο  των  αρμοδιοτήτων του Δήμου,  που είναι κυρίως οι Σχολικές Επιτροπές, η λειτουργία των Επιτροπών, αλλά και τα σχολικά κτίρια.  Από τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών είμαστε ευχαριστημένοι, ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις δεν μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι και να είμαστε ικανοποιημένοι, αυτό είναι σαφές.Από την άλλη  οι προσδοκίες είναι μεγάλες, τα οικονομικά του Δήμου Πειραιά ήταν και παραμένουν σε τραγική κατάσταση και δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης. Προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε περισσότερο. Εδώ είναι και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σιγαλάκος. Ευαισθησία υπάρχει, συναίσθηση ευθύνης υπάρχει, συναίσθηση της πραγματικότητας  υπάρχει και δεν είναι σε όλα τα σχολεία η ίδια κατάσταση.

Δεσμευόμαστε ότι και το 2017 θα κάνουμε κάτι παραπάνω στο κομμάτι αυτό ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.Προχθές έγινε μια ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, την ΚτΥΠ (Κτιριακές Υποδομές)  και τον Δήμο.  Προσπαθούμε να κάνουμε ένα ευρύτερο  και μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις εγκαταστάσεις. Υπάρχουν προβλήματα αντικειμενικά όπως είναι η έλλειψη  οικοπέδων. Από την άλλη  υπάρχουν κάποιες δυνατότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, όλοι μαζί σε συνεργασία, εννοώ και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια και ο Δήμος και η ΚτΥΠ. Μπορούμε να κάνουμε λίγα πράγματα, να αλλάξουμε τον χάρτη προς το καλύτερο ίσως  όχι καθοριστικά και άμεσα, αλλά με ένα σχεδιασμό λίγο μακροχρόνιο. Αν βάλουμε έναν στόχο και βρούμε τρόπους χρηματοδότησης μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε καλύτερα και καινούργια σχολεία.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εκπαιδευτικούς. Προέρχομαι από οικογένεια εκπαιδευτικών και γνωρίζω τον ρόλο των εκπαιδευτικών και πόσο σημαντικός είναι, αφού διδάσκουν τα παιδιά μας, μορφώνουν τα παιδιά μας, τους διδάσκουν πώς να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, πολίτες. Ειδικά στις μέρες μας αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της παρατεταμένης κρίσης που δεν είναι μόνο κοινωνική, είναι κρίση αξιών και αρχών.Να ευχηθώ λοιπόν να συνεχίσετε έτσι με τον ίδιο ζήλο. Να ευχηθώ και σε εμάς να δουλέψουμε περισσότερο, πιο συστηματικά, ώστε να δίνουμε χαρές στα παιδιά μας σε ό,τι αφορά τα σχολεία τους.Να ευχηθώ, όπως είπα και στην Δευτεροβάθμια προ ημερών, να μην επαναληφθεί ποτέ παρόμοιο περιστατικό σε σχολείο της χώρας, του Δήμου Πειραιά τουλάχιστον μπορώ να μιλάω εγώ,  όπως αυτό που συνέβη στο Πέραμα. Γιατί ανεξάρτητα ποια άποψη εκφράζει κανείς, τέτοια γεγονότα είναι απαράδεκτά να συμβαίνουν σε σχολικούς χώρους.Να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία για εσάς, τις οικογένειες και τα παιδιά σας. Να ευχαριστήσω την Επιτροπή και τον Πρόεδρο και τα μέλη και τον κ. Καλαμακιώτη προφανώς ως πολιτικό προϊστάμενο και τον Μάκη Αγγελετάκη ως σύμβουλό μου, τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου στο μέτρο που προσπαθεί κι εκείνη από την πλευρά της  με το προσωπικό που έχει,  με τις δυνατότητες που έχει να συμβάλλει.Θέλουμε να γνωρίζετε ότι ξέρουμε τα προβλήματα, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα. Νομίζω ότι προσπαθούμε και σίγουρα μπορούμε να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Αυτό θα κάνουμε και πιστεύω τέτοια ημέρα του χρόνου να έχουμε μια καλύτερη εικόνα ή να έχουν δρομολογηθεί έστω στον Πειραιά  ένα ή δύο καινούργια σχολεία».
 
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης  κ. Νίκος Καλαμακιώτης,  ανέφερε:


«Εύχομαι χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία, δημιουργία, ότι καλύτερο και για την πορεία του 2017. Αυτή τη χρονιά που πέρασε πιστεύω ότι σαν Σχολική Επιτροπή και σαν εντεταλμένος Δημοτικός  Σύμβουλος βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε, με τα όποια λάθη που κάναμε και προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Πιστεύω ότι πήγαμε καλά. Είμαστε κοντά σας, το γνωρίζετε αυτό, τα τηλέφωνα μας είναι ανοικτά και εμένα και του Προέδρου και όλων των μελών της Σχολικής Επιτροπής. Θα είμαστε δίπλα σας. Επίσης, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, τη Διεύθυνση Παιδείας, τον Πρόεδρο  κ. Νανόπουλο και τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εύχομαι χρόνια πολλά. Καλή χρονιά και πάλι.»
 
Ο Αντιδήμαρχος Δόμησης & Γ.Σ.Π. και Αρχιτεκτονικού & Λ.Τ.Ε. κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, τόνισε:


«Καλό μήνα σε όλους, καλή χρονιά. Γνωριζόμαστε όλοι. Με τους περισσότερους έχουμε βρεθεί στα σχολεία, με τους υπόλοιπους φαίνεται είναι και  ορισμένα σχολεία που δεν έχουν προβλήματα στην πόλη και γι αυτό δεν έχουμε συναντηθεί. Ο στόχος είναι με την ολοκλήρωση της θητείας να συναντιόμαστε απλά να ανταλλάσσουμε ευχές και όχι συζητήσεις περί προβλημάτων. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, δυστυχώς η υποδομή είναι όχι στην καλύτερη κατάσταση μπορώ να πω, και υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν.Θεωρώ ότι μπορούσαν πάρα πολλά να έχουν λυθεί, αλλά είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση και στοχεύουμε   προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο εγώ όσο και ο δήμαρχος και όλη  η δημοτική αρχή, είμαι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα τόσο μέσα στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια. Να θεωρήσω και την ΚτΥΠ, η οποία οφείλει να χρηματοδοτήσει τα νέα κτήρια και ευελπιστούμε ότι θα κλείσει ο κύκλος αυτής της θητείας με αποτελέσματα. Απλά είναι πρόκληση και στοχεύουμε να την ολοκληρώσουμε. Καλή χρονιά σε όλους. Καλή εργασία από όλους.»
 
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε τα εξής:

«Μέρα χαράς κι έμπνευσης η σημερινή που για τρίτη συνεχή χρονιά μαζευτήκαμε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου εκλεκτοί εκπρόσωποι της πόλης μας, Διευθυντές/ντριες, Προϊστάμενοι/νες σχολείων και παλαίμαχοι Διευθυντές με αφορμή την ημερολογιακή αλλαγή. Μια αλλαγή που μας εμπνέει τόσα συναισθήματα. Γίνεται ορόσημο για αλλαγή στη ζωή μας και αφορμή για γιορτή, όπως και σήμερα.Θα ήθελα να αναφερθώ στα λόγια του θεατρικού συγγραφέα Μεχμέτ Μουράτ Ιλντάν « Για να σου φέρει κάτι καινούργιο η νέα χρονιά πρέπει να κάνεις κι εσύ κάτι. Να δράσεις, να κινηθείς. Όπως η πεταλούδα που αγωνίζεται και βγαίνει από το κουκούλι κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο». Ας αναλογιστούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές μας για κάτι νέο.Προχωράμε όλοι μαζί και είναι βέβαιο ότι η συνεργασία και η σύμπνοια θα οδηγήσει εμάς και τα σχολεία μας σε πιο δημιουργικούς και νέους ορίζοντες».
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος  Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης. Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος,  ο Δημοτικός  Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γκερλές,   οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι: κ. Βασίλης Καραγιάννης και κυρίες Σοφία Σιμεωνίδου και  Μαρία Γκίτσια. Ο τέως Αντινομάρχης κ. Καρράς.
Ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δημάρχου κ. Γεράσιμος  Αγγελετάκης.
Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Δέσποινα Αρβανίτου.
Μέλη του Δ.Σ. της  Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Διευθυντές και Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων, Προϊστάμενοι και Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων  κ.ά.