Λύση για την επανέναρξη του διαλόγου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση –τουλάχιστον μέσα στον Μάρτιο- αναζητούν Αθήνα και ευρωπαίοι μέσα από υπόγειες συνομιλίες και παρασκηνιακές διαδρομές. Μέχρι στιγμής ωστόσο υπάρχουν μόνο σενάρια , σκέψεις και πιθανές λύσεις που καμία όμως δεν φαίνεται να προκρίνεται προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η δυσκολία του να βρεθεί μια λύση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα μέτρο. Σε έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό λοιπόν , το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να βρει πειστική επιχειρηματολογία προκειμένου να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης του ώστε η οποία συμφωνία να περάσει από την Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως την ερχόμενη Παρασκευή στην Μάλτα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αναμένεται να συζητήσει το θέμα με την Αγκελα Μέρκελ αλλά και τους εκπροσώπους της Κομισιόν που θα βρίσκονται εκεί.

Οι συνομιλίες αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όπως είναι γνωστό την ερχόμενη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει το θέμα της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.

Ο πρωθυπουργός πάντως σε συνέντευξη του στην σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» εξέφρασε την άποψη ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» επισημαίνοντας ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».

«Η αξιολόγηση καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο με τους πιστωτές, πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών.