Μέτρα ύψους 4,5 δισ. άμεσα αλλιώς ...γκρεμός. Σ΄αυτό το τελεσίγραφο φαίνεται ότι κατέληξαν Σόιμπλε και Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός προκαλώντας ψυχρολουσία στην κυβέρνηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του, το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Εξήγησε πως αν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του».
Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Πίσω από τις λέξεις και όχι με πολύ προσπάθεια μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τη σκλήρυνση της στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προ ημερών δήλωνε πωςη αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε ένα νέο πρόγραμμα εγκεκριμένο από τη γερμανική Βουλή ενώ σήμερα φαίνεται να αποκλείει κάτι τέτοιο κλείνοντας την πόρτα σε όποιο σενάριο ήθελε η Αθήνα για πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο.
Ουσιαστικά έδειξε την πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο βάθος υπάρχει Grexit απείλησε ανοιχτά τη χώρα μας να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτεί ο ίδιος και το ΔΝΤ ώστε να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση.
Με το σκηνικό που διαμορφώνεται ανησυχία υπάρχει πλέον και για την ελάφρυνση του χρέους καθώς είναι πιθανό οι ευρωπαίοι να την...ξεχάσουν. Η Αθήνα θα πρέπει προκειμένου να ικανοποιήσει και τους δύο "παίκτες" και τις απαιτήσεις τους για τους δημοσιονομικούς στόχους ίσως αναγκαστεί να ρίξει νερό στο κρασί της και να επανεξετάσει την μείωση του αφορολόγητου αλλά και νέες μειώσεις στις συνταξεις.
Η κυβέρνηση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα αναγκαστεί να υπαναχωρήσει καθώς κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς πρόγραμμα και χωρίς χρηματοδότηση σε μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2015. 
Το Μαξίμου εκτιμά ότι στην Ευρώπη  δεν επιθυμούν να δουν μια νέα αποσταθεροποίηση μέσα στο 2017 και έτσι υποστηρίζει  ότι είναι δυνατό η διαπραγμάτευση να κλείσει ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.