Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Γαβρίλη, και τη συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων.

Στη σύσκεψη, που αποτελούσε συνέχεια προηγούμενης, πήραν μέρος επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, στελέχη του Ο.Λ.Π., του Δήμου Πειραιά, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Ελέγχου, Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος των Π.Ε. Πειραιά & Νήσων.

Στην διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν επιστημονικές διαπιστώσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, οι οποίες κινήθηκαν στους εξής άξονες:

1. Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

2. Εξέταση εναλλακτικών μορφών τροφοδοσίας πλοίων ώστε να μην χρησιμοποιούν ντίζελ για τις μηχανές ηλεκτροδότησης εντός του λιμένος, όπως π.χ. η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το λιμάνι, η χρήση φυσικού αερίου ή άλλα φιλικότερα φιλικότερων προς το περιβάλλον καύσιμα.

3. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή γύρω από το λιμάνι.

Από παριστάμενους τέθηκε και το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του εμπορικού λιμανιού, με έμφαση στην ηχορύπανση στην περιοχή του Ικονίου, αλλά και στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης περιβαλλοντικών μελετών για την όχληση που θα προκληθεί - στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ακτής Ξαβερίου - από την επέκταση του λιμανιού για την δημιουργία νέων θέσεων κρουαζιερόπλοιων.

Καταλήγοντας, συμφωνήθηκε να συναποφασιστούν οι πρώτες άμεσες ενέργειες, που απαιτούνται ενδεχομένως και σε νομοθετικό επίπεδο και να ακολουθήσει η επεξεργασία μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων.