Με δημοψήφισμα και εκλογές απειλεί επισήμως η κυβέρνηση τους θεσμούς καθώς αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα βαδίζουν σε αδιέξοδο αφού Σόιμπλε και ΔΝΤ συνεχίζουν να ζητούν νέα μέτρα και τέταρτο μνημόνιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου «πατά» όπως φαίνεται στον διαφαινόμενο πανικό των Ευρωπαίων οι οποίοι απεύχονται με κάθε τρόπο μια νέα πολιτική κρίση στην Ελλάδα την στιγμή που τέσσερεις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκλογές ενώ Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά θέματα.
Έτσι ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξη του στην REAL άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος όταν ρωτήθηκε σχετικά - «στις μέρες που ζούμε, δεν αποκλείω τίποτα»- είπε πυροδοτώντας έτσι τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων στην χώρα.
Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στα σενάρια απομάκρυνσης του ΔΝΤ αλλά και στους σαφής υπαινιγμούς του Β. Σόιμπλε ότι μετά την απομάκρυνση του ταμείου θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία λέγοντας «Νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων, δεν ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Σόϊμπλε δεν είναι επιτρεπτό και -ακόμη περισσότερο- ηθικό να επιδιώκει νέο μνημόνιο» .
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος μιλώντας στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και έχει υπερβεί τους στόχους, και τόνισε ότι επομένως μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα είναι κατασκευασμένη πολιτικά».
«Θεωρώ, όμως, ότι ο συσχετισμός δύναμης, αλλά και οι πολλαπλές κρίσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Δεν λέω ότι είναι απίθανη, αλλά πως θα είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιους που ίσως θα ήθελαν να την επιτύχουν», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Εν τω μεταξύ σε μια νέα περίοδο φαίνεται ότι μπαίνουν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει μέσα σε λίγες μέρες το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για το θέμα των αγροτών ορίζοντας την, την επόμενη Τετάρτη.
Οι πληροφορίες λένε ότι τα δύο κόμματα δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούν πιο κοντά αφού μετά την επανένταξη του Γιώργου Παπανδρέου στο κίνημα και την ενόχληση του Ευάγγελου Βενιζέλου πολλά μπορούν να αλλάξουν.