Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παρευρέθηκε χθες, στην κοινή εκδήλωση κοπής πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και των παραγωγικών φορέων της πόλης, στο μέγαρο του ΕΒΕΠ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Σεβασμιώτατε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, 

Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους με υγεία, δημιουργική διάθεση και αποφασιστικότητα για να παλέψουμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο ως χώρα όσο και ως πόλη. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου για την ενότητα η οποία υπάρχει στον Πειραιά, το ομαδικό πνεύμα  που  το δείχνουν σήμερα τα επιμελητήρια και οι παραγωγικοί φορείς της πόλης μας, πραγματοποιώντας από κοινού για τέταρτη συνεχή χρονιά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους και δεν νομίζω ότι είναι κάτι που δεν το συναντάμε συχνά στη χώρα μας. Στον Πειραιά όμως έχει αρχίσει και εμπεδώνεται, προσπαθεί και η Δημοτική Αρχή να το εμφυσήσει, το είπε και ο πρόεδρος προηγουμένως, ότι όλοι μαζί, ως μια ομάδα μπορούμε παρά τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις σε σχέση με την πόλη, μπορούμε να είμαστε ενωμένοι και να υλοποιήσουμε τους κοινούς στόχους, ασχέτως αν ο καθένας επιλέγει μια διαφορετική διαδρομή. Μπορούμε να συγκλίνουμε για το καλό του Πειραιά.

Να προσθέσω επίσης σε αυτά που είπε ο φίλος ο Βασίλης Κορκίδης, προφανώς η εκάστοτε κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θέτει τους όρους και τους κανόνες, αυτή που ελέγχει ώστε να προχωρά μια χώρα μπροστά. Αλλά για να αλλάξει η χώρα μας αν περιμένουμε από την όποια πολιτική ηγεσία ή από την όποια αυτοδιοικητική αρχή, μάλλον θα περιμένουμε για πολλές δεκαετίες ακόμα. Νομίζω βασική παράμετρος είναι να αλλάξουμε όλοι μας. Το είπαμε ξανά και με τον Σεβασμιώτατο στην πρωτοχρονιάτικη πίτα του Δήμου, ότι αν ο καθένας από εμάς δεν αλλάξει, το πώς σκέπτεται, το πώς λειτουργεί,  το πώς επιχειρεί, το πώς συμπεριφέρεται ως δημότης στην καθημερινότητα του, δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να απαιτούμε από την όποια κυβέρνηση ή από την όποια ηγεσία ή αρχή, να αλλάξει την χώρα ή τον τόπο.

Είναι προφανές ότι διανύουμε μια τεράστια οικονομική κρίση, το βιώνετε και στο επιχειρείν πάρα πολύ εσείς αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες το ζούμε. Πρέπει όμως να είμαστε αισιόδοξοι, εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε.  Όχι γιατί έχουμε φτάσει στον “πάτο” όπως πολλοί λένε, αλλά γιατί έχουμε μεγάλες δυνατότητες και ως χώρα και ως Έλληνες.

Για τον Πειραιά είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος και δεν θα πω πολλά.  Θα πω όμως ότι η δημοτική αρχή, παρά το γεγονός ότι λένε ότι οι δημοτικές αρχές  ασχολούνται κυρίως με την καθημερινότητα των πολιτών, έχει κατανοήσει από την πρώτη στιγμή ότι το πρόβλημα της ύφεσης και για χώρα όσο και για την πόλη ειδικότερα είναι το σημαντικότερο και προσπαθεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση. Αναρωτιέται κάποιος τι μπορεί να κάνει μια δημοτική αρχή για να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός τόπου, και ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, ότι δεν είναι θέμα ενός δήμου. Και όμως δεν είναι έτσι, νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός τόπου.

Συγκεκριμένα, στον Πειραιά επενδύουμε στην εξωστρέφεια που δεν την είχε κατά την άποψή μου ο Πειραιάς τα προηγούμενα χρόνια, στη συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Πειραιά που είναι πολλά,  στο λιμάνι το οποίο είναι το μεγαλύτερο της χώρας, στη ναυτιλία, είναι ο Καπετάν Τσάκος εδώ, μεγάλος εκπρόσωπός της, στους επιχειρηματίες, στο εμπόριο, στα αποθέματα πολιτισμού, που έχει η πόλη, στον τουρισμό. Στην πόλη μας έρχονται και φεύγουν εκατομμύρια τουρίστες, δεν φταίει κανείς άλλος αν δεν μένουν στον Πειραιά. Εμείς φταίμε. Γι  αυτό αν δεν αλλάξουμε όλοι μας δεν μπορούμε να περιμένουμε από κάποιον άλλον να μας αλλάξει.

Θέλω να πω ότι η σημερινή δημοτική αρχή έτσι λειτουργεί, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν την ζωή των δημοτών και προσπαθεί να το κάνει με όσο μεγαλύτερη επιτυχία μπορεί, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της και από την άλλη να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, ώστε ουσιαστικά να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Θεωρώ ότι στον Πειραιά έχει φανεί φως - δεν είναι το αναστάσιμο φίλε Βασίλη, το αναστάσιμο το έχουμε κάθε χρόνο-  έχει φανεί φως,  είναι οι σημαντικές επενδύσεις που ξεκινούν και νομίζω ότι θα παρασύρει η μια την άλλη. Αρχίζουν και αντιλαμβάνονται όλοι τις δυνατότητες που έχει η πόλη,  και θεωρώ ότι  το ΄17 και κάθε χρονιά από το ΄17 και μετά θα είναι  καλύτερη σίγουρα για τον Πειραιά και εύχομαι και για τη χώρα. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ και πάλι, καλή χρονιά και υγεία και να συνεχίσετε να επιχειρείται όπως επιχειρείται μέχρι τώρα και νομίζω για όλους τα πράγματα  θα πάνε καλύτερα. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά».